Strava a naše zdraví: výživné a bezlepkové jáhly, příprava a recepty

Proso seté, latinsky Panicum miliaceum patří mezi tzv. pseudoobiloviny. Proso Slované často konzumovali v podobě kaší, placek, koláčů, pomazánek, polévek a také jako přílohu k jídlu. Loupanému prosu se říká jáhly,  získávají se odstraněním plevy ze zrna prosa. Má příznivý poměr bílkovin (12%), tuků (4%) a sacharidů (68%). Tento poměr se přibližuje k doporučenému poměru živin. Obsahuje mnoho minerálních látek, vitamínů a nenasycených mastných kyselin. Konkrétně fluor, kyseliny křemičitou, hořčík, draslík, fosfor, železo, vitaminy B1 a B2 atd. Proso je výživné, velmi snadno stravitelné a neobsahuje lepek, proto je vhodné i pro celiaky při bezlepkové dietě.

Svou nutriční hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Doporučují se při chudokrevnosti, rekonvalescenci a na detoxikaci organismu. Zlepšují stav pokožky, vlasů, zubů a nehtů.

PROSO - PŘÍPRAVA

Jáhly by se měly 1 - 3 krát spařit vroucí vodou, aby se odstranila jejich hořká příchuť. Na vaření používáme 1 díl jáhel na 1,5 - 2 díly vody. Vaří se cca 5 - 10 minut a dalších 10 - 20 minut se nechají nabobtnat v teple pod pokličkou.

PROSO - RECEPTY

Jako příloha pro dvě osoby (porce) se vaří 125 g prosa (cca 1 šálek).

Nákyp z jáhel (4 porce)
2 šálky se povaří ve 4 šálcích mléka při nízké teplotě asi 5 minut a pak se nechají nabobtnat. Ze dvou bílků se vyšlehá sníh, který se smíchá spolu s vařenými jáhly, 2 polévkovými lžícemi medu, 2 žloutky a s 1/2 šálku nasekaných mandlí. Do vymazané formy na pečení nebo do zapékací mísy se navrství směs z jahel a 3 jablka nakrájená na plátky. Troubu rozehřejeme na 200 °C a dáme péci na cca 30 - 40 minut.

Sladká jahelná kaše
Jáhly po propláchnutí zalijeme mlékem nebo vodou (na 1 hrnek jáhel dáme 2 hrnky mléka/vody), přidáme špetku soli, sušené brusinky a za stálého míchání je přivedeme do varu. Když se jáhly začnou vařit, snížíme teplotu, chvilku povaříme, vypneme a necháme je dojít pod pokličkou. Osladíme je medem a ozdobíme ovocem. Vhodné jsou i dušená jablka nebo hrušky, případně kompot.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky