Lynx (Lynx)
Investice  |  20.01.2015 15:55:58

Jak se připisují dividendy?

Dividendové investování roste na popularitě mezi českými investory. Vysvětleme si proto krok po kroku, jak se připisují dividendy. Kdy musíte akcie vlastnit, abyste měli nárok na získání dividendy, jak dlouho je musíte držet a kdy Vám bude dividenda připsána? vše podrobně vysvětlíme v článku níže.

Dividendové termíny pro začátečníky

Než se dáte na investování do akcií s cílem sběru dividend, je nezbytné přesně porozumět termínům jako ex-dividend, record date, payment date a také declaration date. Budeme využívat anglické termíny, jelikož s těmi se nejčastěji pracuje.

Declaration date (= Den oznámení dividendy)

Den, kdy vedení společnosti oznámí dividendu. Často také označovaný jako „announcement date“. Investoři zpravidla declaration date nesledují.

Ex-dividend date

Nejdůležitější datum, které sledují dividendoví investoři. První den, kdy lze prodat akcie bez ztráty nároku na výplatu dividendy nebo také první den, kdy kupující již nemá nárok na nejbližší dividendu. Pro získání dividendy musíte tedy akcie koupit PŘED ex-dividend date. pokud koupíte akcie v ex-dividend date, již nebudete mít nárok na nejbližší dividendu. Přehled ex-dividend date najdete na Lynx blogu v pravidelných Burzovních rozcvičkách.

Akcie mají tendenci v tento den klesnout o výši vyplácené dividendy.

Record date (= Rozhodný den)

Den, kdy investor musí držet akcie, aby mu vznikl nárok na vyplacení dividendy. Při nákupu akcií většinou platí standardní vypořádání T+3, proto je tento den obvykle 2 pracovní dny po ex-dividend date.

Payment date (= Den výplaty)

Den, kdy společnost spustí výplatu dividendy.

Nezapomeňte, že pro získání dividendy musíte akcie koupit před ex-dividend date, jinak Vám dividenda nebude připsána.

Výplata dividendy

 

Výplata dividendy v hotovosti u Lynx

Nejčastější formou výplaty dividendy je hotovost.

Den po ex-dividend date na svém výpisu z obchodního účtu uvidíte změnu v záložce Change in Dividend Accruals (viz obrázek níže).

1412_4_1

Druhá změna proběhne na payment date (den výplaty), kdy se sníží hodnota v záložce Change in Dividend Accruals a tato položka se přidá do záložky Dividends. Tato hodnota je vyšší než dříve zobrazené číslo ve sloupci Gross Amnt o výši srážkové daně (Withholding tax). Právě záložka Withholding Tax se zobrazí napravo od Dividends (viz obrázek níže).

1412_4_2

Vyplacená dividenda, kterou na Váš účet obdržíte, bude vždy snížena o srážkovou daň, jelikož dividendy jsou vždy daněny u zdroje.

 

Výplata dividendy v akciích u Lynx

Pokud si zvolíte jako metodu vyplacení dividendy obdržení nových akcií společnosti, pak bude zobrazení ve Vašem výpisu z obchodního účtu rozdílné.

V den výplaty jsou akcie vypořádány na Vašem účtu a zobrazeny v záložce Corporate Actions. Reziduální hodnota dividendy je vyplacena v hotovosti a zobrazí se v záložce Dividends. Srážková daň není uplatněna, jelikož je již zohledněna ve výplatním poměru u akciových dividend. Příklad zobrazení akciové dividendy ve výpisu z obchodního účtu je zobrazen níže.

1412_4_3

 

Autorem je Jonáš Mlýnek. Již od roku 2007 se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688