Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  19.01.2015 10:26:09

Nejdražší světové měny

Všichni vědí, že měnové kurzy měn se stát od státu radikálně liší. Zvlášť, když je budeme posuzovat nejdražšími měnami ve světě. Státy mají drahé měny z nejrůznějších důvodů a z povahy složitosti věci se tím nebudeme zabývat. Na druhé straně však musíme vzít od úvahy, že silná měna není zárukou silného ekonomické výkonnosti. Nejdražší měny nejsou zárukou úspěšné investice.
 
Pořadí deseti nejdražších světových měn se neustále mění. Státy s drahou měnou v současnosti se mohou dostat do kategorie států s levnou měnou a obráceně. Pro příklady nemusíme chodit daleko, česká koruna je jedním z takových příkladů. Kromě toho může být silná měna ekonomicky nevýhodná. To platí zvláště v případě, kdy je ekonomika země závislá na vývozu. Jak se hodnota měny zvyšuje, zdražuje to cenu zboží a to se začíná prodávat v důsledku vyšších cen hůře a zápasí s levnější konkurencí. Nicméně i zde existují výjimky z pravidla, pokud zájem o měnu trvá a nabídka příslušné měny zůstává omezená.
 
I když je dolar nejpoužívanější měnou pro mezinárodní směnu, nemá zdaleka takovou hodnotu, jak by se mohlo zdát. Ve skutečnosti mají měny uvedené v následujícím přehledu vyšší měnové kurzy. Některé mají dvojnásobně veliký, nebo i trojnásobně veliký měnový kurz. Takže bez toho, abychom se pouštěli do dalších podrobností, pojďme se podívat blíže na deset nejdražších světových měn a pojďme zjistit, jestli opravdu stojí za to.
 
 
Na desátém místě se i přes skokové posílení o 25 % v důsledku odstoupení Švýcarské národní banky od fixního kurzu k euru nachází švýcarský frank. Švýcarsko je jedním z nejbohatších světových států a je to stabilní země se silnou ekonomikou. V současné době se frank nachází na paritě s dolarem a výrobky jeho ekonomiky jsou žádány na celém světě. Dalším faktorem silného franku je jeho pověst stabilní měny. Poptávka po franku je stále silná a měna tvoří v koši světových měn protiváhu americkému dolaru
 
 
9. Euro (EUR)
Euro v posledních letech utrpělo několik těžkých ran, nicméně je stále jednou z nesilnějších měn na světě. Síla eura plyne ze spojené ekonomiky 17 evropských států a hlavně z ekonomické síly Německa. V současné době se euro obchoduje na úrovni 1,16 amerického dolaru.
 
 
8. Dolar Kajmanských ostrovů (KYD)
Dolar Kajmanských ostrovů je silný v důsledku své pověsti daňového ráje se spoustou bank, hedžových fondů a pojišťovacích společností. V důsledku silného finančního zázemí se Dolar Kajmanských ostrovů prodává za 1,22 USD.
 
 
7. Azerbajdžánský manat Manat (AZN)
Že se v tomto seznamu nachází azerbajdžánský manat je poměrně překvapující, nicméně měna tohoto asijského národa je v současné době zhruba o 25 % hodnotnější, než americký dolar. Ekonomika státu je silná, nezaměstnanost malá a země těží z těžby nerostného bohatství.
 
 
6. Jordánský dinár (JOD)
Je poměrně obtížné vysvětlit proč má jordánský dinár tak vysokou hodnotu. Země není ekonomicky moc významná a postrádá i nerostné bohatství v podobě ropy. Nicméně jeden jordánský dinár se obchoduje na úrovni 1,41 amerického dolaru a to z této měny dělá jednu z nejhodnotnějších měn na světě.
 

Pokračování ZDE

 | sledujte nás přes Facebook |


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.04.2013Výhled světových měn do roku 2015 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.03.2013Drahé kovy a světové měny – jak to jde dohromady? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.10.2012Výhled hlavních světových měn na 2013 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688