Investice  |  19.01.2015 10:10:56

Jak spolu souvisí víkendové volby v Řecku a rozhodnutí ECB o nákupu vládních dluhopisů?

 

Tento týden jsou na programu dvě velké zdánlivě nezávislé události. ECB má ve čtvrtek oznámit, jak chce pomoci pomalu rostoucí nízko-inflační ekonomice eurozóny. Víkendové řecké volby by zase měly rozseknout otázku, jak pravděpodobný je exit Řecka z eurozóny.

ECB připravila trhy na to, že v lednu mají čekat další akci. Otázka je, jak velká tato akce v předvečer řeckých voleb bude. ECB bude podle našeho názoru v rozletu brzdit jednak vnitřní opozice - Mersch i Weidmann se v uplynulých týdnech jasně postavili proti programu skupování vládních dluhopisů. Současně tento program může vyvolat odpor řady evropských politiků i představitelů Evropské komise, kteří jsou frustrováni z neúspěchu strukturálních reforem v Itálii a Francii. Klasické QE pak mohou jednoduše chápat jako prášky proti bolesti, které oddálí potřebné reformy. V neposlední řadě nejsou vyjasněny právní náležitosti jiných programů ECB. Hlavní právník Evropského soudního dvora dal sice v uplynulém týdnu programu OMT (Outright Monetary Transactions) zelenou, jeho postoj se ale výrazně odlišuje od pozice německých ústavních soudců. To vše bude nakonec držet ECB v tomto týdnu při zemi.

 
Je pravděpodobné, že centrální banka spustí program na skupování aktiv v dodatečném objemu zhruba 500 mld. euro, který bude obsahovat i vládní dluhopisy. Jejich nákupy však mohou být rozděleny podle kapitálového klíče (vedlo by to primárně k poptávce po německých bundech). Současně nákupy periferních dluhopisů mohou být omezeny ratingem – u zemí mimo investiční stupeň jako Řecko nebo Kypr může být teoreticky požadována účast v záchranných programech. Není také jasné, zda aktiva nakonec nebudou muset namísto ECB skupovat národní centrální banky (o víkendu to zmiňoval Der Spiegel). Sečteno, podtrženo, ECB pravděpodobně nijak neoslní a největší býky může lehce zklamat...

 
Mezitím atmosféra v Řecku pravděpodobně zůstane velmi napjatá. Syriza si udržuje stabilní vedení, ale není jasné, zda bude mít možnost vládnout sama. Do nedělních výsledků by tak euro pravděpodobně nehledě na ECB mělo zůstat pod tlakem.

 

Zdroj: Jan Bureš, ČSOB, a. s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688