BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  16.01.2015 14:12:42

Intel pokračuje v růstu, navyšuje dividendu

Světově největší výrobce čipů Intel (INTC) ve čtvrtek po uzavření trhů jako první významná technologická firma zveřejnila hospodářské výsledky za 4Q. Meziročně firmě zisk výrazně vzrostl o téměř 40 % na 3,66 mld. USD (cca 87,1 mld. ), když však loňský výsledek byl ovlivněn i restrukturalizačním náklady.

Na akcii zisk každopádně dosáhl 0,74 USD a překonal očekávání trhu nastavené v průměru na 0,66 USD. Příjmy vzrostly o 6,4 % na pro Intel rekordních 14,7 mld. USD, což bylo téměř v souladu s očekáváním. Sledovaná hrubá marže činila výrazných 65,4 %. Opět se tak ukázalo, že poslední kvartál roku bývá pro firmu tradičně hospodářsky velmi úspěšný.

Celý rok 2014 znamenal z hlediska celkových příjmů obdobný nárůst jako ve 4Q, resp. na 55,9 mld. USD. Zisk se ale meziročně zvýšil dokonce o 22 % na 11,7 mld. USD, tj. 2,31 USD/akcii.

Přehled hospodaření

Vzhledem k vygenerování zhruba 20,4 mld. USD hotovosti firma loni vyplatila na dividendách 4,4 mld. USD a dalších 10,8 mld. USD přerozdělila akcionářům formou odkupu 332 mil. vlastních akcií. Jen ve 4Q odkup vlastně zintenzívněl, když dosáhl 115 mil. akcií. Mohl tak dle BHS (www.bhs.cz) napomoci i k růstu kurzu akcií Intel (INTC), které se v posledních týdnech loňského roku vyšplhaly na 14letá maxima. Za samotný rok 2014 přinesly akcionářům kurzové zhodnocení 39,8 %, tj. nepočítaje vyplacené dividendy.

Výhled

Obavy trochu drží segment PC, když příjmy z prodejů v této oblasti ve 4Q (ve výši 8,9 mld. USD) byly pod očekáváním trhu. Navíc výhled příjmů pro tento kvartál až tolik nenaplnil očekávání trhu, stejně jako marže. Intel očekává příjmy 13,7 mld. USD +-0,5 mld. USD a pokles hrubé marže na 60 % (také +- pár % bodů). V meziročním srovnání mají být tedy příjmy růstové, stejně tak  i za celý rok, když mají růst zhruba „středním jednociferným procentuálním číslem“, jak Intel uvedl.

Zatímco „mobilní“ divizi se nedaří, v segmentu PC Intel vlastně čeká, kdy dojde na trhu k obrodu zájmu, růstovou vlnu zaznamenává divize datových center, která loni rostla o 18 %.

Kurzový vývoj a dividenda

Reakce na výsledky byla vzhledem pro trhy k nedostatečnému výhledu v „after hours“ negativní a celkově ovlivňuje dnes obdobně i celý sektor. V předobchodní fázi se akcie Intel okolo 13:20 hod. obchodují za cca 35,50 USD.

Z hlediska dividend, které měl Intel (INTC) v posledních 2 letech nastaveny na kvartálních 0,225 USD/akcii, lze očekávat v následujících dvou týdnech oznámení další. Rozhodné datum pro nárok by mělo být stanoveno na některý den v 1. polovině února.

Již společně s výsledky však Intel včera stroze informoval o navýšení dividendy na 0,96 USD/akcii (na roční bázi), tj. 0,24 USD. Vzhledem k hospodářským výsledkům šlo dle BHS tento krok očekávat. Ve vztahu ke včerejší závěrečné ceně lze dividendový výnos stanovit na 2,65 %, což je v technologickém sektoru nadprůměrné číslo.

V návaznosti na výše uvedený souhrn informací lze očekávat oddych titulu. Mohli bychom se dočkat poklesu akcií Intel (INTC) k technické úrovni 35 USD, kde byly předchozí vrcholy z konce léta. Navíc se zde zároveň nachází 100denní cenový průměr (viz. zelená linie v grafu; k dispozici zde).

Případnému většímu poklesu by mohl bránit probíhající odkup vlastních akcií, ve kterém ke konci prosince zbývalo za 12,4 mld. USD. Ve vztahu k současné tržní kapitalizaci totiž poměrně výrazných 8 %. Navíc lze dle BHS (www.bhs.cz) očekávat, že po naplnění programu Intel na odkup vlastních akcií, vzhledem k výraznému cash flow, uvolní další prostředky. Podrobnosti o vloni schváleném odkupu či celkovém rozdělení prostředků akcionářům k dispozici také zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688