Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  18.01.2015 09:00:07

Saxo Bank varuje: Nesoulad vývoje trhů a politik může v 1. čtvrtletí roku 2015 vrcholit

Při vstupu do roku 2015 čelí svět extrémním disonancím mezi ekonomickými a monetární politikami, k nimž se přidávají dosud nevídaná geopolitická rizika. Nejvyššího nesouladu se můžeme dočkat už v prvním čtvrtletí roku 2015.

Saxo Bank, která se specializuje na on-line multi asset trading a investice, přichází s výročním výhledem dění na globálních trzích a prezentuje klíčové názory vztahující se k obchodování v roce 2015.

Podle nejnovějšího výhledu vydaného Saxo Bank se vztah globální ekonomiky a politiky nachází v tak hlubokém nesouladu jako nikdy dříve, přičemž navíc čelíme významným geopolitickým rizikům, která mohou ještě více růst v souvislosti s poklesem ceny ropy pod úroveň 60 dolaru za barel. Inflace se pohybuje na nejnižších úrovních za poslední dekády navzdory extrémnímu uvolnění měnové politiky ve většině rozvinutých zemích a přísnější měnové politice v rozvíjejících se zemích. V rozvinutých zemích jediná centrální banka, US Federal Reserve, uvažuje o brzkém zahájení cyklu zpřísňování, pravděpodobně v polovině roku. Zároveň s tím se výše obchodovaného úvěrového rozpětí pohybuje pod defaultními sazbami, přičemž výnosy i volatilita se drží v blízkosti historických minim.

Aby v roce 2015 světová ekonomika udržela rovnováhu, bude muset čelit poklesu na rozvíjejících se trzích, potlačovat deflaci a vypořádat se s rostoucím poměrem zadlužení vůči HDP. Podle názoru hlavního ekonoma Saxo Bank Steena Jakobsena může vést nejsnazší cestaroce 2015 přes slabší dolar, stabilní až mírně vyšší ceny energií a neměnné úrokové sazby. Přičemž vznik hlavního nesouladu identifikovaného na základě trendů vycházejících z roku 2014 se předpokládá v prvním čtvrtletí, a to v souvislosti s riskantním uvažováním ECB o mizerném rozhodnutí zapřáhnout do povozu nový program kvantitativního uvolňování.

roce 2015 zaznamená výraznější kolísání měnový trh. Nejpravděpodobnějším trendem není silný, ale naopak slabý dolar, a to navzdory tomu, že jeho síla bude v prvním čtvrtletí růst s ohledem na počínající měnové války, zejména v Asii. Hlavní doporučení Saxo Bank pro měnové obchody v první čtvrtletí roku 2015 je držet dlouhou pozici USD/CHF vzhledem k možnému březnovému zavedení sankčních záporných sazeb Švýcarskou národní bankou. Zvažujeme také prodej čínského yuanu oproti americkému dolaru, případně oproti japonskému jenu, jako vyvážení potenciálního oslabování čínské měny, což může být doprovázeno exportem čínské deflace do zbytku světa.

Podle očekávání Saxo Bank by měla globální ekonomikaroce 2015 zaznamenat růst 3 %, oproti 2,2 % v roce 2014, a to díky nízkým cenám, uvolňováním úsporných opatření v rozvinutých ekonomikách a vyššímu růstu obejmu obchodů. Na druhé straně hlavní bariéry globálního růsturoce 2015 přicházejí z geopolitických napětí.

 

Detailně:

 

Navzdory relativně nízké míře růstu eurozónyroce 2015 Saxo Bank předpokládá, že se evropským tahounem stanou státy jižní a východní Evropy. Konkurenční výhody Německa a jemu podobných ochabují a na scénu přichází levná pracovní síla na periferii. Vypadá to, že evropskou ekonomiku nakonec potáhnou malé, inovativní a agilní firmy. To je výborná zpráva pro evropskou budoucnost, říká Jakobsen.

FX

Saxo Bank předpovídá pro 1. čtvrtletí další posilování amerického dolaru, ale varuje, že je nutno očekávat nerovnoměrný vývoj, protože obchodníci využívající pákový efekt drží velmi rozsáhlé dlouhé USD pozice, jakož i vzhledem k významnému riziku, že v průběhu roku dojde k destabilizaci trhů v souvislosti s očekávaným stažením hotovosti americkou centrální bankou. Ekonomicko-politické tenze mezi Čínou a Japonskem, doprovázené japonskou radikální měnovou politikou a oslabováním japonského jenu mohou vést k počátku asijské měnové války.

AKCIE

Saxo Bank očekává, že španělské akcie podporované nevyhnutelným uvolňováním politiky Evropské centrální banky překonají výkonnost globálních akciových trhů v 1Q roku 2015, neboť inflace je nízká a ekonomický růst pomalý. Na druhé straně čínský akciový trh zůstává přehřátý a zralý pro korekce, přičemž propad cen energiíropy bude vrhat i na ruské akcie dlouhý stín.

KOMODITY

Vzrůstající nabídka v čase slabého růstu poptávky a posilování dolaru drží na začátku roku 2015 klíčové komodity pod tlakem. V první polovině roku tak pravděpodobně zůstanou na nejnižších cenách. Saxo Bank v prvním kvartálu očekává cenu ropy Brent na průměrné úrovni 62 dolarů/bbl. Silný dolar je hlavním rizikem pro ceny drahých kovů, zatímco vyšší americké úrokové sazby jsou již v jejich úrovni reflektovány. Pozitivní dopad na komodity mohou mít jejich současné velmi nízké ceny i geopolitické vlivy. V tomto ohledu není vyloučeno, že první čtvrtletí zaznamená nejnižší cenu zlata a obrat jejího vývoje.

 

Plné znění názorů a analýz expertů Saxo Bankvýhledu na 1. čtvrtletí roku 2015 najdete zde:

http://cz.saxobank.com/lp/cp/pages/outlook-q1-2015.aspx.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688