Strava a naše zdraví: stravování podle typů postavy - somatotypů

Dietologové trvají na názoru, že genetický základ je tím nejpřesnějším ukazatelem toho, s jakou postavou může člověk počítat. Je totiž prokázáno, že štíhlí rodiče nejčastěji mají štíhlé děti, ale platí to samozřejmě i naopak. Tvar postavy, metabolismus, náchylnost k určitým zdravotním problémům dědíme částečně po rodičích. Tloustnutí však nesouvisí výhradně s genetikou, ale také s životním stylem, stravovacími návyky, pohybovou aktivitou atd., Proto je to do značné míry ovlivnitelné.

Somatotyp, biotypy nebo konstituční typ je souhrn morfologicko-fyziologických charakteristik jedince, které daný organismus zařazují do určité definovatelné skupiny. Tímto termínem se vlastně označuje kvantitativní popis stavby a kompozice těla.

Poprvé byl tento termín použit zakladatelem somatotypy Williamem H. Sheldonem, který už v roce 1940 rozdělil tvar lidského těla do tří základních somatotypy:

• ektomorf (astenik)
• mezomorf (atlet)
• endomorf (piknik)

Každý člověk má v sobě všechny tři typy. Rozhodující je pouze to, který typ a v jaké míře převažuje, proto se často hovoří také o tzv. mezityp, čili kombinacích dvou základních somatotypy: endo-mezomorf nebo meso-endomorf. Somatotyp se kromě vizuální charakteristiky určuje i na základě specifických měření (výška, váha, obvod bicepsů, ...), které se zpracovávají v počítačovém systému. Využívá se hlavně pro stanovení vhodné pohybové aktivity, hubnutí a formování postavy.

Ektomorf
Ektomorf má štíhlou, hubenou postavu se slabě vyvinutým svalstvem. Kvůli zvýšenému metabolismu obtížně nabírá váhu i svalstvo. Pro nabrání váhy se doporučuje méně náročný trénink s delšími pauzami mezi sériemi, samozřejmostí jsou vysoký příjem bílkovin a dostatek odpočinku. Pokud se neudržuje ve formě, rychle ztrácí své těžce nabyté svaly.Tento typ postavy má předpoklady pro vytrvalostní sporty, gymnastiku nebo basketbal.

Endomorf
Endomorf má většinou zpomalený metabolismus, právě kvůli tomu mívá problémy s hubnutím. Snadno nabírá váhu a jeho postava je do větší míry obalená tukem a tak vzniká riziko obezity, cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Tento typ postavy je vhodný pro vzpírání, zápasy nebo vodní sporty.

Mezomorf
Mezomorf by se dal nazvat jako zlatá střední cesta mezi Endomorf a Ektomorf. Atletický svalnatý typ postavy se širokými rameny a úzkými boky. Na silový trénink reaguje rychlým přírůstkem svalové hmoty. Tento typ postavy je ideální například pro různé aerobní sporty, kulturistiku atd.  

Při stravování na základě tvaru postavy, které vychází z výše zmíněných somatotypy a jejich kombinací se přihlíží na to, kde se tuk ukládá na postavě nejvíce.
 

Podle těchto kritérií se pak rozlišují čtyři základní typy postavy:

• jablko

• hruška
• přesýpací hodiny
• válec

TYP POSTAVY JABLKO

Charakteristika
Ramena širší než boky, horní část těla kratší, plnější prsa, nevýrazné boky. Tuk se ukládá spíše v oblasti břicha a vrchní části zad, výhodou tohoto typu je plochý zadek a obvykle krásné štíhlé nohy. Tento typ postavy je typičtější pro muže, hlavně když jde o tzv. pivní břicho. Jelikož se tuk drží převážně v horní části těla, ohrožuje většinu životně důležitých orgánů, což znamená, že lidé s typem postavy jablko jsou náchylnější na kardiovaskulární onemocnění.

Stravování
Tento typ postavy by se měl vyhýbat sacharidům (jednoduché i složené cukry), tučným mléčným výrobkům, pečivu a nekvalitním tukům. Vhodné jsou bílkoviny živočišné formy, zelenina, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky.

Pohybová aktivita
Cviky zaměřené především na zpevnění břišního a zádového svalstva, rychlá chůze, pomalý běh, plavání, cyklistika, aerobik atd., Vše však v pomalejším tempu.

TYP POSTAVY HRUŠKA 

Charakteristika
Ramena jsou úzká, pas je posazen níže, horní část těla je prodloužená, boky a kotníky jsou silnější. Tuk se hromadí zejména v oblasti stehen, boků či zadku. Hruška se častěji vyskytuje u žen, hubne mnohem těžší než typ postavy jablko a nejsou pro ni vhodné radikálně diety. Má větší předpoklad vzniku celulitidy, křečových žil a otékání nohou.

Stravování
Tento typ postavy má pomalejší metabolismus, proto by se měl vyhýbat smaženým a tučným jídlům, tučným mléčným výrobkům, jednoduchým cukrem, alkoholu a nekvalitním tukem. Vhodné jsou lehce stravitelná jídla, potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ovoce, zelenina, jogurty a zvýšený příjem pitné vody.

Pohybová aktivita
Kondiční sporty jako běh, chůze nebo cyklistika pomáhají zhubnout v dolní části těla. Vhodné je i posilovat horní část těla: záda, ramena a paže.

TYP POSTAVY PŘESÝPACÍ HODINY

Charakteristika
Širší ramena, bujné poprsí, úzký pas, širší boky a hýždě, velmi souměrná postava .. Při tomto typu postavy prakticky neexistuje žádná typická oblast, kde se tuk ukládá nejčastěji. Metabolismus je zde pomalejší a ze zdravotního hlediska zde hrozí zažívací obtíže, obezita, poruchy metabolismu a cukrovka.

Stravování
Pro tento typ jsou vhodné potraviny s nízkým až středním glykemickým indexem, čili většina ovoce a zeleniny, luštěniny, semínka. Je důležité mít dostatečný příjem zeleniny a bílkovin, hlavně ryb a bílého masa. Omezit by měly mléčné výrobky, rafinovaný cukr, bílý chléb, brambory, těstoviny a rýže.

Pohybová aktivita
Přestože se tuk ukládá rovnoměrně, často se nahromadí v oblasti hrudníku, břicha, hýždí či stehen. Pro formování postavy se doporučuje vytrvalostní sport a posilování stehen.

TYP POSTAVY VÁLEC (ATLETICKÁ POSTAVA)

Charakteristika
Dlouhé paže, hranatá horní část, útlý hrudník, úzký záda, štíhlé nohy. Problémovými partiemi jsou oblast břicha, boků a vnitřní část stehen. Pokud tento typ postavy nemá dostatečný pohyb, tuk se může začít hromadit v oblasti břicha a může být nebezpečný pro vnitřní orgány, tzv. skrytá obezita. Tento typ má rychlý metabolismus a snadno hubne, trpí na ochablé svalstvo.

Stravování
Tento typ by se měl vyhýbat jednoduchým cukrem a bílému pečivu. Prospěšný je zvýšený příjem železa (například listová zelenina) a celkově zeleniny. Mezi doporučené potraviny patří vajíčka, celozrnné pečivo, tvrdé sýry a bílkoviny (drůbež, tuňák, losos, makrela ...).

Pohybová aktivita
Vhodné je posilování, aerobní aktivity se doporučují maximálněl dvakrát týdně.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky