BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.01.2015 11:42:14

Nákup evropských státních dluhopisů dostal zelenou, Draghi slibuje QE, komodity dále pod prodejním tlakem; analýza EUR/USD, EUR/GBP, ZLATA

Výprodej na komoditním trhu pokračuje. Cena mědi se propadla na 6letá minima, stejně jako cena železné rudy, což způsobilo noční oslabení australského dolaru (AUD). V mírném oslabování pokračovala i ropa. USD/CAD se díky dlouhému propadu ceny ropy dostal nad kulaté číslo 1,2000. Komoditní index je nejníže od srpna 2002.

Strach z globálního růstu pokračuje. Investoři se bojí, že negativa nižších cen komodit nakonec převýší pozitiva. Polínko do ohně přiložila i Světová banka, když snížila výhled globálního ekonomického růstu pro roky 2015 a 2016 kvůli horšímu předpokládanému výkonu hospodářství eurozóny, Japonska a některých rozvíjejících se trhů.

Nákupní apetit po bezpečných přístavech v reakci na události výše pokračuje. Výnosy z 10letých amerických státních dluhopisů se propadly na 1,8604 procenta (nejníže od května 2013), díky čemuž USD ztrácí síly, a to hlavně vůči JPY, který slouží jako již zmiňovaný bezpečný přístav. JPY v noci posílil zejména vůči EUR a AUD.

Evropský soudní dvůr dnes odpověděl na dotazy německého ústavního soudu, v nichž potvrdil legálnost již dříve aplikovaného programu OMT. Svým rozhodnutím dal rovněž zelenou ECB k nákupu státních dluhopisů v rámci programu QE. Mario Draghi v rozhovoru pro německý Die Zeit uvedl, že k dosažení cenové stability v eurozóně je potřebná uvolněná monetární politika a zdůraznil, že bankovní rada je zavázaná splnit svou roli cenové stability. Vzhledem k tomu, že cenová hladina se v prosinci propadla do negativních čísel prvně za 5 let, bankovní rada začíná pochybovat o tom, zdali dosud přijatá opatření jsou dostatečná k zabránění úpadku eurozóny do deflace.

Mario Draghi rovněž prozradil, že bankovní rada má rozličný názor na to, jak dosáhnout střednědobého inflačního cíle ve výši 2 procent, avšak si uvědomuje, že možností není moc. ECB může rozšířit svůj program nákupu aktiv na nákup státních dluhopisů, a to 22. ledna, kdy může rozhodnout o spuštění tohoto programu. Německý tisk dnes zveřejnil část rozhovoru s prezidentem ECB před úplnou čtvrteční publikací.

Odpoledne bychom měli sledovat maloobchodní prodeje v USA (14:30) a projev Marka Carneyho (15:15) z britské centrální banky.

EUR/USD po potvrzení legálnosti programu OMT a slovech Maria Draghiho testuje předchozí minima na úrovni 1,1752. Jejich definitivní proražení by nám mohlo otevřít cestu níže.

Euro rovněž testuje minima na páru s librou, kde by se v případě dalšího oslabení eura mohl otevřít zajímavý prostor na jih.

Zlato včera na denním grafu vytvořilo reverzní svíčkovou formaci „pinbar". Na hodinovém grafu vidíme test Fibonacciho hladiny 23,6. Po jejím opuštění bychom mohli cílit na 38,20.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688