Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  12.01.2015 08:10:00

Euro proti dolaru na devítiletém minimu


Společná evropská měna po převážnou většinu minulého týdne ztrácela. Zatímco na jeho počátku se kurz nacházel v okolí hladiny 1,1950 USD/EUR, ve druhé polovině týdne již atakoval hodnoty o dva centy níže. Závěr týdne přeci jen přinesl určitou korekci eurových ztát. Nakonec tak euro zakončilo minulý týden na hodnotě 1,1842, což znamená týdenní ztrátu cca 1,3 %.

Euro doplácí na zintenzivňující deflační tendence a očekávání, že na ně bude muset ECB zareagovat. Poprvé od října 2009 byl za prosinec 2014 zaznamenán za eurozónu meziroční pokles spotřebitelských cen, a to o 0,2 % y/y. Hlavním důvodem jsou nižší ceny energií v souvislosti s klesající cenou ropy a ceny potravin. Na druhou stranu jádrová inflace se posunula mírně výše (z listopadových 0,7 % na prosincových 0,8 %). K tomu se přidaly i horší zprávy z reálné ekonomiky - zklamaly listopadové průmyslové objednávky i průmyslová výroba z Německa, za očekáváním zaostal i prosincový indikátor důvěry v ekonomiku za eurozónu. Příznivé zprávy pro evropské výrobce v podobě nižších cen ropy či slabší kurz eura zatím nedokáží vykompenzovat obavy související se situací kolem Ruska či vnitřními problémy eurozóny. Na trhu tak sílí očekávání, že ECB bude muset svou měnovou politiku dále uvolnit. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby v eurozóně již více snížit nelze, dočkáme se nějaké další formy nestandardního opatření. Aktuálně se jako o nejpravděpodobnější variantě hovoří o tom, že by ECB v rámci programu kvantitativního uvolňování začala nakupovat i státní dluhopisy zemí eurozóny.

Dolar podporuje solidní růstová dynamika americké ekonomiky, což vyvolává očekávání, že americká centrální banka začne v polovině letošního roku se zvyšováním úrokových sazeb. Již na prosincovém zasedání změnil Fed svou rétoriku, když změnil formulaci, že úrokové sazby zůstanou beze změny po významně dlouhé období za větu, že Fed může být se zahájením procesu normalizace úrokových sazeb trpělivý. Ze zveřejněného zápisu z tohoto jednání pak vyplynulo, že ke zvyšování úrokových sazeb může dojít i v případě nižší jádrové inflace, pokud budou centrální bankéři přesvědčeni o jejím následném růstu. Závěr týdne přinesl pozitivní čísla z prosincového trhu práce v USA v podobě silné tvorby pracovních míst a poklesu míry nezaměstnanosti. Na druhou stranu za očekáváním skončila statistika o vývoji hodinových výdělků. Právě to se stalo impulsem pro korekci dolarových zisků v závěru minulého týdne.

Klesající ceny ropy ovlivní i americká inflační data. Nicméně jádrová inflace by měla potvrdit vzestup domácí spotřebitelské poptávky zaznamenaný v průběhu Q4 15. To by měla potvrdit i prosincová statistika maloobchodních tržeb. A tento trend by měl pokračovat i s novým rokem, když očekáváme silné lednové sentiment indikátory (Empire Manufacturing průmyslové aktivity z okolí New Yorku či spotřebitelská důvěra University of Michigan). Bohužel data z eurozóny budou i nadále zaostávat. Po zklamání německé průmyslové výroby nelze očekávat, že by výsledek za celou eurozónu oslnil. Ve čtvrtek se dočkáme předběžného výsledku HDP Německa za celý loňský rok, který by měl ukázat na velmi solidních 1,5 %. Celkově by data i nadále měla vyznívat ve prospěch dolaru a na úkor eura.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)

Přečtěte si také:

18.01.2015Euro prorazilo devítileté minimum a dále klesá Martin Bělohradský (Kurzy.cz)
07.01.2015Euro na novém devítiletém minimu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.01.2015Euro proti dolaru na čerstvém devítiletém minimu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.11.2008Euro proti dolaru na dvoutýdenním minimu (13.11.2008) Jan Vejmělek (Komerční banka)
12.11.2008Euro proti dolaru na dvoutýdenním minimu (12.11.2008) Jan Vejmělek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688