BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.01.2015 11:42:14

Euro dnes protíná hodnotu 1,18; analýza EUR/USD, GBP/AUD, AUD/CHF

Americká centrální banka (Fed) včera zveřejnila zápis ze svého prosincového zasedání, z něhož plynou následovné informace: Představitelé Fedu považují zvýšení základní úrokové sazby před dubnem 2015 za nepravděpodobné. Tato informace je v souladu s tržním konsenzem, který očekává, že k tomuto kroku dojde až v létě letošního roku. Podle zprávy chce Fed přistoupit ke zvýšení úrokové sazby s největší opatrností, což je rovněž v souladu s dosud známými informacemi. Prohlášení, jež bylo zveřejněné ihned po prosincovém zasedání bankovní rady, zdůrazňovalo právě tuto myšlenku, jež je považovaná za změnu rétoriky banky, která ustupuje od záměru, že úrokové sazby budou nízko po značně dlouhou dobu a přiklání se k tvrzení, že banka bude přistupovat k zvýšení úrokové sazby s maximální obezřetností. Zajímavou a pro dolar pozitivní informací je, že Fed vidí jako reálné zvýšit úrokovou sazbu při aktuální hodnotě jádrové inflace (inflace očištěna o volatilní položky například cena jídla a energií). Ta v listopadu dosáhla úrovně 1,7 procenta, přičemž obecná míra inflace byla na hodnotě 1,3 procenta. Fed zdůraznil, že zvýšení úrokové sazby bude záviset na nových makroekonomických datech, přičemž očekává mírný ekonomický růst se solidními zisky díky trhu práce. Celý zápis si lze přečíst zde.

Včerejší zápis potvrdil, že banka stále počítá s prvním zvýšením úrokové sazby po finanční krizi již letos, a to i navzdory posilujícími dolaru a propadajícím se cenám ropy. EUR/USD se propadlo na 9letá minima. Ráno se obchodovalo na úrovni 1,1805. Fed rovněž nepřímo podporuje Evropskou centrální banku (ECB) v měnovém uvolňování. Proti euru stále hraje i politická situace Řecka. Včerejší předvolební průzkumy opět potvrdily vítězství levicové Syrizy. Výnosy z 10letých státních dluhopisů přesáhly nad hodnotu 10 procent (10,584%), prvně od poloviny roku 2013. Investoři tak dávají jasně najevo svůj strach z vítězství opozice v předčasných parlamentních volbách, která bude cílit na restrukturalizaci dluhu a jeho částečný odpis, což by poškodilo věřitelé. Euru včera podkopla nohy i prosincová data inflace (index CPI), když odhalila ve společné měnové unii deflaci, prvně od roku 2009. USD rovněž těžil z dobrých čísel ADP reportu (počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru v prosinci.)

Včera se dařilo novozélandskému dolaru (NZD), který posílil díky aukci mléka, v níž cena této komodity vzrostla o 3,5 procenta. Britská libra (GBP) je nadále pod prodejním tlakem, když včera klesla na 18měsíční minima vůči dolaru. Makroekonomická čísla naznačují, že britská ekonomika ztrácí sílu a pobízejí investory k přehodnocení očekávání ohledně růstu úrokových sazeb na ostrovech. Ještě před půl rokem mnozí analytici počítali s tím, že banka k tomuto kroku přistoupí do konce roku 2014. Nyní se tato očekávání odsouvají na konec příštího roku.

EUR/USD dnes protnulo kulaté číslo a podporu 1,1800, čímž si otevřelo další cestu na jih. Z eurozóny tento týden nečekáme žádná důležitá data, z USA pak datatrhu práce, a to v pátek odpoledne (14:30). Americká čísla spíše překvapí pozitivně nežli negativně (viz. středeční ADP). EUR/USD by tak mělo nadále oslabovat s následovnými cíli 1,17486; 1.1690.

GBP/AUD se přibližuje k testování několika důležitých hladin podpory, a to rezistence na úrovni předchozích maxim 1,18625, Fibonacciho úrovně 38,20 a trendové linie.

AUD/CHF testuje důležitou zónu rezistence v podobě 200denního průměru a Fibonacciho úrovně 50. Reakce na tuto zónu rozhodne o dalším pohybu AUD/CHF

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:36  Ranní shrnutí (19.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:31  Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:20  Česká koruna osciluje v blízkosti 25,30 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:18  Izraelský útok na Írán vrátil eurodolar k 1,06 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688