Ceny elektřiny 2015: Spotřebitelé skutečně zaplatí méně

Co se slíbí, nemusí se nutně splnit. To ale není případ cen elektřiny. Zdražování elektrické energie se letos opravdu nekoná. Odběratelé tak zaplatí za kilowatthodinu méně, než tomu bylo loni. Tento trend už se opakuje podruhé. I loni pocítili spotřebitelé mírnou úlevu nad fakturou za energie. Konečnou úsporu však ovlivňuje celá řada faktorů - například spotřeba, distribuční území, distribuční sazba i samotný dodavatel elektřiny.

Není region jako region

Česká republika se člení do tří distribučních oblastí - E.ON, PRE a ČEZ. U jednotlivých distributorů je snížení ceny odlišné. Nejvíce ušetří domácnosti spadající pod distributora E.ON (2,7 %), nejméně u ČEZ (0,4 %). V modelových příkladech jsou vidět konkrétní úspory .

1. Domácnost s nízkou spotřebou energie, která elektřinu využívá na svícení.

Sazba D02d, jistič 3x25 A, průměrná spotřeba 2 200 kWh.  

zdroj: ERÚ


2. Domácnost, která pomocí akumulačního spotřebiče topí a ohřívá vodu.

Sazba D25d, jistič 3x25 A, průměrná spotřeba VT 2 200 kWh, NT 2 500 kWh.

zdroj: ERÚ

3. Domácnost, která topí elektrickým přímotopem.

Sazba D45d, jistič 3x25 A, průměrná spotřeba VT 600 kWh, NT 14 400 kWh.


zdroj: ERÚ


Jak může cenu elektřiny ovlivnit správná volba dodavatele?

Slibovaná úspora se týká pouze regulované části ceny elektřiny, kterou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Patří do ní poplatky za distribuci, obnovitelné zdroje či služby operátora trhu a tvoří přibližně polovinu celkové ceny elektřiny. Tu druhou část ovlivňuje dodavatel elektřiny. A rozdíly mezi jednotlivými obchodníky jsou propastné. Aby spotřebitel skutečně letos ušetřil co nejvíce, neměl by otálet a porozhlédnout se na energetickém trhu. Jednoduchým srovnáním dodavatelů elektřiny lze snadno najít stejně kvalitní služby za daleko příznivější cenu.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko