chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  05.01.2015 13:53:55, aktualizováno 30.06.2016 09:17:46

Máte kreditku? Naučte se s ní zacházet, může být dobrým pomocníkem

Když se kreditní kartu naučíte využívat ve svůj prospěch, můžete výrazně ušetřit. Především díky věrnostním programům, do kterých karty bývají zapojeny. Mnoho českých bank také klienty odměňuje za každou platbu vrácením jednoho až dvou procent z utracené částky. Důležité je vybrat si takovou kreditku, která bude sedět vašim nákupním zvyklostem.

Kreditní karta není vázána k osobnímu běžnému účtu, vždy disponujete penězi banky, která vám je půjčuje. Kreditka se hodí nejen jako záložní zdroj finančních prostředků ke stabilizaci rodinných příjmů a výdajů. V dobrých rukách je kreditka efektivním nástrojem pro správu financí.

Využijte slevy a benefity

Při aktivním používání kreditky můžete ušetřit na slevách za nákupy, odměnách za aktivní používání, získat prodlouženou záruku na zboží či další bonusy.

Vyberte si takovou kreditku, jejíž benefity nejlépe sednou vašim nákupním zvyklostem a finančním možnostem. Pokud ji budete využívat tak, aby přinesla peníze vám, místo bance, můžete si kombinací různých akcí přijít na pěkných pár tisíc.

Bezúročné období až 55 dní

Kreditní karty tedy neznamenají jen bezplatný úvěr nebo rezervu pro nenadálé situace. Na krátkodobé překonání finančního problému ale mohou opravdu dobře posloužit. A to hlavně v případě, že se se splacením vejdete do takzvaného bezúročného období. Pak nezaplatíte dokonce nic navíc.

Poslední roky banky kvůli většímu rozšíření kreditek prodloužily bezúročné období až na 55 dní. Pozor: délka bezúročného období se počítá od prvního dne v měsíci, ne ode dne platby kartou.

Pokud neuhradíte dlužnou částku v bezúročném období, začne vám ji banka úročit. A úroky jsou vysoké, dosahují v průměru 20 a více procent. Úrok se navíc platí z celé částky, nikoli jen z její nesplacené části. Pokud se obáváte, že zapomenete splatit peníze včas, můžete si zřídit inkaso.

Rozšíření kreditek v Česku

Kreditní karty se v českých peněženkách zatím příliš nezabydlely. Jak vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty, v Česku je vydáno lehce přes 2 miliony kreditních karet.

Během roku 2014 počet transakcí kreditní kartou tvořil 17 procent z celkového počtu transakcí kartou. Tedy stejné procento transakcí jako v roce 2013. Majitelé kreditních karet ale zato více využívají bezúročné období a slevy nebo různé benefity od obchodníků.

Statistiky také ukazují na dlouhodobý pokles počtu výběrů hotovosti z bankomatu na kreditní karty. Na tento způsob využití kreditek se bezúročné období ve většině bank nevztahuje a platí se za něj navíc nemalé poplatky.

Kreditka je především produkt pro lidi, kteří jsou si jistí svou finanční disciplínou. Srovnejte si kreditní karty s Chytrým Honzou a najděte si snadno nyjvýhodnější kreditní kartu.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Nemovitost má svou cenu. Jak na korektní pronájem Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688