STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  29.12.2014 08:33:09

Co je nutné vědět o ETF, než začnete investovat?

Autor: Tomáš Kvapil

Před investicí do ETF je vhodné si popsat trochu blíže mechanismy oceňovacího procesu ETF a další cenové charakteristiky.

Exchange- traded funds můžeme nazvat hybridem mezi akciemi a podílovými fondy. A tak se v dnešním článku zaměříme na cenové vlastnosti ETF, z nichž jsou některé typické pro akcie a některé naopak pro podílové fondy.

Rozdílnost ocenění u ETF a podílových fondů spočívá především v tom, že podílové fondy se obchodují za uzavírací cenu na konci obchodního dne, kdežto ETF mohou být zobchodovány po čas celého dne, stejně jako akcie. Z toho plyne, že tyto fondy jsou oceňovány na burzovním trhu kontinuálně a pojí se s nimi také širší paleta oceňovacích pojmů (například market price, bid price,…) než u podílových fondů.

Více o ETF můžete najít ZDE

Nyní si tyto charakteristiky popíšeme více do detailu:

Net asset value (NAV) – NAV, která je vypočítávána na konci obchodního dne, je typická pro oba typy fondů a označuje čistou hodnotu podkladových aktiv fondu. Tato čistá hodnota se stanovuje jako hodnota celkových aktiv mínus závazky a dělena celkovým počtem akcií.

NAV= (celkové aktiva-závazky)/celkový počet akcií

Tady však podobnost mezi fondy končí. U podílových fondů NAV, označuje cenu, za kterou fond může být pořízen či prodán. Avšak u ETF se NAV a tržní cena (market price) fondu může lišit a to od okamžiku počátku jeho obchodování na burze.

BID/ ASK price – Další ETF charakteristikou je BID price, jenž stejně jako u akcií představuje nejvyšší cenu, kterou je kupující za dané ETF zaplatit. ASK price naopak nejnižší cenu akceptovatelnou prodávajícím ETF. Rozdíl mezi těmito cenami se nazývá SPREAD.

BID-ASK Ratio- tento poměr je pro investory měřítkem používaným k porovnání spreadů mezi různými ETF a vyjadřuje procentní podíl spreadu na celkové ceně ETF.

Bid-Ask Ratio= (bid price- ask price)/ cena ETF

Closing price (uzavírací cena)- je cena posledního provedeného obchoduETF. Tato cena může být stanovena před nebo po výpočtu NAV a většinou se této hodnotě blíží. 

Intraday Value (IV- intradenní hodnota)- neboli také Intraday Indicative Value. Tato hodnota vznikla díky potřebě investorů znát přibližnou hodnotu NAV v průběhu celého obchodního dne. Tu se mohou dozvědět pomocí této další charakteristiky zvané Intraday Indicative Value. Burza tyto hodnoty vypočítává a publikuje každých 15 sekund skrze celý obchodní den. Díky tomu investoři znají přibližnou hodnotu ETF, avšak tato IIV neznačí cenu, za kterou může být ETF na trhu prodáno/nakoupeno, pouze může sloužit investorům jako vodítko při zadávání obchodních příkazů či stanovování limitů. Tuto hodnotu mohou investoři lehce sledovat, jelikož každá ETF IIV má svůj vlastní ticker.

V závislosti na likviditě podkladových aktiv, tržní volatilitě a dalších faktorech, mohou investoři pořídit ETF s tzv. prémií nebo diskontem k jejich intradenní hodnotě.

Prémie/Diskont (discount/premium)- Pokud poptávka po daném ETF přesahuje nabídku na trhu, může být tržní cena ETF vyšší, než je jeho čistá hodnota podkladových aktiv. Pro takový případ je typická prémie k hodnotě IV. V opačném případě, kdy nabídka přesahuje poprávku po daném ETF (tržní hodnota nižší než IV), může vznikat diskont k intradenní hodnotě. 

Příklad: Pokud se ETF, jehož intradenní hodnota je 10 $, obchoduje za 10,10 $, pak vzniká 1% prémie. Jestliže se však obchoduje za 9,90 $, potom je fond obchodován s diskontem ve výši 1 %. 

K výpočtu může být místo hodnoty IV použita také hodnota NAV.

Na prémii/diskont má vliv také likvidita a to při závislosti- čím více je fond likvidní (větší báze aktiv, vyšší množství obchodů), tím menší by prémie/diskont měl být.

Expense Ratio- Další pro investora důležitou informací je, cena, kterou bude muset za zakoupení a držení daného ETF zaplatit. Průměrné ETF fondy svým akcionářům účtují expense ratio ve výši 0,44 %, což znamená, že investor ročně zaplatí 4,4 $ za každých investovaných 1 000 $. Nutné také připomenout, že do expense ratio nejsou zahrnuty komisionářské poplatky.

Expense ratio je odvozováno od průměrných čistých aktiv fondu, tudíž u menších fondů bude investorovi většinou naúčtován poplatek vyšší.

Zajímáte se o investování ETF? Nechte na sebe kontakt na STOX.CZ, ozveme se Vám! 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688