Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.12.2014 22:19:22

Potřebujete peníze v 2015? Dva tucty tipů na zlepšení osobní finanční situace

Pokud chcete zvýšit své příjmy, začít spořit, nebo se jen zbavit pocitu, že zbytečně utrácíte, začněte. Nikdy není pozdě. Uvedená doporučení jsou zaměřena na výdaje, úspory a zvýšení příjmů.

1. Ujasněte si cíle

Chcete mít na účtu určitou částku? Zažít si luxusní dovolenou? Koupit nové auto? Pokud nemáte ve věcech jasno, je nejlepší pobavit se s rodinou a jednoznačně si určit finanční cíle.

2. Podělte se o cíle s ostatními

Když se o svých záměrech podělíte s ostatními, budete se více snažit je dodržet. Nemusíte je ani říkat lidem, které znáte. Na internetu je řada diskusních fór, kde se lidé vzájemně informují a podporují.

3. Každý den udělejte alespoň něco

Velké cíle vyžadují každý den malý krůček. Může to být studium před spaním. Začínající podnikatel by si měl zajistit webovou doménu a prozkoumat konkurenci. Největší spořivci doporučují pravidelně ukládat alespoň malou část příjmů.

4. Zamyslete se nad předchozími zkušenostmi

Zkuste si zhodnotit rok 2010. Co bylo z finančního hlediska nejlepší, a naopak nejhorší rozhodnutí? Minulost bývá dobrým učitelem.

5. Ignorujte akční nabídky

Neustálé "akce" vás zbytečně nutí utrácet peníze za věci, které stejně nepotřebujete. Když si zrušíte zasílání infomailů, pomůže vám to odolat vábení ke zbytečným nákupům.

6. Stanovte si roční rozpočet

Výzkumy potvrzují, že plánování peněz na rok je daleko efektivnější, než plánovat si pouze každý měsíc. Částečně je to proto, že vezmete v úvahu příležitostné výdaje, například dárky.

7. Mějte přehled o svých výdajích

Stačí si evidovat všechny výdaje, třeba týdně. Máte pak přehled, kam peníze jdou a na čem lze ušetřit. Můžete zjistit, že utrácíte tisíce za obědy v restauraci nebo že občasná jízda taxíkem sebere polovinu zbývajících peněz.

8. Projděte si výdaje na pojistné

Potřebujete své vysoké životní pojištění nebo pojištění auta? Někteří lidé zapomínají na důležitá pojištění, která jsou výhodná a levná. Jiní zase platí příliš za pojištění, která nepotřebují. Projděte si pojistné smlouvy a zjistěte aktuální nabídky na trhu.

9. Stanovte si cíl pro letošní spoření

Napište si, kolik peněz chcete do konce roku uložit. Psaní na papír pomáhá i u ostatních úkolů – ujasníte si cíl a dodržíte ho s větší pravděpodobností.

10. Staňte se lepším kuchařem

Nikde se nedá ušetřit více peněz než v kuchyni. Za drobné peníze si můžete uvařit lépe, levněji a zdravěji. Veškeré vybavení, které urychlí a usnadní vaření, se může v důsledku finančně vyplatit.

11. Omezte platby za topení

Když je váš dům nebo byt dobře izolován, dokážete za topení dost ušetřit. Dalším zlepšením je používání automatických termostatů, které omezí vytápění, když není během dne nikdo doma. Celkové úspory mohou dosáhnout až 30 procent.

12. Šetřete elektřinu

Jednoduché věci (vypínání nepoužívaných spotřebičů, zhasínání světel a vypínání počítače na noc) dokáží snížit faktury za elektřinu. I televizory, videa a satelity mohou používat elektřinu, když jsou vypnuté. Dobrou pomůckou je pak prodlužovačka s vypínačem.

Léta to vycházelo, bude i v roce 2015? Býčí hitparáda inspiruje k opačné sázce

Léta to vycházelo, bude i v roce 2015? Býčí hitparáda inspiruje k opačné sázce

Stratégové z Wall Street jsou takřka bez výjimky naladěni optimisticky, pokud jde o vývoj cen amerických akcií v roce 2015. Ve světle ukončeného kvantitativního uvolňování Fedu zaujme mimo jiné i to, že Goldman Sachs patří ve výhledu k nejstřízlivějším. Titulní strana aktuálního magazínu Barron's pak vyznívá lakonicky - růst cen akcií bude pokračovat.

 

13. Udělejte si vlastní "zátěžový test"

Jak by váš rozpočet snesl propuštění z práce nebo nečekané výdaje? Máte záložní peníze? Pokud ne, naspořte si je. Každý by měl mít na účtu dostatek peněz na pokrytí výdajů na tři měsíce.

14. Rozhodněte se, jaký typ investicí preferujete

Většina lidí se rozhodne nevybírat si konkrétní akcie, ale dává přednost profesionálně spravovaným fondům. Pro dlouhodobější úspory jsou vhodnější akciové fondy, pro krátkodobé spoření pak aktiva na peněžním trhu.

15. Začněte si spořit na důchod

Šetřit na důchod až v okamžiku, kdy si to můžete dovolit, znamená, že si na důchod nejspíš nikdy nenašetříte. Proto je nejlepší začít co nejdříve. Nejjednodušší je odkládat si část příjmu.

16. Nestarejte se o trh

Časté sledování rostoucího a padajícího trhu způsobuje zbytečný stres. Místo neustálého sledování "tržního kolotoče" se můžete věnovat rodině nebo koníčkům. Pokud máte investice dobře diverzifikované, nemůžete stejně udělat lépe. 

17. Splaťte co nejdříve nejdražší půjčky

Když máte na bankovním účtu dost peněz, je potřeba se nejdřív zaměřit na úvěry. Obvykle za ně platí člověk daleko vyšší úroky, než dostane za naspořené peníze. Proto dává smysl splatit úvěry, kde platíte největší úrok.

18. Investujte do své kariéry, i když jinde musíte šetřit

Investice do kurzů či do trenéra mohou později pomoci k vysněné práci. Drobná investice do vzdělání se může projevit každý měsíc ve vyšší mzdě.

19. Přivydělejte si jinde

Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že má schopnosti, za které se jim budou ostatní ochotni zaplatit. Může to být znalost cizího jazyka nebo řemeslná dovednost. Pár tisícovek navíc pomůže k finanční nezávislosti. Navíc získáváte další zkušenosti, které pomohou třeba s vlastním podnikáním.

20. Rozjeďte vlastní byznys

Chcete být svým vlastním šéfem? Proč to letos nezkusit?! Ujasněte si, v čem máte výhodu. Co můžete prodávat, v čem můžete poradit a kdo budou vaši zákazníci.

21. Využijte sociální sítě

Získání dobrých kontaktů na Facebooku nebo LinkedInu pomůže v případě, že budete hledat práci. Je vhodné uvést informace a fotografie, které vypadají důvěryhodně.

22. Udělejte si na sebe čas

Zvyšte produktivitu tím, že si na sebe chvíli uděláte čas, ve kterém můžete přemýšlet o nových nápadech a plánovat svou kariéru.

23. Zkuste požádat o zvýšení platu

Už vám zaměstnavatel dlouho nezvýšil plat? Tak to může být dobrá příležitost o to požádat. Sepište si argumenty na papír a projděte si je s kamarádem, aby bylo jisté, že se jedná o dobré důvody, proč vám mají platit více.

24. Přenechejte domácí práce někomu jinému

Kolik peněz bude stát, když za vás začne uklízet nebo nakupovat někdo jiný? Utracené peníze můžete vnímat i jako investice do kariéry, protože ušetří čas a energii, kterou můžete využít pro práci

Věřte, nevěřte: Takhle chce Wall Street investovat v roce 2015 

Věřte, nevěřte: Takhle chce Wall Street investovat v roce 2015

Je Wall Street pro příští rok příliš optimistická ohledně japonských akcií a pesimistická ohledně ropy?

 

 

 

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688