Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  22.12.2014 08:25:00

Zasedání Fedu odstartovalo posilování dolaru


Ze začátku minulého týdne se kurz nejobchodovanějšího měnového páru pohyboval kolem 1,250 USD/EUR. Investoři byli nervózní před zasedáním americké centrální banky. Nicméně po skončení tohoto zasedání se dolar proti euru postupně posunul na své nejsilnější úrovně od poloviny roku 2012. Tento týden tedy otevírá na úrovni 1,225 USD/EUR

V uplynulém týdnu jsme se dočkali příznivých zpráv z eurozóny, když jsme zaznamenali zlepšení předstihových indikátorů ZEW i IFO. To souvisí hlavně se snižující se cenou ropy. Nejdůležitější událostí minulého týdne bylo zasedání americké centrální banky. Fed ze svého výstupu ze zasedání vypustil frázi, že do normalizace měnové politiky zbývá ještě "podstatná doba." Nyní může Fed "trpělivě" čekat na pokračující příznivá data, která podle nezměněného očekávání SG přinutí americkou centrální banku začít se zvyšováním sazeb v červnu příštího roku.

 

Ekonomický kalendář Spojených států je pro následující dva týdny nabitý. Ekonomové SG očekávají, že HDP za třetí čtvrtletí bude znovu revidován mírně k vyššímu růstu, tentokrát na 4,4 % q/q anualizovaně. Také objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a výdaje na spotřebu za listopad by měly potěšit, když podle ekonomů SG vyrovnají ta nejvyšší očekávání trhu. Na druhé straně údaje o prodejích nových i stávajících domů by měly potvrdit, že oživení na nemovitostním trhu zůstává pomalé. Až do 3. ledna nového roku nevystoupí žádný americký centrální bankéř.   

 

V Evropě bude porce zveřejněných dat o něco chudší, zato budeme sledovat i politické události. Dnes italský premiér Renzi zveřejní další opatření v rámci reformy trhu práce, která je podle ekonomů SG významným krokem správným směrem. Sledovat budeme také volbu řeckého prezidenta. Druhé kolo 23. prosince pravděpodobně ještě nic nerozhodně, ale po třetím kole 29. prosince bychom již měli mít jasno. Ze zveřejněných dat by si měla polepšit spotřebitelská důvěra v eurozóně, která bude podpořena nižšími ceny paliv a stále silným německým pracovním trhem. Prosincové průmyslové indexy PMI z eurozóny by také měli doznat mírného zlepšení, když bychom se měli dočkat pozitivních zpráv z Itálie.   


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688