BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.12.2014 12:12:14

Dow Jones posílil za jeden den o 400 bodů, přichází Santa rally

Francouzský prezident Francois Hollande v pátek na summitu v Bruselu uvedl, že by si přál, aby euro vůči USD bylo ještě slabší, i když dodal, že kurz EUR/USD se již přibližuje k rovnovážné hodnotě. Evropští lídři na tomto setkání schválili i nový investiční fond, jenž počítá s objemem nových investic ve výši 300 mld. eur.

Nákupní horečka po amerických akciových titulech pokračovala po středě také i ve čtvrtek. Americký trh zažil po středečním zasedání americké centrální banky (Fed) největší dvoudenní „rally „za poslední tři roky. Dow Jones ve čtvrtek posílil o 2,43 procenta, S&P 500 poskočilo o 2,4 procentatechnologický Nasdaq posílil o 2,24 procenta. Dow Jones si ve čtvrtek připsal více než 400 bodů zisku, což se mu naposledy povedlo v roce 2011. Za 2 dny (středa, čtvrtek) posílil o neuvěřitelných 4,2 procenta. Dnes pozor na zvýšenou volatilitu v průběhu odpolední americké obchodní seance, protože expirují futures i opce, jak na amerických indexech, tak i například na ropě.

Fed ve středu velmi racionálně uvedl, že podle všeho v příštím roce zvýší úrokové sazby, avšak k tomuto kroku přistoupí s nejvyšší obezřetností. Trhy od centrální banky slyšely, co slyšet chtěly. Na jedné straně získaly jistotu růstu sazeb v příštím roce, na druhé straně byly ubezpečené, že tento krok bude bankou promyšlen s ohledy jak na ekonomiku USA, tak i rozvíjející se země. Pozitivní nálada investorů se pak v pátek ráno přesunula z USA i do Asie, kde tamní akciový trh v průběhu jednoho dne posílil nejvíce za posledních 15 let. V pátek dopoledne roste i evropský akciový trh.

Investory včera rovněž potěšil americký makrokalendář, jenž prozradil, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl předchozí týden o 6 000 na  289 000. Kladně také překvapil index předních indikátorů od společnosti Conference Board, který posílil již třetí měsíc v řadě, což pro ekonomiku Spojených států signalizuje úspěšný vstup do nového roku.

Přeliv kapitálu ze „safe heaven" aktiv do rizikových instrumentů, způsobil pokles japonského jenu (JPY). A to i navzdory tomu, že japonská centrální banka (BoJ) v noci nastínila lepší výhled vývoje domácího hospodářství v příštím roce a to hlavně díky vyššímu očekávanému exportu, což v překladu znamená, že v nejbližší době neplánuje opětovně navýšit monetární stimuly.

Americká ropa WTI poté, co zkorigovala k hodnotě 58,73 USD za barel, opět oslabila pod úroveň 55 USD. Zlato se  drží pod kulatým číslem 1200 USD za unci. Americký dolar vyjádřen měnovým indexem mírně posiluje.



Přečtěte si také:

28.05.2021Dow Jones včera posílil o 150 bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
26.01.2016Dow Jones rostl o 282 bodů....3M, Coach překvapily Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688