Zvýší se soudní poplatek za elektronický platební rozkaz?

V červenci letošního roku Ministerstvo spravedlnosti za velikého zájmu médií i široké veřejnosti snížilo advokátní odměny u takzvaných bagatelních pohledávek na minimum. Odůvodnilo to tím, aby se zbytečně finančně nezatěžovali dlužníci. V polovině listopadu však ve vší tichosti navrhlo poslancům zvýšení soudního poplatku za elektronický platební rozkaz u částek do 20 tisíc až o 600 Kč! Navýšení soudního poplatku však ve finále nakonec zaplatí dlužník.

Ministerstvo spravedlnosti při požadavku o zvýšení soudního poplatku u elektronického platebního rozkazu argumentuje výrazným propadem příjmů do státního rozpočtu, ve srovnání s rokem 2012 se prý letos bude jednat až o částku 280 milionů korun a na vině jsou prý právě elektronické platební rozkazy.

Věřitelé na nic nečekají
S ohledem na všechny chystané změny se věřitelé opět rozhodli co nejvíce urychlit podávání žalob na dlužníky. „Nikomu se totiž nechce platit za soudní poplatek místo původních minimálních 400 Kč nově navrhovanou částku 1.000 Kč. Obzvlášť citlivě pak na toto navýšení reaguje firemní klientela, která má více drobných pohledávek.“ komentuje připravované zvýšení soudního poplatku Kateřina Procházková, tisková mluvčí odborného portálu poradnaveritele.cz

Zdražování a dotace
Už o prázdninách mnozí věřitelé upozorňovali na hrozící zvyšování konečných cen zboží a služeb, z důvodu razantního snížení advokátních náhrad při vymáhání bagatelních částek do 50 tisíc. To se nyní stává realitou. Potvrzují to i slova ředitele jihlavského dopravního podniku Josefa Vilíma, který pro ČTK uvedl „Už nyní nám firmy vymáhající dlužné jízdné a pokuty nabízejí jen několik procent z hodnoty pohledávky, dříve to byla plná výše. Pokud vzroste poplatek za elektronický rozkaz, firmy nebudou kupovat pohledávky vůbec. Vymáhání pokut budou muset zajišťovat samy podniky, vzrostou jim náklady a budou muset žádat města o vyšší dotace.“ Jinými slovy – tyto firmy, které nemohou samy od sebe zvýšit ceny, protože se jedná o veřejnou službu, budou žádat města nebo stát o dotace. Nakonec to tedy zaplatíme my všichni z veřejných peněz.  

Zdražování elektronického platebního rozkazu vyvolává emoce
Vládní návrh na zvýšení soudního poplatku za elektronický platební rozkaz je sice zatím jen v jednání, ale už nyní se proti němu bouří věřitelé. „V důsledku chystaných změn se začíná výrazně zkracovat doba, kterou jsou věřitelé - především firmy, ochotny čekat na proplacení faktury, která je po splatnosti. Rychleji tak posílají upomínky a předávají neuhrazené faktury do rukou advokátů.“ Uzavírá Procházková.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz s využitím materiálů ČTK



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy