Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.12.2014 14:32:40

Vzácné kovy vzdorují současnému trendu, zatímco sužovaná ropa otřásá komoditním sektorem

Propadající se ceny ropy i nadále udávají tón v komoditním sektoru. Vzácné kovy jdou proti trendu a nabývají na lesku. Většina členů kartelu OPEC není schopna udržet vyrovnaný rozpočet.

Pokračující pád světových cen ropy i nadále udává tón v komoditním sektoru. Výprodeje v ropném sektoru pokračovaly i v uplynulém týdnu a výsledkem bylo, že se komoditní index Bloomberg propadl na nové 5,5leté minimum. Od 27. listopadu, kdy proběhlo zasedání zemí sdružených v organizaci OPEC, na kterém kartel rozhodnul udržet své ceny na stejné úrovni, ztratily ceny americké ropy WTI i severomořské ropy Brent (světová měřítka pro ceny ropy) téměř 20 % ze svých hodnot.

Vzácné kovy již druhý týden vzdorují negativnímu trendu. Zejména stříbru se podařilo odvrátit hrozící pád, a to jak z pohledu absolutního výkonu, tak i v poměru ke zlatu, kde se stříbru podařilo vyšplhat na šestitýdenní maximum. Nedávnou rally na obou vzácných kovech lze v této fázi vysvětlit převážně jako reakci na vybírání zisků u dolaru, ke kterému v současné době dochází. Podporu však poskytlo i oslabení u akciových trhů v uplynulém týdnu. Z celkového pohledu však zůstává otázkou, zda tito současní tahouni jsou dostatečně silní na to, aby se jim v této chvíli podařilo nastartovat změnu v nastoupeném směru.

han1

Zatímco vzácné kovy čerpaly podporu z oslabeného dolaru i slabších akciových trhů, energetickému sektoru moc do smíchu nebylo. Cena americké ropy WTI se již druhý týden v řadě propadala o dvojciferné hodnoty. Rostoucí objem těžby a následné navyšování zásob v USA by mohlo vést ke zvýšení zásob v Cushingu v Oklahomě, který slouží jako dopravní uzel pro ropu WTI. Pokud by k tomu došlo, cenový pokles ropy WTI vůči severomořské variantě Brent by se ještě více prohloubil a ropná křivka by během nadcházejících měsíců vykazovala ještě výraznější contango.

han2

Rychlý pád ke dnu tedy u ropy i nadále pokračuje. Jedinou útěchou pro strádající producenty, jejichž tržby se prudce propadají, je nyní vědomí, že čím výraznější a rychlejší bude cenový propad, tím dříve bychom se mohli dočkat návratu cen k normálu a být svědky jejich oživení.

Zátěž pociťuje celá řada oblastí ruský rubl je i nadále pod nepolevujícím tlakem výprodejů, zatímco v USA se výnosy u spekulativních dluhopisůenergetickém sektoru blíží kritické hladině, která je jen asi 10 % nad současnou hladinou výnosů vládních dluhopisů. Podle údajů agentury Bloomberg jsou současné ceny ropy pro deset členů kartelu OPEC z dvanácti příliš nízké na to, aby dokázali udržet vyrovnaný rozpočet.

Vítr do plachet dodaly prodávajícím minulý týden i předpovědi OPECu a Mezinárodní energetické agentury (International Energy Agency), podle kterých bude růst poptávky po ropě mnohem pomalejší.  Obě organizace zaznamenaly propad poptávky po ropě ze zemí kartelu OPEC o zhruba 28,9 milionu barelů za den. To je o více než 1 milion barelů pod stanoveným cílem produkce o objemu 30 milionů barelů za den, jenž po listopadovém zasedání nechal kartel beze změny.

Ani přes poslední prudký propad cen ropy nezaznamenaly zatím výše zmíněné organizace žádný výrazný pokles objemu americké produkce břidličné ropy. To bezpochyby vyvolá vrásky na čele mnoha ropných producentů, jelikož likvidace nabídky je v době zpomalující poptávky nyní jediným možným řešením.

han3

Deset z dvanácti členů kartelu OPEC, především Venezuela, není schopno při nynějších nízkých cenách ropy udržet vyrovnaný rozpočet. Foto: iStock

Snažit se odhadnout, kde leží dno, není v současné situaci, kdy výraznou roli na trhu hraje strach, vůbec snadné. Jasné však je, že k zastavení současného negativního momenta dojde pouze tehdy, začnou-li se na trhu objevovat známky likvidace nabídky. Hedgeové fondy snížily před posledním 10% výprodejem počet svých krátkých pozic a navýšily počet dlouhých pozic ve snaze být připraveny na cenový obrat. Vzhledem k tomu, že výprodeje však minulý týden pokračovaly i nadále, uzavírání těchto pozic výrazně přispělo k dalším výprodejům. Na tomto stavu se významně podepsal i horší fundamentální výhled.

V centru naší pozornosti budou i nadále známky zpomalení ropné produkce, je však asi nepravděpodobné, že bychom během příštích několika měsíců byli svědky nějakého výrazného omezení. Cenám ropy tudíž i v prvním čtvrtletí hrozí další propady. Břidličná ropa z ložiska Bakken v Severní Dakotě se nyní obchoduje pod hladinou 55 dolarů za barel, zatímco cena severoamerické ropy West Canadian Select, která se těží z ropných písků, se pohybuje okolo 40 dolarů za barel. Tak výrazný cenový pokles bezpochyby již brzy povede k omezení ropné produkce. Pro tuto chvíli má však trh plné ruce práce s velmi silným negativním cenovým momentem, což by mohlo vést k tomu, že se ceny ropy propadnou ještě níže.

han4

Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688