Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  18.12.2014 11:08:11

Makléři nechtějí, abyste tohle věděli

Je podle vás obchodování na burze férový byznys? Myslíte si, že na internetu dostáváte pravdivé a užitečné rady profesionálních traderů a že vás brokeři férově seznamují se všemi skutečnostmi? Také často narážíte na internetové stránky, reklamy a spamy, které nabízejí prodej absolutně nejziskovějších strategií, u nichž není riziko ztráty? Stalo se vám někdy, že jste zkoušeli obchodovat strategii nebo automatický obchodní systém, ten na demo účtu fungoval příznivě, nicméně na reálném účtu najednou "ztratil šťávu"? Tradingem přece může vydělávat jednoduše úplně každý, stačí pár minut denně. Neříkal to náhodou už někdy někdo?

5 kritických věcí, které ostatní na trhu nechtějí, abyste věděli

1. Bez kvalitního brokera ani ránu

Prvním a zcela základním předpokladem úspěšného tradingu není propracovaná obchodní strategie, nejsou to tuny nastudovaných technik a analýz, ale kvalitní a férový broker. A že jich je sakra málo! Proč? Brzy pochopíte.

2. Broker musí dodržovat určitá pravidla

Díky neprůstřelným smlouvám s klienty však nemusí v průběhu samotného obchodování prakticky nic a může téměř všechno. Může kdykoli měnit pravidla hry, rozšiřovat spread, vyplnit váš obchod na úplně jiné ceně, než požadujete, nemusí přijmout vámi zadávaný obchod vůbec. Zamrzající servery, umělé posílání ceny proti vaší spekulaci a kompletní zrušení účtu nejsou u brokerů tvořících trh výjimkou.

3. Drtivá většina brokerů tvořících trh nechce, abyste vydělávali.

Takzvaní market makeři mají vlastní virtuální trh, který by teoreticky měl odrážet chování skutečného trhu. Na tomto trhu pak dochází ke střetu vašich objednávek a obchodních příkazů brokera tvořícího trh, který pokud chce, aby váš obchod byl vyplněn, musí otevřít pozici o stejném objemu proti vám. Tím dochází k přímému střetu zájmů. Takže pokud chcete být ideálním klientem, ztrácejte a průběžně přidávejte další kapitál, market maker vám s tím rád pomůže.

Našemu týmu se podařilo získat výhodu ve hře, za jeden jediný týden jsme realizovali asi 9 500 obchodů o objemu zhruba 1 310 335 000 USD a konzervativním obchodováním jsme si připsali 1 000% zhodnocení. Říkal snad někdo, že nemáte očekávat 100% zhodnocení za pár měsíců obchodování, a když už, tak jste ostatními považováni za gamblery bez budoucnosti? Našemu týmu připadá maximální propad hodnoty investičního účtu o 8 % v porovnání s dosaženým zhodnocením celkem v pohodě. Samotný generální ředitel se s námi najednou dal do řeči, když zjistil, že to není náhoda. Po týdnu obchodování jsme u nich prý skončili (aneb ždímat se nenecháme).

Poražení roku 2014 mezi měnami (a ropa pro ilustraci, má v tom totiž prsty) 

4. Reklamace obchodů neexistuje

Realizoval vám broker na reálném účtu 15krát větší ztrátu, než byla maximálně povolená stop-lossem? Dovolání a reklamace obchodů u brokera neexistuje. "Litujeme, váš obchod jsme realizovali za nejlepší možnou cenu poskytovatele likvidity v danou dobu, náš problém to není."

5. Nic nefunguje věčně

Můžete mít sebelepší systém, být sebelépe připraveni po psychické stránce, obchodovat se sebelepším brokerem, ale trh prochází různými předem těžko určitelnými fázemi. Funguje naslouchání trhu, matematika a pravděpodobnost, respektive výhoda ve hře.

K tomu všemu je potřeba podotknout, že ne každý broker přímo tvoří trh. Ani to, že je market maker, nemusí předznamenávat nic špatného. Když zadáváte příkaz, prakticky vždy proti vám obchoduje market maker, jinak byste ani nemohli pozice s nízkou prodlevou otevírat a uzavírat. Existují spolehliví brokeři, případně banky, přes které lze zadávat obchodní příkazy a hledat vhodné obchodní partnery. A vyjednávat s nimi se skutečně vyplatí, často to totiž řeší otázku, zda vůbec budeme schopni na burze působit. Ne všechny nabídky jsou dostupné pro každého a ne z každé pozice lze jednat o podmínkách. Vítejte ve hře pro velké kluky!

  Poučení od nejlepších investorů historie Poučení od nejlepších investorů historie

Tržní profík Barry Ritholtz komentuje dění na trhu přes 20 let. Se zázemím v matematice a právním vzděláním není typickou persónou Wall Street. Pracoval jako trader, analytik i portfoliomanažer. Jaké poučky od těch nejlepších investorů za dlouhá léta posbíral? O nejvýstižnější investiční citáty se podělil se čtenáři na svém blogu.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688