Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  03.05.1999 11:16:45

Denní zpravodajství z amerického trhu - pondělí 3. května 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - pondělí 3. května 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia
PI v novém

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné k pátku 30. dubna 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: síťová zařízení; internet.
Slabé tituly: biotechnologie; cyklické tituly; telekomunikace; finančnictví; zdravotní péče; obchod; software.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Hranice 11K už byla na dohled – příliš vysoký růst americké ekonomiky však postrašil růstem sazeb

    Hrubý domácí produkt (GDP) Spojených států amerických vzrostl v prvním čtvrtletí tohoto roku proti čtvrtletí předchozímu o 4,5 % p.a., což je výrazně nad očekáváním ve výši 3,3 %. Také deflátor GDP ve výši 1,4 %, předčil odhady analytiků, které se pohybovaly okolo 1,1 %. Přestože oba ukazatele byly zveřejněny v 8:30 ET, tedy ještě před otevřením trhů, akcioví investoři na ně nereagovali. V dopoledních hodinách akcie na NYSE i NASADQ rostly a to o 83 resp. téměř 50 bodů. Ani v 10:00 ohlášený Chicagský Index Nákupních Manažerů (Chicago PMI), který také předčil všechna očekávání a který je jinak pozorně sledován jako vodítko k pondělnímu Indexu celonárodní asociace, nezměnil jejich náladu. Krátce před polednem tak byl Dow Jones Ind. již pouhých 38 bodů od hranice 11.000, díky technologiím a internetu se dařilo také na NASDAQ. Po poledni však nastal zlom, ne snad že by to akciovým býkům došlo až na obědě, ale obnovený strach z inflace a možného růstu úrokových sazeb v tu dobu již několik hodin doslova drtil obligační trh. Třicetiletý státní dluhopis tak například spadl o 1 28/32 a jeho výnos poskočil na 5,66 %. Akcioví investoři tak konečně zareagovali a poslali během tří hodin akcie na NYSE o 306 bodů a na NASDAQu o 90 bodů dolů. V poslední hodině akcie na obou trzích polovinu svých ztrát umazaly. Objemy obchodů byly nadprůměrné. Poměr rostoucích ku klesajícím byl na NYSE 4:5, NASDAQ 20:19.
    Dow Jones Ind. zakončil rušný obchodní den se ztrátou 89 bodů, tedy -0,82 %, na 10.789 bodech. Na jeho poklesu se nejvíce podepsaly: Amer. Express –3,19 %, Chevron –3,62 %, JP Morgan –2,39 % a International Paper –5,22 %. Proti proudu šly: Disney +4,53 %, Minnesota Mining +3,94 %, Sears +3,37 % a IBM +2,14 %.
    Nasdaq Composite jen díky zmíněnému závěrečnému růstu neskončil po čtvrté v řadě poklesem. Páteční obchodní den zakončil růstem o +0,57 % na 2.542 bodech. Vedoucí technologické tituly s výjimkou Microsoftu a Oracle mírně rostly: Microsoft –0,91 %, Dell 0,30 %, Intel +0,62 %, Cisco 4,46 %, Oracle –0,69 %. Nejsledovanější internetové tituly skončily smíšeně: AOL +0,97 %, AtHome +1,19 %, Yahoo! –0,18 %, Amazon +2,27 %, eBay –3,20 %, Excite +1,65 %, Lycos +9,10 %, Infoseek +0,12 %, CMGI +6,34 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • Microsoft Corp. (MSFT) a America Online Inc. (AOL) vstupují do bitvy o MediaOne Group (UMG): Podle Wall Street Journal vstoupily AOL a MSFT do bitvy o provozovatele kabelové sítě MediaOne Group proti AT&T (T). Podle tohoto zdroje zahájily obě společnosti s UMG oddělně důvěrná jednání o možné fúzi.
  • Morgan Stanley Dean Witter doporučuje rozhodně koupit akcie Cisco Systems Inc. (CSCO): Morgan Stanley Dean Witter připomněl svoje doporučení na akcie tohoto výrobce síťových zařízení "strong buy". Jako důvod uvádí důvěru v dobré hospodářské výsledky společnosti za třetí účetní čtvrtletí vyplývající z pokračujícího růstu zakázek a zvyšování významu projektů spojených s intranetem. 12měsíční cílový kurz stanovuje na $135.
  • United Technologies Corp. (UTX) štěpí svoje akcie: Výrobce a poskytovatel širokého sortimentu technologických výrobků a podpůrných služeb oznámil štěpení svých akcií v poměru 2:1 a zvýšení množství zpětně odkupovaných akcií na 35.6 mil..
  • Další broker downgradoval některé ropné koncerny: Schroder & Co. snížil svoje doporučení na akcie ropného koncernu Mobil Corp. (MOB) z "outperform" na "perform-in-line" a stejně tak na akcie Exxon Corp. (XON).
  • Applied Materials Inc. (AMAT): ABN Amro zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce polovodičových zařízení z "outperform" na "buy".
  • Micron Technology Inc. (MU): ABN Amro snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce čipů z "buy" na "outperform".
  • Johnson & Johnson (JNJ): PaineWebber snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce spotřebního zboží pro péči o zdraví z "attractive" na "neutral".
  • IVAX Corp. (IVX): Farmaceutická společnost oznámila čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.09 na akcii, tedy tři centy nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku dosáhla ztrátu $0.06 na akcii. Čisté tržby vzrostly o 1.4 % na $148.4 mil..
  • Deere & Co. (DE): Výrobce těžkých strojů a zemědělské techniky varoval, že fyzický objem jeho prodejů za druhé čtvrtletí bude o asi 20 % nižší než ve stejném období loňského roku. Původní odhad společnosti byl pokles o 13 %. Důvodem je prý snižování poptávky po zemědělské technice způsobené pokračujícím poklesem cen zemědělských komodit. CIBC Oppenheimer po této zprávě ponechal svoje doporučení "hold" na akcie DE, ale snížil svůj odhad zisku pro účetní rok 1999 z $1.95 na $1.45 na akcii.
  • CBS Corp. (CBS): Morgan Stanley Dean Witter zvýšil svůj cílový kurz na akcie této televizní společnosti z $50 na $56.

Vývoj portfolií:

Konzervativní portfolio

Růstové portfolio


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

F : Ford Motor Co; GE : General Electric; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T; AOL : America Online; AMGN : Amgen; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp; YHOO : Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

Private Investor má úplně nový Web – Private Investors Online

Poté, co byl server www.pi.cz na prestižním Prague Internet World ‘99 oceněn jako “Web roku 1999”, by se dalo předpokládat, že usneme na vavřínech. Nikoli. Již měsíc po tomto úspěchu představujeme úplně novou podobu našeho serveru www.pi.cz.

Od pondělí 3. května 1999 najdete na tomto internetovém místě něco zcela nového, na české poměry ojedinělého:

Naše internetová aplikace je nyní rozdělena do tří částí:

V části Home naleznete vše, co potřebujete vědět o společnosti Private Investors a jejich službách a produktech.

Část Investor vám nyní nabízí to, co českým privátním investorům dosud chybělo, tedy možnost vyzkoušet si sám investovat na americkém kapitálovém trhu! Aplikace Investor vám umožní vytvořit si vlastní personalizovanou stránku a na ni sledovat vybrané informace. Můžete si sestavit vlastní portfolia cenných papírů, sledovat jejich vývoj a zhodnocení, dostávat aktuální zprávy a doporučení, a to v češtině. Můžete sledovat grafy vývoje akciových indexů, kurzů akcií a měn. Máte možnost porovnávat svoje investiční dovednosti s Portfolii Private Investors a s tržními indexy.

V části Klient naleznete PI On-line účet, tedy informace o aktuálním vývoji vašeho účtu u Private Investors.

Upozornění: Jelikož se tato nová aplikace nachází na našem novém serveru, tedy fyzicky jiném místě, může se z důvodu zpoždění při předávání dat mezi DNS servery stát, že se změna adresy našeho serveru projeví v některých částech republiky se zpožděním několika dnů.

 

28.října 15, Praha 1, 110 00, Česká republika

Tel. +420 2 2421 1252, Fax. +420 2 2422 9152

e-mail: brokerage@private-investors.com

www.pi.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)

Přečtěte si také:

07.05.1999PI Denní Zpravodajství z amerického akciového trhu (7.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
06.05.1999PI Denní zpravodajství z amerického akciového trhu (6.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688