TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.12.2014 13:43:05

ZIMNÍ ÚNAVA A LENOST: 11 rad, jak s nimi zatočíte i bez kofeinu

Nejlepší lék na únavu je samozřejmě spánek, ale když se ho z nějakých důvodů nedostává, nezbývá než se únavy zbavit jinak. A není nutné do sebe lít litry kávy, koly nebo jiného kofeinového nápoje. Vyzkoušejte následující jednoduché triky:

 

1. Čichejte k citrusům

Výzkumy ukazují, že aromaterapie není jen o závanu svěží vůně, ale může člověka stimulovat a zlepšit mu náladu. Samozřejmě je dobré dát si pomeranč i ke svačině, už kvůli nezbytnému vitamínu C, který vám rovněž dodá energii

 

2. Vyražte na malou procházku

Čerstvý vzduch dokáže divy, když se cítíte jako omámení. Studie naznačují, že krátká procházka může zlepšit koncentraci a snížit hladinu stresu. Úplně nejlepší pro získání nové energie je čas strávený v přírodě. Ten prý dokonce dokáže zahnat pocity deprese a zlepšit celkové duševní zdraví.

 

3. Rozplánujte si práci do několika kroků

Trik, jak zvýšit koncentraci a "zabít" únavu, je následující: rozdělte si práci do několika fází, napište si je a postupujte podle "návodu". Naplánujte si práci maximálně v horizontu 90 minut, a pak si dejte krátkou pauzu. Podle expertů budete efektivnější.

 

4. Projděte se po schodech

Neexistuje nic lepšího než cvičení, aby se vám rozproudila krev a okysličil mozek. I pouhé proběhnutí se po schodišti nahoru a dolů uvolní vaše endorfiny. Ihned ucítíte přival nové energie.


5. Dejte si dvacet

Prostě si zdřímněte. Jen dvacet minut spánku totiž může zvýšit vaši bdělost, produktivitu a kreativitu. Někdy to může být jediný způsob, jak trochu zabojovat s únavou.

 

6. Udělejte rychlé rozhodnutí

Může se to zdát jako kontraproduktivní (a jako to poslední, co chcete dělat), ale výzkumy ukazují, že když v únavě uděláte nějaká rychlá rozhodnutí, může to ve skutečnosti zvýšit vaši energii.

 

7. Pusťte si taneční hudbu

Stačí si do sluchátek pustit na několik minut rychlou hudbu, a to dokáže zvýšit vaši náladu i energii. Zaposlouchejte se do rytmu, pak se vraťte k práci, budete svěžejší a připraveni řešit další úkoly.

 

8. Napijte se vody

Z výzkumu vyplývá, že mírná dehydratace může přispět k vaší ospalosti. Vypijte sklenici čisté vody a ucítíte náhlý příval energie.

 

9. Narovnejte se

Je v podstatě pochopitelné, že se cítíte unavení, když jste ohnutí. Výzkumy ukazují, že rovné držení těla může pomoci pro dodání energie, a dokonce vás může napumpovat i větší sebedůvěrou.


10. Dvě slova: Obrázky mláďátek

Obrázky koček, štěňátek nebo malé pandy vám podle japonské studie dokážou zlepšit náladu, a tím vlastně zvýšit produktivitu. Jen pozor na prokrastinaci, ať se "nezahrabete" na roztomilých videích na Youtube.

 

11. Neobědvejte u pracovního stolu

Člověk prostě potřebuje přestávku, aby mohl být produktivnější. Studie ukazují, že jíst oběd u pracovních stolu, má za následek více stresu a méně kreativity.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688