Strava a naše zdraví: stravování podle krevních skupin 0 + A

Teorie stravování podle krevních skupin vznikla v 80. letech 20. století. Jejím autorem je americký lékař a Naturopati PJ D'Adamo. Tato relativně mladá teorie se stále ještě vyvíjí a obměňuje, proto je často předmětem kritiky a pochybností. Základem teorie stravování podle krevních skupin je tvrzení, že různé krevní skupiny mají na svědomí odlišný metabolismus zpracování potravy. Například lidé s krevní skupinou 0 mají předpoklady lépe strávit živočišné bílkoviny ve srovnání s jedinci s krevní skupinou A, kteří se označují jako přirození vegetariáni, a kteří živočišné bílkoviny tráví velmi těžko. Proto pro každou krevní skupinu existují doporučené, zakázané a neutrální potraviny.

V průběhu evoluce lidského rodu vznikly čtyři základní krevní skupiny označované: 0, A, B, AB. Nejstarší je krevní skupina typu 0 (nula), která se objevila asi před 50 000 lety, následují skupiny A a B a nejmladší je krevní skupina AB, která vznikla před přibližně 2 500 lety. Jednotlivé krevní skupiny vznikaly genetickými mutacemi. Každá krevní skupina je charakteristická pro určité období evoluce lidského druhu, pro určité geografické a klimatické podmínky a pro určitý způsob stravování.

Důkazem je procentuální podíl konkrétní krevní skupiny u konkrétních národů, zejména u těch, které se příliš geneticky nemísily s jinými národy. V měnících se podmínkách životního prostředí, které působilo zejména na imunitní a trávicí systém, přežili jednotlivci s nejvhodnější genetickou výbavou pro dané podmínky.

Základní rozdělení krevních skupin:

0 (nula, old = stará) - "lovecká" krevní skupina, protože člověk se v prvotních stádiích vývoje živil spíše lovem zvěře než pěstováním plodin - to vyžadovalo dovednosti, které tehdejší člověk neměl k dispozici a zároveň je nepotřeboval, neboť živočišné potravy byl relativní dostatek.

A (Agrarian = zemědělec) - "vegetariánská" nebo "zemědělská" krevní skupina, protože po době ledové mnoho zvířat vyhynulo a člověk se musel naučit si potraviny co nejdříve vypěstovat.

B (balanced = vyrovnaný) - "kočovnická" krevní skupina, protože nomád konzumoval živočišné produkty (maso i mléko) a také rostlinnou stravu, kterou dříve sbíral než pěstoval.

AB (kombinace A a B)

Krevní skupina 0
Nula je nejstarší krevní skupinou. Lidé s touto krevní skupinou byli původně silní lovci, se silným trávicím systémem. Lidé s nulou mohou darovat krev všem ostatním skupinám, ale sami mohou přijmout pouze 0. Prospívá jim intenzivní fyzické cvičení a živočišné bílkoviny v rozumném množství.

Nevhodné jsou pro ně: pšenice, kukuřice, fazole, čočka, husí maso, vepřové maso a slanina.

Vhodné potraviny jsou: většina mořských živočichů, mořské řasy, játra, červené a kuřecí maso, špenát a brokolice.

Z mořských produktů by neměli konzumovat: sumcovité ryby, marinované sledě, kaviár, uzeného lososa a chobotnice. Mléčné výrobky jim neprospívají.

K neutrálním potravinám patří: máslo, sójové mléko, sójový sýr a kozí sýr.

Velmi prospěšné jsou pro ně vlašské ořechy a dýňová semínka, ale neměli by konzumovat para ořechy, kešu, arašídy, pistácie a mák.

Ze zeleniny by neměli jíst bílé, červené ani čínské zelí, růžičkovou kapustu, brambory, avokádo, olivy, květák, lilek a houby. Z ovoce by si měli odpustit kokosové ořechy, ostružiny, melouny, mandarinky, pomeranče a jahody. Neměli by konzumovat také kečup, nakládanou zeleninu a různé marinády.

Z bylinek jsou prospěšné: chmel, šípky, máta peprná, pampeliška a petržel.

Z nápojů mají zakázáno: kávu, destiláty, černý čaj, limonády, colu. Prospěšné jsou pro ně minerální vody a neutrálně působí zelený čaj, bílé i červené víno.

Tělu by měly dodávat hlavně vitaminy skupiny B, vitamin K a jód s vápníkem.

Krevní skupina A
Tato krevní skupina se označuje jako zemědělská nebo vegetariánská - prospěšné je proto pro ni tofu, obilné výrobky (kromě pšenice), luštěniny a ovoce. Lidé s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém.

Vyhýbat by se měli masu a mléčným výrobkům, protože jsou pro ně těžko stravitelné. Měli by pravidelně doplňovat vitamin C, vitamin E, vitamin B12 a kyselinu listovou.

Vhodné jsou fyzicky nenáročná cvičení, například jóga, taiči nebo Qi Gong.

Zakázané potraviny jsou: slanina, kachna, husa, zajíc, játra, srdce, skopové, jehněčí, vepřové, šunka, zvěřina, hovězí a telecí maso.

Neutrální jsou kuřata nebo krůty, ale pouze v malém množství. Velmi prospěšné jsou některé druhy ryb jako kapr, pstruh, makrela, sardinky, mořská štika. Žralok a tuňák patří mezi neutrální potraviny, mezi zakázané patří raci, krabi, úhoř, sleď a uzený losos.

Může se konzumovat sójové mléko a sójový sýr, v menším množství jogurt a kefír, ale nesmí se jíst plísňový sýr, kravský sýr, máslo a plnotučné mléko.

Z ořechů jsou nevhodné pistácie, kešu a para ořechy. Zakázaná je pšenice, pšeničné klíčky, pšeničné otruby a škrob. Rýže je doporučená potravina.

Ze zeleniny se nedoporučuje zelí, paprika a rajčata. Velmi vhodné jsou: mrkev, kapusta, žlutá cibule, česnek, čekanka a brokolice.

Z ovoce škodí banány, papája, mango, kokosové ořechy, mandarinky, pomeranče a melouny. Vhodné jsou meruňky, ananas, třešně, švestky, citrony, fíky a rozinky. Ostatní ovoce je neutrální.

Nesmí se kečup ani majonéza. Z bylinek jsou prospěšné: hloh, zelený čaj, heřmánek, třezalka, ženšen, aloe, šípky a kozlík. Nevhodné nápoje jsou sodovky, minerálky, pivo a destiláty.

Seznam doporučených, zakázaných a neutrálních potravin rozdělený podle krevních skupin je k dispozici v angličtině na portálu curezone.com.

Odlišná fyziologie trávení podle krevní skupiny se projevuje i na fungování imunitního systému. Nesoulad mezi typem stravy a dispozicí člověka na její metabolické zpracování představuje významný rizikový faktor pro vznik různých zdravotních problémů.

Statisticky se stejná onemocnění vyskytují u lidí s identickou krevní skupinou. Imunitní systém navzdory nesmírné komplexnosti pracuje na základním principu rozlišování vlastního a cizího. Jedním z nejsilnějších antigenů imunitního systému v lidském těle jsou antigeny krevních skupin. Chemické odlišnosti antigenů krevních buněk například způsobují, že červené krvinky člověka s krevní skupinou B reagují na červené krvinky dárce krevní skupiny A jako na "cizího nepřítele" a imunitní systém začne hned produkovat protilátky proti buňkám cizí krevní skupiny, což se projeví jejich shlukováním, tzv. aglutinací.

Podle teorie Dr. D'Adama funguje podobný princip biochemické reakce červených krvinek i v kontaktu s potravinovými alergeny, tzv. lektiny (specifické úseky bílkovinného řetězce). Krevní skupina může odlišným způsobem reagovat na stejný typ lektinu, proto lidé v závislosti od své krevní skupiny reagují různě na stejné potraviny.

Pokud konzumujeme potraviny, které pro nás nejsou vhodné, lektiny reagují s naší krví a vytvářejí shluky, čili aglutinují. Když konzumujeme vhodné nebo neutrální potraviny, tento proces nenastává. Až 95% lektinů z běžné stravy se z organismu metabolickými procesy vyloučí, zbývajících 5% se přefiltruje do krve. Lektiny z nevhodných potravin v organismu způsobují záněty střevní sliznice, reagují s bílými krvinkami, působí dráždivě na nervové tkáně, podporují vznik různých onemocnění a zvyšují obezitu.

Krevní skupina je silný genetický znak, který nás provází od počátku lidstva. Každá krevní skupina má jiné dispozice k metabolismu různých druhů potravin. Některé potraviny určité krevní skupině vyslovení vadí, některé jsou pro ni neutrální a některé zas mimořádně prospěšné. O tom, proč tomu tak je, rozhoduje imunitní systém, jehož centrum se nachází právě v krevním řečišti trávicího traktu.

Stravování podle krevních skupin není všelékem, ale je vynikajícím způsobem vyčištění krve od škodlivých aglutinujúcich lektinů a tím i posílením imunitního systému. Vzhledem k tomu, že metabolismus každého člověka je jedinečný a ovlivňován celou řadou faktorů (věk, hmotnost, fyzická aktivita, stravovací návyky atd.), jsou rozdíly i v rámci jedné krevní skupiny. Z tohoto důvodu mnoho lidí kombinuje stravování podle krevní skupiny se stravováním dle metabolického typu (jak trávíme tuky, cukry a bílkoviny) a somatotypu (typu postavy).

V zítřejším článku probereme krevní skupiny B + AB.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky