Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  13.12.2014 09:18:12

Pro a proti nízkých cen ropy, verze 2014

Propad cen ropy v posledních měsících je opravdu impozantní. Otázkou je, zda jde skutečně o něco mimořádného, a především to, komu všemu to uškodí nebo prospěje.

Americká lehká ropa WTI je o 40 % levnější než v červnu. Když se podíváme na dlouhodobější graf ceny ropy, je vidět, že to je propad poměrně neobvyklý. Zažíváme nejhlubší pokles od roku 2008, kdy se zdálo, že světová ekonomika kolabuje.

Cena ropy WTI od roku 2004
Cena ropy WTI od roku 2004Zdroj: Bloomberg

Je to tentokrát v něčem jiné? Je zlevňující ropa prospěšná, nebo ekonomice spíše škodí?

Výhody levné ropy

Vítězi jsou spotřebitelé

Nižší ceny benzínu a nafty jsou nejviditelnějším důsledkem levné ropy. Například pokles cen benzínu o 1 cent na galon znamená pro Američany roční úsporu 1,4 miliardy USD. Tyto peníze samozřejmě mohou utratit jinde. Spotřebitelská poptávka díky nižším cenám paliv ale poroste všude ve světě.

A ještě jednou spotřebitelé

Nižší ceny energií budou držet nízko také inflaci. Centrální banky (především Fed) tak nebudou spěchat se zvyšováním sazeb, jinými slovy, politiky centrálních bank zůstanou uvolněné. To znamená levné hypotéky a další úvěry.

Nevýhody levné ropy

Nízká světová poptávka

V tomto případě nejde o důsledek levné ropy, ale možnou příčinu. Existují totiž teorie, že je pokles cen ropy způsoben z velké části poklesem poptávky v Evropě, Japonsku, USA a Číně. To by znamenalo, že světovou ekonomiku nečeká nic dobrého.

Poškození americké produkce z břidlic

Zásoby ropy na trhu v posledních letech rostly hlavně díky americké produkci z břidlic. Veřejně se přitom spekuluje o tom, že se Saúdové snaží srazit cenu ropy, aby zlikvidovali nežádoucí "břidlicovou" konkurenci. Většina těžařů z břidlic má totiž vyšší náklady na těžbu, a padající ceny ropy je tak mohou ohrozit. K tomu, že jsou poměrně výrazně zadlužení, se přidá fakt, že ropu mezi 60 a 70 USD za barel mnozí prostě nemohou ustát.

Poškození globálních producentů

Nejde jen o břidličnou ropu. I producenti té klasické mohou mít s nízkými cenami problémy. Podle Citigroup zasáhne ropa mezi 60 a 70 USD většinu saúdskoarabské konkurence. Obavy také vzbuzuje vysoký podíl zadlužení amerických těžařů - energetické firmy nyní tvoří 15 % trhu vysokovýnosových dluhopisů.

Poškození členů OPEC

Náklady, za které si mohou dovolit těžit členové kartelu OPEC, jsou také poměrně vysoké. U mnoha členů OPEC jsou přitom státní investice funkcí cen ropy. Když je ropa levná, mohou mít tyto státy problém.

Americké soukromé investice

Největší obavou je, že většina soukromých investic v USA, které vyplynuly z břidlicové revoluce, bude zastavena. Naopak roste pravděpodobnost rozšíření ropovodu Keystone. Nově zvolený (republikánský) Kongres v roce 2015 by mohl rozšíření ropovodu prosadit.

Celkově, zdá se, jde spíše o nabídku než o poptávku

Kartel OPEC to dal svým nedávným rozhodnutím dostatečně jasně najevo. Saúdové se nestarají o vysokou nabídku na trhu, myslí na dlouhodobé zájmy. To znamená, že současný propad cen ropy není opakováním roku 2008.

Stupidity, které vypouštějí z úst experti na finance a trhy

Stupidity, které vypouštějí z úst experti na finance a trhy Omlouvám se za zavádějící titulek. Zmínění experti (analytici, portfoliomanažeři, stratégové, makléři, poradci, ale i novináři) ..

Saxo Bank: Šokující předpovědi na rok 2015

Saxo Bank: Šokující předpovědi na rok 2015 Každoroční sbírka šokujících předpovědí na další rok. I když je pravděpodobnost každé z nich nízká, ... 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688