TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  15.12.2014 11:02:49

Praktický návod pro pracující důchodce, jak získat slevu na dani

V lednu 2015 začne platit novela zákona o daních z příjmů, která se týká i vydělávajících důchodců. Od roku 2015 pro ně opět začne platit limit - 840 tisíc, když ho překročí, budou muset celý roční starobní důchod zdanit, třebaže jejich penze je jen deset tisíc korun.

To znamená, že pracující důchodci budou muset na začátku roku 2016 podat daňové přiznání, kde vyčíslí všechny své příjmy. Danit budou muset i senioři, kteří pobírají velmi vysokou penzi - když je důchod vyšší než 36násobek minimální mzdy. Pro ně bude platit patnáctiprocentní daň.

Novela zákona má ale i jedno pozitivum. Pracující důchodci budou moct znovu využívat základní daňovou slevu na poplatníka. Uplatnit ji mohou za rok 2014, a dokonce i zpětně za rok 2013. Cílová částka se odečítá od vypočtené daně z příjmů, nikoliv tedy od daňového základu.

 

NÁVOD: 

1. Je třeba myslet na to, že se jedná o částku maximálně 24 840 ročně. Když tedy poplatník zaplatil na daních například 7 000 korun, dostane zpětně 7000 korun. Pokud ale zaplatil třeba 40 000, dostane maximálně částku 24 840 korun.

2. Daňovou slevu na poplatníka za rok 2014 uplatní vydělávající důchodci standardně v daňovém přiznání, které budou podávat začátkem roku 2015.

3 . O daňovou slevu za rok 2013 lze zažádat v novém nebo dodatečném daňovém přiznání, případně přes zaměstnavatele. Opožděné řádné daňové přiznání lze podat ve lhůtě tří let, tedy nejpozději do 1. dubna 2017.

4. Dodatečné daňové přiznání vyplníte stejně jako u řádného, jen u řádku 03 - typ přiznání, zaškrtnete "dodatečné". Poté vyplníte všechny příjmy i odečitatelné položky, včetně výpočtu daně. Na straně 3 označte, že jste pobírali starobní důchod, pak do řádku 64 napište slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun.

5. Novinkou pak od nového roku bude, že musíte vyplnit oddíl 6, který je určený pro dodatečné daňové přiznání. Do řádku 78 opíšete daňovou povinnost z řádného přiznání a o řádek níže označíte nově zjištěnou daňovou povinnost po uplatnění slevy. Na řádku 80 vyplníte rozdíl mezi těmito dvěma částkami, vyjde vám záporné číslo - tedy částka, kterou požadujete jako slevu na dani.

6. Postup u oddílu 7 je stejný jako u řádného daňového přiznání. Na řádku 91 dostanete částku, jakou vám finanční úřad vrátí. Strana 4 - do horní tabulky uveďte jednu položku "další příloha, výše neuvedena". Napíšete aktuální datum a podepište se. V dolní části formuláře požádáte o vyplacení přeplatku a ještě jednou se podepíšete.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688