BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  12.12.2014 11:57:14

Ropa prorazila 60 USD za barel, komoditní měny pod prodejním tlakem, o víkendu se v Japonsku konají volby, AUD/USD by podle RBA mělo být 0,7500; analýza DOW JONES, ZLATA a GBP/NZD

Ruský rubl (RUB) se propadnul vůči americkému dolaru (USD) na nová historická minima 57,00 rublů za dolar. Oslabování domácí měny nepomohla zastavit ani ruská centrální banka, která včera zvýšila základní úrokovou sazby o 1 procento na hodnotu 10,5 procenta. Rubl oslabil od začátku roku již o 40 procent. Důvodem depreciace měny jsou dvě zásadní události, a to pokles ceny ropy a Rusko-ukrajinská krize.

Ropa WTI se v noci propadla pod hladinu 60 USD za barel a od letošního července ztratila 43 procent ze své hodnoty. Ropa a zemní plyn tvoří polovinu příjmu státního rozpočtu Ruska. Navíc pokles ceny ropy podle všeho není u konce. Agentura IEA (International Energy Agency) dnes po čtvrté za 5 posledních měsíců snížila svůj odhad výše poptávky po ropě v příštím roce. Rovněž sdružení zemí OPEC, které odpovídá za 1/3 celosvětové těžby této komodity, zredukovalo tento týden výhled výše poptávky po ropě na příští rok nejníže za více než 10 let.

Nízká cena ropy se projevuje i na vývoji kanadského dolaru (CAD), který včera oslabil vůči USD na 5 a půl letá minima. Ropa Brent jenom tento týden ztratila 8 procent. Na aktuální pokles ceny ropy včera nečekaně reagovala i norská centrální banka, která snížila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 1,25 procenta ve snaze podpořit hospodářský růst. Norská koruna (NOK) se díky ceně ropy a nižším úrokovým sazbám obchoduje na 10letých minimech vůči USD (7,3451) a 5 a půl letých minimech vůči euru (9,1087).

Naopak americký dolar je opět na výsluní. Včera mu dodaly sílu výborná data. Maloobchodní prodeje v listopadu meziměsíčně posílily o 0,7 procenta, čímž o 0,3 procenta překonaly očekávání trhu. Navíc směrem nahoru byla revidována i data za říjen. Předchozí měsíc také vzrostly jádrové maloobchodní prodeje, a to o 0,5 procenta, přičemž trh očekával stagnaci. Rovněž počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti docílil nižších hodnot, než byly predikce trhu. Dnes čekáme na klíčový údaj o spotřebitelské důvěře (15:55), kterou publikuje Univerzita Michigan.

O víkendu se v Japonsku konají parlamentní volby, v nichž bude obhajovat vítězství současný premiér Shinzo Abe. Předvolební průzkumy ukazují na jeho znovuzvolení, takže v tomto směru se nečeká žádné překvapení. Logika je taková, že čím více křesel získá Abeho Liberálně-demokratická strana (LDP), tím bude tento výsledek pro jen více negativní, protože Abe bude schopen snadněji prosadit další monetární stimuly, bude-li si to ekonomická situace vyžadovat.

Australský dolar (AUD) je rovněž pod prodejním tlakem. Guvernér centrální banky (RBA) Glenn Stevens pro tamní média uvedl, že by rád viděl kurz AUD vůči USD na úrovni 0,7500. Pro srovnání AUD/USD se momentálně obchoduje na hladině 0,8213. Stevens se domnívá, že aktuální hodnota kurzu AUD/USD neodpovídá vývoji cen komodit hlavně železné rudě.

Americký akciový index Dow Jones koriguje své předchozí zisky. Investoři uzavírají ke konci roku dlouhé pozice a utíkají z rizikových aktiv kvůli řecké nejistotě (prezidentské volby) a zpomalování globálního růstu (pokles ceny ropy, makroekonomické výsledky Číny, Japonska, eurozóny). První zastávka korekce je mezi Fibonacciho hladinou 23,60 a 55denním průměrem, (modře), druhá pak u Fibonacciho hladiny 38,20 a 100denního průměru (fialově). Sílu mohou dnes indexu dodat jenom data spotřebitelské důvěry (15:55) z USA. Nedočkáme-li se šokujícího pozitivního čísla, pokles k druhé úrovni je pravděpodobný. Naopak výborné výsledky tohoto ukazatele mohou indexu poskytnout podporu a odrazit cenu od aktuální hodnoty podpory.

Cena zlata konsoliduje na hodinovém grafu v trojúhelníkové formaci, jejíž proražení naznačí další směr pohybu.

GBP/NZD se pohybuje v klesajícím kanálu, v němž vytváří nižší „high“ a nižší „low“. Setrvá-li GBP/NZD v tomto „patternu“, pak může očekávat minimálně test předchozích minim na úrovni 1,9712.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688