BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.12.2014 09:08:36

Centrální banky úřadují. BoE prekabátila trhy, 2. kolo TLTRO v souladu s odhady, ruské sazby rostly nad odhady

Ve čtvrtek 10.12. proběhlo druhé kolo programu TLTRO. Evropské komerční banky si z něj půjčily 129,85 miliard eur, což je absolutně v souladu s očekávání trhu na úrovni 130 miliard eur.  V září si banky prostřednictvím tohoto programu půjčily jenom 83 miliard eur. Celkově tak bylo komerčním bankám v obou kolech uvolněno téměř 213 miliard eur, což je však jenom polovina disponibilní sumy. Program TLTRO byl navržen tak, že z něj banky mohly v září a prosinci dohromady odčerpat až 400 miliard eur. Ačkoliv dnešní aukce naplnila očekávání trhu, ECB zůstává k dispozici velký objem peněz, jež potřebuje napumpovat do ekonomiky jinými kanály.

Zasedala švýcarská centrální banka (SNB). Ponechala základní úrokovou sazbu i fixní minimální hodnotu kurzu EUR/CHF na nezměněné úrovni 1,200. Nicméně i ona pozoruje negativní deflační tlaky ze strany nízké ceny ropy. Pro letošní rok odhaduje inflaci na úrovni 0,0 procenta. V příštím roce dokonce očekává deflaci. Navíc v průběhu celého predikovaného období nedosáhne hodnota inflace ve Švýcarsku požadované úrovně 2 procent. V případě potřeby je proto připravena přistoupit k dalším krokům. Na nemovitostním trhu banka stále pozoruje nerovnováhy. V příštím roce odhaduje růst HDP na úrovni 2 procent. EUR/CHF po zasedání SNB výrazně oslabil.

Ruská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazby o 1 procento na hodnotu 10,5 procenta, protože předpokládá, že inflace dosáhne v prvním čtvrtletí 2015 úrovně 10 procent. Podle doporučení MMF by měla být úroková sazba nad úrovní inflace, aby reálná úroková sazba nebyla záporná. Banka rovněž uvedla, že HDP Ruska bude v příštím roce stagnovat. Norská centrální banka naopak nečekaně snížila základní úrokovou sazbu o 0,25 procenta na 1,25 procenta kvůli klesajícím cenám ropy, které mohu ohrozit hospodářský růst. Britská centrální banka (BoE) oznámila, že od roku 2016 bude zasedat jenom 8krát ročně. Pro srovnání dosud se konalo zasedání bankovní rady každý měsíc. BoE rovněž plánuje od srpna 2015 publikovat zápis ze zasedání ihned po samotném aktu a nečekat 2 týdny, jak to probíhá nyní.

Vysvětlení aktuálního propadu amerického dolaru (USD) lze hledat na dluhopisovém trhu, kde výnosy z 10letých státních dluhopisů od pondělí klesly z 2,30 na 2,15 %. Zájem o tento bezpečný přístav roste z důvodu strachu ohledně globálního růstu (nízké ceny ropy, špatná makroekonomická data z Číny a eurozóny) a nejistého výsledku řeckých prezidentských voleb a následné budoucnosti tamní vlády. Navíc tento týden vyplynuly na povrch informace, že americká centrální banka (Fed) by mohla příští týden na svém zasedání vypustit ze zprávy tradiční větu o prodloužené době nízkých úrokových sazeb, čímž by podpořila očekávání prvního růstu základní úrokové sazby v polovině roku 2015. Nicméně někteří ekonomové začínají pochybovat o správnosti rozhodnutí Fedu a potřebě tak rychle zvedat sazby, protože v USA klesají inflační očekávání. Navíc pokles ceny ropy, jež by měl přetrvávat minimálně i v prvním kvartále příštího roku bude působit deflačně na cenovou hladinu, která může dále klesat. V takové situaci není vhodné, aby banka zvedla úrokovou sazbu, což dávají bance investoři znát právě přes trh státních dluhopisů.

Australský dolar (AUD) v noci posílil díky překvapivě dobrý číslům z trhu práce, přičemž pohyb na sever byl zastaven u hodnoty 0,8381. Počet zaměstnaných Australanů v listopadu vzrostl o 42 700. Toto číslo výrazně překonalo očekávání trhu na úrovni 15 000. 40 800 nových pracovních míst bylo vytvořeno na zkrácený úvazek a jen 1 800 na plný pracovní poměr. Kvůli vyšší nabídce zkrácených úvazků klesla průměrná týdenní pracovní doba o 0,3 hodiny. Avšak míra nezaměstnanosti vzrostla v listopadu z 6,2 na 6,3 procenta, což jsou 12letá maxima. Důvodem je zvýšení míry participace na pracovním trhu na 64,7 procenta.

Novozélandský dolar (NZD) v noci posílil o 2 procenta vůči USD (0,7850) poté, co guvernér centrální banky Wheeler uvedl, že banka bude v budoucnu pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Ačkoliv s tímto krokem se momentálně počítá až pro rok 2016, NZD na tuto informaci reagoval pozitivně, a to hlavně z tohoto důvodu, že tato slova se od Wheelera nečekala. Trh počítal spíše se slovní intervencí vůči domácí měně, případně s naznačením aktivní intervenční účasti banky na trhu. Důvodem těchto očekávání jsou klesající ceny mléka, hlavní exportní komodity a pokles inflace jak doma, tak i v zahraničí. Nic z výše zmíněného však Wheeler neuvedl, proto NZD posílil. Nicméně dluhopisový trh na včerejší slova guvernéra nereagoval růstem výnosů, protože růst sazeb je vzdálený projekt.


USD/CHF se pohybuje v nahoru mířicím kanálu, jehož dolní hranu měnový pár testuje. Jako podpora mu bude rovněž sloužit 55denní průměr (modře). Klíčový bude další vývoj USD. Odpoledne (14:30) budou zveřejněna čísla maloobchodních prodejů z USA.

GBP/USD se pohybuje mezi klesající trendovou linii a suporty v podobě 1,55863 a 1,5540, což jsou předchozí minima. Tento týden může o jejím osudu rozhodnout jenom americký dolar. Příští týden pak zápis za zasedání BoE.

USD/CAD poté, co se dostal nad klíčovou dlouhodobou (červenou) trendovou linii, konsoliduje v obdélníkové formaci, jejíž proražení určí další směr pohybu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688