STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  05.12.2014 15:01:45

5 společností rostoucích rychleji než Apple

Autor:  Michal Glovčík

Apple v minulých dnech dosáhl tržní kapitalizace 700 miliard dolarů a analytici na Wall Street se již ptají, kdy Apple překoná hranici 1 biliónu dolarů, a odhadují, že se tak stane spíše dříve než později. Ze zákonu velkých čísel samozřejmě vyplývá, že pro technologického obra je velmi složité, aby nadále rostl rychlým tempem. Minulý rapidní růst Applu v posledních letech poněkud zpomaluje.

Podle agentury S&P Apple ve fiskálním roce 2011 vzrostl o 66%, ve fiskálním roce 2012 „klesl“ jeho růst na 44,6 %, dále se propadl až na hodnotu 9,2 % ve fiskálním roce 2013 a ve fiskálním roce 2014 růst Applu dosáhl „jen“ 7 %.

Dobrou zprávou je, že Wall Street vidí jako pravděpodobné zrychlení růstu v novém fiskálním roce, který začal v říjnu. Analytici předpovídají nárůst tržeb o 15,3% ve fiskálním roce 2015, což je skvělé, ale pojďme projít několik společností, u kterých se očekává, že růst bude ještě rychlejší.


1.      Skyworks Solutions: 29% růst tržeb v roce 2015

Skyworks Solutions (SWKS) lze považovat za velkého vítěze, protože právě Applu poskytuje polovodičové součástky, a tak se v podstatě v průběhu let vezl na vlně zájmu o „jablečné“ produkty. SWKS samozřejmě již dnes dodává své výrobky i jiným společnostem. Za poslední dva měsíce jsme byli svědky toho, že Skyworks Solutions překonávala všechny předpovědi a oznámila lepší než očekávaný čtvrtletní zisk a zvýšila dividendu.

Zdá se, že Skyworks Solutions má v současné době,  prsty  snad ve všech správných oblastech týkajících se internetu. Zasahuje i do poměrně nové a perspektivní oblasti mobilních plateb. Aktualizovaný výhled společnosti očekává meziroční nárůst tržeb až o 50% v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2015, při 29% růstu tržeb předpokládaným analytiky pro fiskální rok 2015, přičemž tento odhad se ještě zdá býti značně konzervativní.

2.      GoPro: 24% růst tržeb v roce 2015

Nové mobilní telefony iPhone se budou dobře prodávat v následujícím roce, vyšší cena iPhone 6 Plus zřejmě přispěje k urychlení růstu tržeb samotného Applu. Avšak jedna oblast spotřební elektroniky bude, zdá se, růst ještě rychleji. Řeč je o řadě výrobků GoPro nositelných kamerách.

GoPro je miláčkem trhu už od vstupu na burzu na začátku tohoto roku za 24 dolarů za akcii. Dnes se cena jedné akcie pohybuje na 74 dolarech. Kamery s vysokým rozlišením a další přídavná příslušenství, která snad byla původně oblíbená jen u milovníků extrémních sportů a vlogerů, si nyní našla cestu i k běžným spotřebitelům, kteří je mají stále více v oblibě, a to i přesto, že kamery smartphonů jsou stále lepší a lepší. GoPro má velký sen stát se mediálně známou společností, která je neustále vidět. Mezitím si však může užívat opojného růstu.

3.      Netflix: 23% růst tržeb v roce 2015

Akcie internetové televizní sítě Netflix sice v posledních týdnech moc nepřesvědčovaly poté, co společnost oznámila malý růst předplatitelů. Zvláště po prudkém snížení ceny pro nové předplatitele na 8,99 dolarů se čekal mnohem větší nárůst.  Avšak čistý zisk 3 miliónů nových předplatitelů není vůbec špatný. Společnost si tak upevnila pozici jedničky na trhu streamovaných videí. Ze všeho nejdůležitější však je, že mezinárodní expanze Netflixu přináší nové a nové předplatitele a pomáhá kompenzovat zpomalení růstu členů v USA.

4.      Amazon: 18% růst tržeb v roce 2015

Přední internetový prodejce je další společností, která v současnosti prochází obdobím zpomalení růstu. Mohli jsme vidět, jak růst čistých tržeb zpomalil ze 40,6, % v roce 2011 na 27,1 % v roce 2012 a 21,9 % v roce loňském. Nárůst tržeb aktuálně mírně zrychlil na 22,1 % během prvních devíti měsíců letošního roku, ale tento trend bude mít zřejmě krátkého trvání, což je celkem v pořádku, uvážíme-li, že mnoho prodejců se 100 miliardovými tržbami není. Příští rok můžeme od Amazonu čekat 18% růst tržeb.

5.      Google: 18% růst tržeb v roce 2015

Největší trnem v oku Applu je v posledních pár letech Google, především se svým operačním systémem Android. Open-source operační systém Googlu  zbavil Applu původní dominance na trhu se smartphony a tablety. Google nyní investuje do velkého množství projektů, z nichž je mnoho technologicky náročných, a ty nemusí být ziskové okamžitě. Marže společnosti jsou tak stlačeny na nižší hodnoty. Důsledkem toho, tak Google nenaplnil předpovědi analytiků z Wall Street týkající se výše čtvrtletních zisků celý minulý rok.

Více zajímavostí ze světa kapitálových trhů naleznete zde: STOX.CZ 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688