BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.12.2014 13:27:14

Co přineslo zasedání ECB? Analýza EUR/USD, USD/JPY

Mario Draghi včera ve svém projevu, jenž následoval po zasedání Evropské centrální banky (ECB) pečlivě vážil slova, přičemž se nechtěl zavázat k ničemu, co by nemohl v budoucnu dodržet. Uvedl, že ECB bude schopna rozhodnout, zdali zahájí nákup státních dluhopisů až začátkem příštího roku, přičemž zdůraznil, že začátek roku 2015 neznamená leden. Neochota příslibu spuštění plnohodnotného QE byla po předchozích projevech překvapením, hlavně když většina trhu, vzhledem k vývoji makroekonomických ukazatelů (PMI, HDP, CPI), začínala brát QE jako samozřejmou věc. Proto investoři, zklamaní z nejistoty ohledně budoucnosti QE, včera reagovali na Draghiho slova nákupem eura a prodejem akcií.

Po tiskové konferenci nejmenované zdroje uvedli, že polovina 6členné výkonné rady ECB je proti nákupu státních dluhopisů. Tato informace je v protikladu s dalším zdrojem, jenž po zasedání a tiskové konferenci řekl, že ECB připravuje návrh programu QE, o němž se bude hlasovat již na lednovém zasedání centrální banky. Mario Draghi rovněž zdůraznil závazek banky zabezpečit stabilní cílovou hladinu a ochotu jít protiproudu Německa, největšího akcionáře banky, které nesouhlasí s odkupem státních dluhopisů centrální bankou.

ECB včera poskytla aktualizovaný výhledvývoje inflace a HDP pro nejbližší dva roky. Oba dva ukazatele byly revidovány směrem dolů. Růst HDP pro rok 2014 byl snížen z 0,9 na 0,8 procenta. Pro příští rok se odhaduje ekonomický růst na 1 procento versus zářijový odhad 1,6 procenta. V roce 2016 by měl HDP posílit o 1,5 procenta, což je o 0,4 procenta méně než odhad ze září. Inflace by měla letos v eurozóně posílit o 0,5 procenta versus předchozí odhad 0,6 procenta, v roce 2015 by podle ECB měla inflace posílit o 0,7 procenta, což je o 0,4 procenta méně než předpokládal výhled v září a v roce 2016 banka očekává růst cenové hladiny ve výši 1,3 procenta, což je ponížení o 0,1 procenta.

Signifikantní snížení odhadů vývoje HDP a inflace signalizují, že ECB by měla zasáhnout. Avšak ta chce raději počkat, až bude moci posoudit a vyhodnotit dopady nižší ceny ropy, slabší měny a přijatých monetárních opatření na ekonomiku. Levnější ropa sice na jedné straně působí na eurozónu silnými deflačními tlaky, avšak na druhé straně díky nižším cenám energií pomáhá nastartovat ekonomický růst. ECB rovněž vyčkává, na pozitivní implikace měnového kurzu na hospodářství v podobě vyššího exportu. Navíc slabší měna působí pro-inflačně, protože zdražuje importované zboží. Příští týden banka spustí druhé kolo programu levných půjček pro komerční banky TLTRO, jehož podmínky budou ve srovnání s letošním zářím nezměněny. Právě v září banky o tento program neprojevily velký zájem. Mario Draghi však doufá, že příští týden se zájem bank o levné zdroje zvýší. Objem poskytnutých půjček komerčním bankám centrální bance rovněž naznačí, kolik zdrojů bude muset do ekonomiky nalít přes jiné kanály, aby navýšila svoji bilanci o požadovanou hodnotu 0,8 - 1 bilionu eur.

Dnes bude hlavní pozornost trhu věnovaná USA. Spojené státy v 14:30 zveřejní klíčová datatrhu práce, a to počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), míru nezaměstnanosti a hodinové výdělky. Je důležité, aby mzdyUSA začaly růst a potvrdily tím ekonomickou sílu země. Nelze opomenout ani Kanadu, která ve stejnou hodinu zveřejní datatrhu práce, což může způsobit volatilitu na USD/CAD. Tento pár je zvyklý reagovat nejdřív na dataUSA pak na dataKanady. Americký dolar je tento týden podpořen několika nezávislými projevy členů bankovní rady (FOMC), kteří potvrdili, že je rozumné se domnívat, že v polovině příštího roku, banka zvýší základní úrokovou sazbu.

EUR/USD po včerejším zasedání ECB pokračuje svůj pohyb v klesajícím klíně, jež by ho mohl dovést až k předchozím minimům, tedy k hodnotě 1,2300, jako první zastávce. Při pohledu na dlouhodobější (měsíční) graf EUR/USD zjistíme, že tento měnový pár se pohybuje v klesacím trendovém kanálu, kde ho čeká nejbližší podpora (cíl) na Fibonacciho úrovni 50, korespondující s hodnotou 1,2100.

USD/JPY včera prorazil hodnotu 120,00, tedy 7letá maxima. Vzhledem k takto dlouhému časovému horizontu, když hledáme další resistenci, musíme se podívat na graf delšího časového období. Z pohledu na měsíční graf je nejbližší zastávka pro USD/JPY  na úrovni 122,70, k níž by se mohla podívat již brzy, nezklamou-li dnes datatrhu práce USA. Negativním šokem pro USD by byl propad NFP pod 150 000 a míra nezaměstnanosti nad 6,1 procenta.  Pro JPY bude klíčový příští víkend, kdy se v Japonsku konají volby.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688