BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  04.12.2014 12:21:48

Čínské akcie předvádějí rally, letos již na světě nejziskovější

Na čínských akciích dnes eskaloval optimismus z posledních týdnů. Index Shanghai Composite (SSE) se krátce dostal i nad hladinu 2900 b. Nakonec zakončil těsně pod zmiňovanou úrovní, když nejvýraznější denní posun od prosince 2012 nakonec činil +4,31 %.

Index SSE se dostal nejvýše od května 2011. Od počátku roku se jeho zisky rozšířily již na 37 % a překonaly tak dosavadního letošního lídra - akcieIndii. Ty známy sledovaných 17 předních trhů, resp. indexů si již od března letos vedly bez přerušení nejlépe. Již v polovině roku jejich zisky dosahovaly 20 % a postupně se k dnešku rozšířily na téměř 35 %. Oba trhy tak dále výkonností utekly světu, resp. za nimi lze s odstupem spatřit akcie na Wall Street, u nichž zisky začínají na 15 %. Blíže také v přehledu výkonnosti za listopad (Kurýr BHS), kde se právě vítězem staly akcieČíně s více než 10 % posunem.

Již od léta se v Číně začal zvyšovat hlad místních retailových investorů, resp. brokeři začali pociťovat výraznější příliv nových klientů. Dělo se tak v souvislosti i s oznámením záměru propojit burzu v Šanghaji s Hongkongem, což se v minulém měsíci stalo realitou. Zahraničním investorům se tak v podstatně větší míře otevřel přístup k čínským akciím.

Kromě postupně zveřejňovaných stimulů centrální banka (PBOC) navíc po více než 2 letech v listopadu přišla se snížením úrokových sazeb, což šlo vyhodnotit jako další signál pro příliv nových prostředků do akcií. Po loňském poklesu akcií (SSE -6,75 %) letošek evidentně přinese výrazné zisky. Dosavadní vývoj indexu SSE v tomto roce naleznete zde.

Strach ze zpomalování čínské ekonomiky omílaný ne ani tak měsíce, ale spíše již roky nyní akciím nevadí. Přestože ekonomika zvolnila a v příštím roce se v tomto ohledu směr s velkou pravděpodobností nezmění, výše růstu HDP ve srovnání se světem zůstává daleko vpředu. Vzhledem k velikosti populace a zatím relativně nízké střední třídě potenciál ekonomiky navíc zůstává obrovský. Důležité bude, jakým způsobem a jak rychle se vedení země podaří uskutečnit záměr zvýšit především domácí spotřebu, když potenciál silného růstu exportu se pomalu vyčerpává.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688