Lázně v České republice: lázně se možná zavřou, chybí totiž schválit zákon

TNBiz, 4.12.2014

Místo třech týdnů v lázních týdny čtyři - to je jen jedna ze změn, kterou měl přinést nový zákon o veřejném pojištění. Řada lidí možná proto žádost o lázně odkládala. Teď je ale nejlepší radou, abyste si o lázně požádali ještě letos.

Návrh nového zákona totiž leží teprve v Senátu a navíc s "bonusem", se kterým má zdravotnický výbor zásadní problém. "Doporučujeme Senátu, aby toto (návrh zákona) vrátil Sněmovně. Samozřejmě souhlasíme s částí o lázeňství, ale nesouhlasíme s těmi dvěma přílepkovými body," uvedl Jan Žaloudík (ČSSD), předseda zdravotního výboru Senátu. Zákon kritizovala i Ivana Cabrnochová, rovněž členka výboru: "Jeho projednání je opravdu limitující. Navíc obsahoval přílepek, který byl pro jednání toho výboru nepřijatelný."

Pokud politici nestihnou zákon schválit do konce roku, je otázkou, co se bude dít dál. To totiž zatím nevědí ani lázně, ani ministerstvo zdravotnictví. Pacienti se každopádně nebudou moci proti jakémukoliv rozhodnutí lékaře odvolat.

Podle lázeňského svazu jsou možné hned tři scénáře. "Revizní lékaři budou rozhodovat bez vyhlášky nebo zákona a budou vycházet ze své dlouholeté praxe. Může samozřejmě nastat i situace, že se do lázní bude možné dostat téměř nelimitovaně anebo se může stát, že se do lázní nebude možné dostat vůbec," načrtl možný vývoj prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Problém je přitom zdánlivě malicherný - několik vět, které jsou ale ve skutečnosti zásadní pro transparentnost smluv zdravotních pojišťoven. Záměr je tedy asi dobrý, s lázněmi ale nemá nic společného a to senátory zvedlo ze židle. Zda senátoři nakonec návrh zákona podpoří nebo ho pošlou zpět do poslanecké sněmovny, bude jasné po hlasování 10. prosince.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky