Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  02.12.2014 16:40:46

Po zasedání OPEC sledujte čínský juan

Zasedání zemí OPEC přijalo usnesení o tom, že nebudou snižovat těžbu ropy. To vystavilo cenu ropy prudkému poklesu a ve svém důsledku tento cenový propad vytváří hrozbu nástupu celosvětové deflace. To poslední, co světová ekonomika potřebuje v důsledku pádu ceny ropy je hrozící oslabení čínského juanu. Pokud se zpomalující ekonomický vývoj Číny promítne v příštím roce do oslabení juanu, vytvoří počínající zpomalení v růstu cen komodit novou hrozbu pro světovou ekonomiku.
 
Komoditní index CRB klesá již pátý měsíc v řadě. To je něco, co jsme neviděli od roku 2009. Pokles cen ropy Brent pod 72 USD a pokles ropy WTI pod 60 USD se dá očekávat v blízké době.
OPEC schválil ponechání těžby ropy na úrovni 30 miliónů barelů denně. To poslalo ropu o 8 % níž. Brent se nachází na úrovni 71,25 USD a WTI na úrovni 67,75 USD za barel. Norská koruna, kanadský dolar a mexické peso oslabily v důsledku pádu cen ropy nejvíce. Navzdory tomu, že Kanada očekává zlepšení zaměstnanosti, kanadský dolar byl poslán výsledkem zasedání OPEC do propasti.
Americká ropná nezávislost
Překreslení ropné mapy v USA za poslední čtyři roky je zachyceno v grafu. Vidíme zde 50% pokles ropného importu ze zemí OPEC a 123% explozi vlastní ropné produkce za stejnou dobu. Podle rovnice poptávka – nabídka nemá cena jinou možnost, než začít klesat. A to navzdory nebezpečnému nahromadění geopolitické nestability ve státech těžících ropu. Neočekávaný přínos pro americké spotřebitele v důsledku poklesu cen ropných produktů by se měl přetavit do mnohem potřebnějšího výkonu americké ekonomiky a růstu HDP. Nicméně klesající cena ropy bude mít také dopad na rozpracované těžební projekty a schopnost splácet úvěry na tyto projekty. Riziko ve schopnosti splácet úroky v roce 2015 by se mohlo přetavit do podobné situace, jaká existovala na hypotečním trhu.
Začínající pokles čínské poptávky po ropě
Čínský import rafinované ropy poklesl v říjnu na 2,28 milionů barelů. To je ve srovnání s prosincem 2012 pokles o 50 %. Od toho data čínský import ropy klesal a v průběhu roku dosáhl svého 11 letého minima. Během prvních tří čtvrtletí tohoto roku se zvýšil dovoz surové ropy do Číny o 8 % a dosáhl hodnoty 228,5 miliónů tun. To je přibližně v průměru 6,14 miliónů barelů ropy denně. To je víc, než průměrný růst dovozu ve výši 5,3 % v prvních třech čtvrtletích minulého roku.
Pokles v dovozu rafinovaných ropných produktů naznačuje silný vzestup zpracovatelských kapacit, což je potvrzeno stále rostoucím dovozem surové ropy. Vypadá to, že čínský hlad po ropě neklesá. Nicméně když se podíváme na vývoj během posledních šesti měsíců, vidíme, že import ropy do Číny začíná zpomalovat. V únoru, červnu a říjnu jsme byli svědky více jak 13% poklesu oproti minulým měsícům. Někteří analytici uvádějí, že snižování dovozu ropy je známkou probíhající strukturální změny vyplývající z přechodu menších nezávislých rafinerií na rafinaci bitumenu a těžké ropy v průběhu posledních dvou let.
Pozor na oslabení juanu
Pro centrální banky znamená rozhodnutí OPEC zrychlení možného poklesu inflace. Z tohoto hlediska bude pro další vývoj hrát klíčovou roli čínský juan. Americký dolar si vůči čínské měně v tomto měsíci připsal 1 %. Pokud by však juan poklesl o víc než 10 %, například v důsledku obav z prudkého zpomalení čínské ekonomiky a vzniku deflačního působení, mohlo by to znamenat začátek konce růstu cen komodit.
 

Další grafické analýzy ZDE

 | sledujte nás přes Facebook |


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688