Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  07.12.2014 09:02:54

Předznamenává E.ON soumrak investic do fosilních paliv?

Německý energetický koncern E.ON před dvěma dny prezentoval svůj plán vyčlenit ze svých "fosilních" aktiv a dále se bude věnovat již pouze obnovitelným zdrojům energií (OZE). Tento krok je podle posledních komentářů závažným signálem pro globální energetický sektor.

E.ON je největší německou utilitou a zároveň druhým největším znečišťovatelem ovzduší v zemi. Odklon od "špinavé" energie se zdá být snahou oprostit se od velmi problematického segmentu, který je stále více a hlouběji regulován a svazován směrem k sektoru, který je naopak "vynášen do nebe".

"Špinavé" způsoby získávání energie založené na spalování fosilních paliv v sobě nesou navíc významná rizika spojená se zásobami. Při vší snaze regulovat emise skleníkových plynů se časem může velice snadno stát, že zásoby fosilních paliv, které energetické společnosti vykazují jako své bohatství budou zcela nebo téměř bezcenné, protože nebude vůle ani důvod je využít. Energetické společnosti a banky, které jim půjčují peníze, oceňují zásoby paliv na bilióny dolarů. Pokud se zásoby stanou spíše bezcennou přítěží může to způsobit dalekosáhlé finanční problémy, které by se co do rozsahu daly minimálně přirovnat k hypoteční krizi v roce 2008.
Na tato rizika poukázal v tomto týdnu guvernér BoE Mark Carney, když uvedl, že centrální banka se bude tímto problémem blíže zabývat a podrobí jej zkoumání, do jaké míry jsou případné ztráty v energetickém sektoru nebezpečím pro celý finanční systém.

Panelu klimatických vědců OSN zkoumal tzv. "carbon budget" coby teoretické množství uhlíku, který může být spálen aniž by se překročil cíl růstu globální teploty Země o 2 stupně Celsia. Podle jejich zkoumání by při současném tempu spotřeby bylo možné spalovat fosilní paliva do roku 2033. Do té doby by se spotřebovalo jen 15-30% doposud známých a vyzvednutelných zásob fosilních paliv. Zbytek zásob bude v ohrožení.

Velké energetické firmy jako Exxon Mobil, Chevron, Shell a další tento scénář odmítají, protože i přes určité "klimatické" snahy poptávka po fosilních palivech jako celek stále narůstá a pro její naplnění je nutné využívat především "špinavé", ale na druhou stranu zase levné metody získávání energie. Tento trend bude pokračovat po další desetiletí.

Někteří velcí investoři se již v širší míře začínají od "fosilních investic" odklánět. patří mezi ně například Storebrand spravující celkové prostředky v objemu 74 mld. USD. Tato společnost již v loňském roce oznámila, že prodá aktiva 19 společností svázaných s fosilními palivy. Nyní společnost oznámila, že seznam navýší na 35 firem mezi nimiž je 15 uhelných producentů, 10 těžařů ropy z písečných polí a 10 utilit pracujících primárně s fosilními palivy. 


Související zprávy:
Německo je uprostřed gigantické transformace...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688