Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko investora  |  02.12.2014 08:48:12

Švýcarské NE vyvolalo propad cen komodit.

02/12/2014/ Zlaťáky.cz - Švýcaři se v referendu rozhodli pro NE! Ať už tomu bylo v důsledku nebývale rozsáhlé zastrašovací kampaně ze strany Švýcarské národní banky, nebo z domnění většiny obyvatel že švýcarské zlato je bezpečněji uloženo v zahraničí, rozhodli se Švýcaři pro jednoznačné odmítnutí, které by donutilo SNB držet 20 % svých rezerv ve zlatě na domácím území.

 

Graf - mapa

Voliči včera odmítli návrh požadující držbu přibližně 520 miliard franků ve zlatě. Proti zavedení tohoto zákona bylo v konečném výsledku přes 77 % obyvatel. Mapa zobrazuje rozdělení švýcarských kantonů podle výsledku hlasování: žádný z 23 švýcarských regionů neměl většinu hlasů pro „zlatou iniciativu“. Největším vítězem je samozřejmě Švýcarská centrální banka: SNB opakovaně varovalo politiky, že toto opatření zhorší možnosti udržení cenové stability a ochranný kryt centrální banky o 1,20 franku za euro. Zastánci této iniciativy naopak tvrdili, že posílení národního bohatství o 1500 tun zlata pomůže švýcarské ekonomice. Načasování referenda, však hrálo v neprospěch iniciativy, neboť známky útlumu inflace po celém světě dělají ze zlata komoditu méně investorsky zajímavou. Iniciativa "Save Our Swiss Gold" se navíc snažila zamezit, aby SNB nesměla prodat jakýkoliv drahý kov. Zároveň iniciativa požadovala repatriaci přibližně 30 % drahých kovů aktuálně uložených v Kanadě a Velké Británii.

Výsledek hlasování přinesl podporu SNB, a ta může tak pokračovat ve své nastolené politice. SNB nabylo dojmu, že voliči dávají současné strategii zelenou", řekl Martin Gueth, ekonom LBBW ve Stuttgartu.

 

Graf - vývoj zlata za rok

Zlato ztratilo 19 procent od svého březnového vrcholu. Zatímco odmítnutí nebude mít pravděpodobně výrazný vliv na cenu. Schválení by zlepšilo sentiment a zvýšilo ceny až o 50 dolarů za unci, uvedlo HSBC Holdings Plc už v listopadu.

Švýcaři měli vždy blízko ke zlatu", a to je jeden z důvodů, proč došlo k referendu. Navíc při aktuální cenové hladině by mohli této komodity nakoupit více, uvedl Eric Schreiber, nezávislý investor a bývalý šéf komodit společnosti Union Bancaire PRIVEE. Schválení referenda mohlo udělat ze Švýcarska třetí nejbohatší zemi vlastnící tuto komoditu. Bohužel pro zastánce žlutého kovu ve Švýcarsku přišla porážka, která však neznamená, že by se Švýcarsko distancovalo od zlata. Cenové podpory přispěly k vyšším nákupům zlata ze strany centrálních bank po celém světě, včetně SNB. Centrální banky přidaly každoročně v průměru 372 tun zlata do svých rezerv a to mezi lety 2010-2013. Nákup bude v dalších letech na úrovni 400-500 tun, vyplývá to z údajů World Gold Council.

V tomto týdnu se s napětím očekává na zasedání ECB. Spotřebitelské ceny v eurozóně v listopadu zpomalily tak, že odpovídaly pětiletému minimu, a proto dochází k silnému nátlaku na Evropskou centrální banku k rozšíření stimulačních programů.

 

Graf - vývoj stříbra za rok

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:


1.

2.prosinec 2014 v 04:30

Austrálie

rozhodnutí o úrokové sazbě

2.

3.prosinec 2014 v 11:00

EU

maloobchodní tržby eurozóny

3.

3.prosinec 2014 v 16:00

Kanada

rozhodnutí o úrokové sazbě

4.

4.prosinec 2014 v 13:00

Velká Británie

rozhodnutí o úrokové sazbě

5.

4.prosinec 2014 v 13:45

EU

rozhodnutí o úrokové sazbě

6.

4.prosinec 2014 v 14:30

EU

tisková konference ECB

7.

4.prosinec 2014 v 14:30

USA

žádosti o podporu v nezaměstnanosti

8.

5.prosinec 2014 v 14:30

Německo

podnikové objednávky

9.

5.prosinec 2014 v 14:30

USA

obchodní bilance a míra nezaměstnanosti

Predikce na tento týden:

Zlato: Žlutý kov padl vlivem referenda při obchodování na Londýnské burze až o 3,5 %, trh se však na tento výsledek, který se na základě průzkumů veřejného mínění očekával, připravil a proto se očekává návrat do úrovní 1170-1180 dolarů/unci, resp. do výše na kterém burzy v New Yorku končily.

Stříbro: Dlouhé pozice investorů se začátkem prosince ukončily a stříbro kleslo pod úroveň 15 dolarů/unci. Aktuálně se předpokládá stagnace na úrovni 15,5 dolarů, případně návrat zpět k 16-ti dolarové hranici, jako důsledek neprolomení podpory a tím pádem její logický návrat do původních úrovní. Kov otestoval podporu na úrovni února 2010 (14,63 dolarů/oz).

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Jan Žák

Jan Žák

je členem představenstva společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688