STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.12.2014 08:29:08

Jak přemýšlí chudí vs. bohatí?

Autor: Petr Pozník

Je-li bohatým lidem co závidět, pak by to neměla být jejich nemalá finanční zajištěnost, ale spíše jejich striktně dodržovaná pravidla a disciplinovanost, která vede k tomu, aby byli schopni vykonat všechny potřebné záležitosti pro nahromadění bohatství a v mnoha případech i značně předčasnému "důchodu."

Finančně zodpovědní a úspěšní lidé své bohatství nevybudují pouhou náhodou a už vůbec ne přes noc. Stát se bohatým vyžaduje značnou sílu vůle a dlouhodobou vizi. Musíte být schopni obětovat část současnosti pro svou budoucnost a rozvíjet dobré návyky, které vás dovedou k cíli. Některé z těchto návyků, se kterými lze navíc začít ihned, si nyní uvedeme.

Začněte včas

Čím dříve se pustíte do práce, tím více času pro růst budou vaše finance mít. Ať už jste osobou samostatně výdělečně činnou nebo pracujete pro společnost, dostáváte-li pravidelnou výplatu, máte možnost část svých peněz investovat, a tak byste měli učinit, co nejdříve to bude možné. Čím dříve začnete část svých peněz investovat, tím více času pak budou mít pro svůj růst.

Automatizujte

Sami se můžete stát svým největším nepřítelem, dosáhnete-li finančního úspěchu. Je až příliš jednoduché a zdánlivě lákavé, prokrastinovat a zanedbávat tak to, co musí být vykonáno mezitím, co se oddáváte pokušení utrácet více, než je nutné. Což je vynikající recept na to, abyste bohatství nikdy nedosáhli.

Nejlepší obranou je takzvané automatizování vašich úspor. To znamená pravidelné převody z aktivního účtu na účet úspor. S přibývající výší příjmu je pak vhodné přímo úměrně navyšovat také hodnotu těchto převodů. Tím se donutíte vyhnout špatným zvykům a uchráníte se před nevhodnou útratou dříve vydělaných peněz.

Žijte, jako byste byli chudí

Milionáři jsou všude kolem nás a mnozí z nich pravděpodobně nejsou takoví, jaké je očekáváte. To právě proto, že chytře využívají svých prostředků, aniž by to dávali svému okolí výrazně najevo. Jistěže je snadné, si žít podle vysněných představ, pokud již disponujete značným jměním. Ale i když máte v současné době finančních prostředků mnohem méně, začít si zvykat utrácet minimum již nyní, vám pomůže k tomu, abyste v budoucnu měli těchto prostředků podstatně větší množství. Trik je právě v přijetí pravidla "méně je více" a držení se ho i v případě budoucího navýšení vašich příjmů.

Odolejte pokušením

Pobídky k tomu, abychom si žili nad naše poměry, jsou všude kolem: v televizi, časopisech, rodině, u kolegů apod. Je téměř nemožné, vyhnout se nátlaku, který nás pobízí k utrácení, dalšímu utrácení a pak k utrácení ještě o něco více. Problém je,
že překročení výdajů vede často k akumulaci dluhů a dlouhodobé finanční nejistotě.

Přinuťte se nepodléhat negativním finančním vlivům. Nepřijímejte pozvánky tam, kde víte, že Vás to bude nevyhnutelně něco stát. Poté nahraďte tato pokušení věcmi a podněty, které Vás budou nadále motivovat.

Stanovujte si cíle

Cíle nás inspirují a dávají našemu životu smysl. Mnozí z nás sdílí velmi podobné všeobecně chtěné cíle, jako je splácení dluhů, koupě domu, odchod do důchodu, než dosáhne určitého věku a další. Možná již máte i další cíle, jako třeba započetí vlastního podnikatelského záměru či koupě dalšího domu. Cíle jsou však bohužel často zastiňovány každodenním stresem a též zanedbávány, či dokonce zapomínány. Jsou-li vaše cíle již pouhými letmými myšlenkami ve vaší mysli, ztrácejí svůj význam a celkový vliv na naše chování a životní rozhodnutí. To pak samozřejmě vede ke špatným finančním návykům a váš sen o zbohatnutí zůstává i nadále pouhým snem.

Chcete-li ho však proměnit ve skutečnost, pozornost soustřeďte právě na vaše dlouhodobé cíle. Přemýšlejte o nich, nastavujte jim priority a je-li to možné, pokuste se je také finančně ohodnotit. Dále je vhodné mít své cíle umístěny v prostorách, kde na ně denně budete narážet a pravidelně si je připomínat, což zachová vaši zodpovědnost a především správnou cestu.

Vzdělávejte se

Úspěšní investoři si vždy vyhradí dostatek času pro studium klíčových finančních konceptů. Co dělat a co naopak ne, drží krok s aktuálními trendy, využívají aktuálních příležitostí k posílení a rozšíření jejich pochopení a vystavují se finančním informacím dnes a denně. Je však zapotřebí, si dát pozor a řídit se pouze pokyny plynoucími z důvěryhodných zdrojů. V opačném případě byste se mohli stát obětí nevhodné a potenciálně nebezpečné investice.

Utrácejte peníze, abyste je vydělali

Je pravda, že je tu cena, kterou za budoucí bohatství zaplatíte. Ale impulsivnost, naivita, emoce a zejména pak chamtivost a strach, mohou vaše šance na zbohatnutí velmi značně oslabit, pokud je necháte. Nejlepší způsob, jak se chránit a učinit tak krok správným směrem, je nejprve investovat do týmu finančních profesionálů. Jistěže práce s profesionály Vás bude něco stát, ale jejich objektivita, odbornost, individuální poradenství a průběžný monitoring pravděpodobně přinese kladné výsledky.

VÍCE ZAJÍMAVOSTÍ NALEZNETE NA STOX - ZAJÍMAVOSTI

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688