Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  01.12.2014 15:00:49

ČNB vydala medaili legendárního Jiřího Harcuby

  Součástí emise k výročí 17. listopadu 1989, kterou vydala Česká národní banka, je vedle dvousetkorunové mince také pamětní medaile. Ta nese podpis nedávno zesnulého medailéra a sklářského výtvarníka Jiřího Harcuby. Autor, jehož dílo je celosvětově uznávané, by 6. prosince oslavil šestaosmdesáté narozeniny.



Medaile ČNB, která je míněná jako pocta Jiřímu Harcubovi, je k dostání jen v sadě se stříbrnou mincí o nominální hodnotě 200 (návrh vytvořil Jiří Hanuš). Medaili banka nechala vyrobit pouze v provedení proof (špičková kvalita), naopak mince míří do distribuce i samostatně a zájemci mohou vybírat ze dvou obvyklých provedení: proof a standard (běžná kvalita). Detailní fotografie sady s oběma ražbami, i jejich technické parametry, uvádějí numizmatické stránky www.Zlate-Mince.cz.



Jiří Harcuba se stal legendou už za svého života. Byl vnímán jako výtvarník, který dokázal pomocí několika jednoduchých tahů vystihnout podstatu zobrazovaného objektu, jako umělec, mající schopnost vidět dokonalost v nedokonalosti. Jméno Jiřího Harcuby se stalo pojmem na celém světě. Rodák z Harrachova přednášel na významných univerzitách v Evropě, Americe i Asii, a cestám se nebránil ani v pokročilém věku. Širší veřejnosti je znám především jako autor oběžné české pětikoruny. Šestého prosince by se Jiří Harcuba dožil šestaosmdesáti let.

Jaroslav Tomanec

Ing. Jaroslav Tomanec vystudoval Ekonomickou fakultu Vysoké škole báňské v Ostravě. Ve společnosti Zlaté mince – Numismatika působí od roku 2006.


Numismatická společnost Zlaté mince – Numismatika
Logo Zlate-Mince.cz Působí na českém trhu už více než deset let. Vedle kamenných prodejen s investičním zlatem provozuje také jeden z nejvyhledávanějších e-shopů v České republice www.Zlate-Mince.cz. Důvěru zákazníků si tento tradiční prodejce udržuje spolehlivostí, diskrétností a neobyčejně rozsáhlým sortimentem investičních kovů i pamětních mincí a medailí ze zlata a stříbra.

www.Zlate-Mince.cz nabízí investiční kovy a numismatiku světových i českých producentů. Společnost je exkluzivním dodavatelem ražeb Pražské mincovny.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688