BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  28.11.2014 11:42:14

OPEC nesnížil objem těžby, rubl na historických minimech, data inflace eurozóny, švýcarské referendum; analýza STŘÍBRA A EUR/USD

Sdružení zemí OPEC včera na svém zasedání ve Vídni zachovalo denní objem těžby ropy na nezměněné úrovni, tedy 30 mil. barelů. Ropa BRENT se následně propadla o 6,50 dolaru a WTI o 6 dolarů. Ceny ropy od června klesly o více než jednu třetinu, a to jak kvůli rostoucí nabídce suroviny díky rozmáhající se těžbě z břidlic, tak i kvůli nižší poptávce v důsledku pomalejšímu globálnímu oživení hospodářství. Ropa jenom v měsíci listopad oslabila o 16 procent. Celkově je v sestupném trendu již 5 měsíců v řadě, což je nejdelší časový interval od vypuknutí finanční krizeUSA.

OPEC včera vysvětlil své rozhodnutí ponechat denní těžbu na nezměněné úrovni tím, že trh se s novou situací, kdy je černého zlata díky novým zdrojům více, musí vypořádat sám. Pokles ceny ropy měl přirozeně negativní vliv i na měny s ní úzce provázané například kanadský dolar (CAD), norskou korunu (NOK) nebo ruský rubl (RUB). Rubl se včera dokonce propadl na historická minima vůči euru i americkému dolaru.

Mario Draghi, prezident Evropské centrální banky (ECB), včera ve svém proslovu uvedl, že věří, že zavedené monetární stimuly pomohou růstu inflace. Navíc vyzval jednotlivé vlády, aby více investovaly, ale zároveň pokračovaly v strukturálních reformách. Právě nedostatek těchto reforem podle něj přináší hrozbu trvalé ekonomické nerovnováhy mezi členy. Rovněž uvedl, že silné členské státy eurozóny by měly hledat nové způsoby jak podporovat ty slabší. Dodal, že měnová unie je nedokončena a je zapotřebí ji posílit prostřednictvím lepšího dohledu nad hospodářskou politikou jednotlivých členských zemí.

V noci byla zveřejněna data inflaceJaponska. Jádrová inflace očištěná o volatilní položky (jídlo) v říjnu meziročně posílila o 12,9 procenta. Avšak když se odstraní dubnový efekt zvýšení DPH, meziroční růst inflace se propadne na 0,9 procenta, což je polovina inflačního cíle japonské centrální banky (BoJ). Pomalejší růst cenové hladiny v třetí největší ekonomice světa naznačuje, že BoJ bude muset podporovat ekonomiku ještě dlouhou dobu, což je negativní pro japonský jen.

Meziroční inflace v eurozóně v listopadu zpomalila pod tíhou poklesu cen energie na úroveň 0,3 procentního meziročního růstu. Deflace proto zůstává pro Evropskou centrální banku reálnou hrozbou. Čtvrteční údaje ukázaly, že inflace v největší ekonomice bloku, Německu, v listopadu zpomalila na 0,5 procenta, nejnižší úroveň za téměř pět let.

ECB vnímá jakýkoli údaj o inflaci pod úrovní 1 procenta za "nebezpečnou zónu", kde hrozí riziko deflace. Ceny energie v listopadu klesly o 2,5 procenta na meziměsíčním a o 1,1 procenta na meziročním základě.Jádrová meziroční inflace, která vylučuje volatilní ceny energie a potravin a kterou sleduje Evropská centrální banka, setrvala na 0,7 procenta po sestupné revizi údajů za říjen z 0,8 na 0,7 procenta.

O víkendu se ve Švýcarsku koná referendum ohledně navýšení zlatých rezerv centrální banky (SNB), proto pozor na otevřené pozice se švýcarským frankem.

Stříbro se pohybuje v klesajícím kanálu, jehož horní hranu odmítlo, což naznačuje možnost dalšího cenového pokles.

EUR/USD si v posledních dvou měsících oblíbilo vlajkové formace, uvnitř nichž koriguje svůj klesající trend. Jednu takovouto vlajkovou formaci právě opustil, proto není vyloučeno, že otestuje předchozí minima.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688