Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  28.11.2014 10:50:52

Éra stříbra rozhodně nekončí

Za starých časů, ještě před příchodem digitálních fotoaparátů, fotografové používali takovou zvláštní věc s názvem film. Mnozí si vzpomenou, jak museli vkládat roli té věci do foťáku, aby si udělali pár fotografií. Pak odnesli tu roličku do města do krámu a čekali týden na to, aby zjistili, že po celou dobu narozeninové oslavy si zapomněli sundat krytku na objektivu.


   Co vědělo o té věci s názvem film jen málo lidí, bylo, že byl pokryt slabou vrstvou materiálu s názvem chlorid stříbrný, případně bromid stříbrný, případně jodid stříbrný. Stříbro bylo základem filmového průmyslu a nezbytnou složkou k tomu, abychom viděli nejenom fotografie, ale také pohyblivé obrázky nazývané film. Kromě toho bylo každé promítací plátno pokryté malou vrstvičkou vysoce odrazného kovu, který promítacím plátnům vtiskl charakteristický název: „stříbrné plátno.“


   Ale to je dávno pryč. Od roku 1999 se fotografie stala digitální a spotřeba stříbra ve filmovém průmyslu se snížila o 70 %. Se stříbrem to v tu dobu bylo nahnuté, ale pak se vynořila nová věc, která spotřebu stříbra poslala opět do výše – sluneční články.


   Je to poprvé, kdy spotřeba stříbra pro fotovoltaické panely převýšila spotřebu stříbra v kinematografii.


      
   Každý solární panel obsahuje 15 až 20 gramů stříbra. To je při současných cenách stříbra zhruba 20 USD. Před několika lety, kdy se cena stříbra pohybovala okolo 30 USD, bylo množství stříbra v panelech zhruba dvojnásobné.


   Další průmyslové segmenty, které používají stříbro, můžeme hledat v mobilních telefonech, počítačích, automobilech, případně v průmyslu čištění vody, protože stříbro má zázračné antibakteriální účinky. Stříbro můžeme najít v průmyslu výroby chirurgických nástrojů, stetoskopů a dalších lékařských přístrojů.

 
       Co táhne spotřebu stříbra?


   Solární energie je považována za ambiciózní způsob získávání čisté, obnovitelné energie, který selhává v ekonomické realitě. Způsob získávání elektrické energie ze slunce zatím nemůže cenově soutěžit s klasickými způsoby výroby elektrické energie. Nicméně vypadá to, že doba se mění. Každým rokem klesá cena solárních panelů v průměru o 9 %, takže v druhé polovině tohoto roku dosahovala zhruba ceny 2,73 USD na watt. V některých regionech světa se cena za výrobu elektrické energie blíží paritě ve srovnání s klasickou výrobou. Environment America Research & Policy Center to alespoň uvádí ve své zprávě.


   Spojené státy mají potenciál produkovat ještě 100 krát více energie ze solárních panelů, nebo z provozů po využití koncentrované sluneční energie.


   Prezident a CEO společnosti SunPower Tom Werner, tvrdí, že během následujících 20 let se tržní kapitalizace tohoto segmentu dostane na úroveň 5 bilionů USD. Říká, že je to v současné době: „největší příležitost v historii trhu."


   Tato investiční příležitost je ještě vyšší v důsledku shody na boji proti globálnímu oteplování, které bylo dosaženo mezi Spojenými státy a Čínou. Bez ohledu na motivaci teplem vede Čína svůj boj proti znečištění vzduchu pomocí solárních panelů. Čína je vedoucím světovým státem ve výrobě solární energie. Poměr výroby solární energie v Číně vůči ostatním zdrojům dosahuje 30 %.


   Ken Johnson, viceprezident pro komunikaci asociace výrobců solární energie (Solar Energy Industries Association – SEIA), uvádí: „Pokud budou mít vlády inteligentní a progresivní politiku, budou vysílat „jasné, věrohodné a konzistentní“ signály, jak je k tomu vyzvala Mezinárodní agentura pro energii (IEA), pak by se největším zdrojem výroby elektrické energie do roku 2050 mohla stát produkce elektřiny ze slunce.“


   Tento komentář je samozřejmě velmi nadnesený. Nicméně pokud se podíváme na následující graf, tak vidíme, že množství instalovaných solárních panelů roste každým rokem. Podle SEIA byl v první polovině roku 2014 uváděn do provozu nový solární provoz každé 3 minuty.

Graf: Výhled výroby solární energie v USA

   
   
   S každým nově instalovaným solárním panelem roste i spotřeba stříbra. Pro výrobu 1 GW elektrické energie ze slunce je potřeba 80 tun stříbra. Pro představu kolik je 1 GW, je to množství, které stačí zásobovat ročně elektrickou energií 90 typických rodinných domů. Očekává se, že jen ve Spojených státech dosáhne v roce 2016 poptávka po stříbře pro výrobu solárních panelů hodnoty 1,5 miliónů tun. 87 procent prodejen IKEA v USA je napájeno sluneční energií


   Dalším signálem životnosti a zdraví solárního průmyslu je vývoj zaměstnanosti v tomto odvětví. Zaměstnanost roste a v současné době solární průmysl zaměstnává 145 tisíc pracovníků. Jde o fyziky, elektrické inženýry, instalační pracovníky, opraváře atd. Zaměstnanosti v solárním průmyslu mezi lety 20122013 se zvýšila o 20 %, mezi lety 20132013 o 16 %. V průzkumu mezi největšími společnostmi v sektoru solárního průmyslu jen 2 % očekávají propouštění.


   Celkově to znamená, že solární energie není jen pro majitele domů a malé firmy. Solární energie se ukazuje, jako použitelný zdroj energie v napájení celých obytných čtvrtí, místních firem, ale i výrobních továren. Z Forbesova seznamu 500 největších firem jich mnoho pro svou potřebu využívá sluneční energii. Jedná se o takové giganty, jako je Wall-Mart, Ford, Ikea, Apple atd. Další společnosti minimálně plánují, že se připojí. Z dlouhodobého hlediska tím ušetří náklady a to se promítne do zvýšení hodnoty společnosti.


   Kromě jiného se tím zvýší poptávka po stříbře.


Pokračování příště na akcieatrhy.cz     
   

Další grafické analýzy ZDE

 

| sledujte nás přes Facebook |

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688