BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.11.2014 12:57:14

Ropa čeká na OPEC, ECB potřebuje čas na rozhodnutí o zahájení nákupu státních dluhopisů, analýza GBP/NZD, USD/JPY, amerického dolaru

Spojené státy americké včera pozitivně překvapily, když druhé měření HDP odhalilo rychlejší ekonomický růst USA v měsících červenec – září ve srovnání s hodnotami HDP, které před měsícem odhalilo první měření tamního statistického úřadu. Celkově si největší ekonomika světa polepšila oproti prvnímu měření (3,5 procenta q/q) o 0,4 procenta na výslednou hodnotu 3,9 procenta v mezikvartálním srovnání. Tento výsledek opět podtrhnul rozdílný vývoj hospodářství USA ve srovnání s Japonskem a eurozónou. Avšak negativním překvapením byl pokles spotřebitelské důvěry měřené společností Conference Board (CB), která v listopadu dosáhla o 7,2 bodu horšího výsledku, než byla očekávání. Rovněž data za říjen byla revidována směrem dolů. Americký dolar (USD) včera mírně oslabil, akciový trh se obchodoval poblíž svých maxim. Obchodní aktivita v USA nyní na dva dni utichne. Ve čtvrtek se slaví Den díkůvzdání, s nímž si většina Američanů prodlužuje dovolenou i v pátek.

AUD/USD se v noci po slovech Philipa Loweho, náměstka guvernéra centrální banky (RBA), propadl pod klíčovou hladinu podpory 0,8560. Ten v  noci opět zopakoval názor banky na domácí měnu, která je podle ní nadhodnocená.

Cena ropy WTI včera opět klesla k úrovni 73,50 USD za barel, jež se jeví jako velmi silná rezistence. Ropa tuto cenu testovala předchozí týden již dvakrát, nicméně ji zatím nedokázala pokořit.  Důvodem oslabení ceny ropy byly rozhovory mezi Saudskou Arábii, Venezuelou (členy OPEC) a Ruskem, Mexikem (nečleny OPEC), které se věnovaly převisu nabídky nad poptávkou této komodity. Nicméně včerejší rozhovory nenaznačily, že by zúčastněné strany plánovaly na zítřejším zasedání zemí OPEC ve Vídni snížit produkci černého zlata, což bylo důvodem poklesu ceny ropy. Sdružení OPEC stanovilo v roce 2007 denní limit těžby na 30 mil. barelů denně, který dosud dodržuje. Aktuální situace na trhu potvrzuje, že si nikdo netroufá prodávat ropu pod úrovní 73,50 USD a všichni čekají na zítřejší zasedání největších těžařů a jejich případné rozhodnutí o změně denního limitu těžby. Ponechá-li OPEC tento limit nezměněn, bude černé zlato dále oslabovat. Ropa Brent včera uzavřela na ceně pod 80 USD za barel – prvně za 4 roky a cena železné rudy se propadla pod 70 USD za tunu, prvně od roku 2009.

Jednoletá inflační očekávání na Novém Zélandu klesla v třetím čtvrtletí z  1,96 na 1,59 procenta podle průzkumu provedeného centrální bankou (RBNZ) mezi manažery firem. Dvouletá inflační očekávání klesla z 2,23 na 2,06 procenta. Pokles očekávaného růstu inflace, cen komodit a nejistota ohledně globálního hospodářství posouvají očekávání trhu na další zvýšení úrokových sazeb až na konec roku 2015.

GBP/USD dnes dopoledne oslabil o 0,2 procenta, tedy z hodnoty 1,5706 na 1,5680 poté, co investice podniků ve třetím čtvrtletí klesly o 0,7 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Nicméně data HDP potvrdila ekonomický růst ve výši 0,7 procenta v mezikvartálním srovnání v měsících červenec – září a 3 procentní růst HDP v třetím čtvrtletí v meziročním srovnání.  Horší data podnikových investic jsou tak již obsažena poměrně v solidních výsledcích HDP. BOE potvrdila svůj výhled růstu HDP pro letošní rok na 3,5 procenta, čímž bude Británie nejrychleji rostoucí ekonomikou z rozvinutých zemí v roce 2014.

Náměstek prezidenta ECB Vitor Constancio dnes řekl, že centrální banka bude schopna posoudit a rozhodnout až v prvním čtvrtletí 2015, zdali eurozóna potřebuje zahájení nákupů státních dluhopisů.

GBP/NZD se obchoduje v nahoru mířícím trendovém kanálu, přičemž cena překonala hladinu rezistence kulatého čísla2,00. Nicméně pozor na medvědí divergenci a rezistenci v podobě Fibionacciho hladiny 61,80. Do dlouhé pozice je při aktuální situaci vhodné vstoupit po překonání rezistence Fibonacciho hladiny 61,80 a cílit na Fibonacciho hladinu 78,60.



USD/JPY
konsoliduje uvnitř rostoucího trendového kanálu a trojúhelníkové formace, a to i díky medvědí divergenci. Dokud je měnový pár uvnitř kanálu a nad Fibonacciho hladinou 23,6, jde jenom o korekci rostoucího trendu. Situace by se změnila až po uzavření denní ceny pod Fibonacciho úrovní 23,60.



O dalším vývoji USD/JPY rozhodne i cena amerického dolaru. Měnový index BOSSAUSD, jenž vyjadřuje cenu dolaru vůči koši měn, konsoliduje celý listopad v rostoucím trojúhelníku, přičemž medvědí divergence naznačuje korekci ceny alespoň k dolní hraně trojúhelníkové formace. I v případě dolaru je jakékoliv oslabení v rámci formace a nad Fibonacciho hladinou 23,60. jenom korekcí rostoucího pohybu.



Již několikrát jsme psali, že posilování USD je závislé na vývoji výnosůamerických 10letých státních dluhopisů.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688