Vánoční bytové dekorace: vánoční bytová výzdoba je za dveřmi

Vánoční bytové dekorace: vánoční bytová výzdoba je za dveřmi, stejně jako advent. Tak tedy, co můžeme udělat pro to, aby náš byt byl převánočně vyzdobený? Další řádky napoví...

Vánoční dekorace
Různorodé vánoční dekorace, které ozdobí a provoní celý váš byt, neodmyslitelně patří k celému adventnímu i vánočnímu času. Kromě adventních věnců a aranžovaných nádob můžete pro dekoraci interiéru využít i vánoční stromky či girlandy.

Nezapomeňte také na okna. Přímo na ně můžete nalepit různé samolepky s vánočními motivy nebo je nastříkat pomocí spreje a šablony. Pěkně vypadají také svícny. Pro venkovní dekoraci se hodí především světelné řetězy a girlandy.

Květinové dekorace
Výroba květinových dekorací je snadná a nezabere příliš času. Nejlépe vám poslouží pěnová aranžovací hmota, kterou vyplníte nádobu a následně do ní zapichujete ozdoby dle libosti. Nedílnou součástí vánočních dekorací jsou svíčky, které dotvářejí slavnostní atmosféru.

Při upevňování svíček je však třeba dbát zásad bezpečnosti kvůli nebezpečí požáru. Svíčky musejí být pevně přichycené k  nehořlavému materiálu, aby mohly dohořet až do konce. Důležitá je také stabilita, jinak hrozí, že se uvolní a převrhnou. Dbejte také na to, aby byly svíčky vždy umístěny kolmo k povrchu, kvůli rovnoměrnému hoření. Mezi jednotlivými svíčkami udržujte dostatečné mezery (minimálně na dva prsty), přílišná blízkost by totiž mohla vést k měknutí nebo rozpouštění svíček. Při vytváření dekorace neumisťujte do blízkosti plamene svíčky žádné hořlavé materiály.

Několik rad, jak zacházet se svíčkami:

• Svíčky nikdy nenechávejte hořet bez dozoru.
• Nezapalujte je v blízkosti oken či dveří. Nečekaný průvan může způsobit vznícení okolního materiálu nebo odlet jisker.
• Zapalujte je jen tehdy, pokud budou moci hořet delší dobu (alespoň tak, aby se pod knotem vytvořil tekutý vosk). Časté zapalování a zhasínání vede k poničení a následné nefunkčnosti knotu. Dbejte také na to, aby se do zásobárny roztátého vosku nedostaly nečistoty.
• Svíčku zhasínejte namočením knotu do vosku – nasaje se jím a zůstane plně funkční.

S pomocí větviček jehličnanů si můžete svépomocí vytvořit i zajímavé dekorace ve tvaru vánočního stromku. Jak na to? Nejprve upevněte větší větve na dřevěnou tyčku špičkou nahoru. Dále přikládejte další větve tak, aby postupně vytvářely tvar stromku. Připevňujte je pomocí vázacího drátu zhruba ve středu (nikoliv na okraji). Všechny by měly směřovat špicí od středové tyčky – pokud se samy neohnou do vodorovné polohy, můžete jim pomoci a lehce je ohnout. Takto vytvořenou dekoraci umístěte do květináče se směsí písku, cementu a vody. Tyčku do něj zapíchnete a počkáte, než směs zatuhne – čas tuhnutí závisí na složení směsi. Květináč poté můžete ozdobit stuhami nebo vložit do ozdobného obalu a vrchní část zakrýt mechem. Na ozdobení stromků lze použít nejrůznější ozdoby a stuhy, které volte podle toho, do jakého stylu ladíte výzdobu celé domácnosti.

Další efektivní dekorací jsou vánoční girlandy, které ozvláštní nejen interiér, ale použít je můžete například i nad vchodové dveře či schodiště. Girlandy lze ozdobit pomocí stuh nebo různých přízdob, které omotáte drátkem – využijte například plastové, plstěné či slaměné ozdoby. Při volbě materiálu na ozdobu musíte u girland umístěných venku myslet na to, aby byly odolné a rychle se nepoškodily vlivem počasí.

Materiály pro výrobu vánočních dekorací
Při výrobě vánočních dekorací hrají prim přírodní materiály. Použít můžete komponenty, které najdete v přírodě. Z podzimních procházek si domů přineste větvičky jedle, cypřiše nebo jiných stromů, šišky, mech, suché odkvetlé trávy, rostliny apod. Velmi efektní jsou šlahouny planého plaménku (lidově známý jako „podokapník“ či „starcovy vousy“). Pořídit si můžete i jejich umělé napodobeniny, které dodají dekoracím barevnost a lze je používat opakovaně. Populární jsou také dekorace v podobě umělých větviček či plodů (ostružiny, šípky, jablíčka) se třpytkami nebo umělým sněhem, které vytvářejí efektní výzdobu zvláště při osvětlení prostoru svíčkami. Pro dotvoření dekorací můžete použít také nejrůznější barevné provázky z vlny, které je opticky změkčí a dodají jim na objemu. Pokud zvolíte například bílou barvu, dosáhnete efektu sněhu. Ten můžete umocnit umělým sněhem, křišťálem a ozdobami s ledovými motivy.

Kromě nakoupených komponentů či přírodnin lze při výrobě vánočních dekorací použít i řadu materiálů, které najdete přímo ve vaší domácnosti. Z kuchyňských zásob se vám budou hodit různé druhy koření, jako je například skořice, badyán či hřebíček. Ideální je použít tato koření v jejich původní podobě – nenalámané, nepoškozené. Můžete si také připravit sušené plátky citrusů (nebo jen jejich kůru), jablek, sušené plody šípku či švestky. Dekorativní jsou i skořápky ořechů, ať už přírodní nebo nastříkané stříbrnou či zlatou barvou.

Tip odborníka:
„Letos budou trendy neotřelé přírodní materiály, především suché větvičky porostlé lišejníkem nebo s trny, kamínky, šlahouny planého plaménku, peříčka, lískové oříšky, plody trnky apod. Z kuchyně můžete k výzdobě použít například exotická granátová jablíčka, ať už celá nebo půlená, která působí luxusním dojmem,“
vyjmenovává Alena Pobudová z hobbymarketu OBI Praha-Štěrboholy.



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky