Okénko investora  |  26.11.2014 08:48:44

Nižší úrokové sazby v Číně vs. silný dolar

26/11/2014/ Zlaťáky.cz - Výsledkem tohoto vztahu je zakotvení ceny zlata těsně pod úrovní 1200 dolarů. Koncem minulého týdne došlo k nečekané události, kdy Čína snížila úrokové sazby a zintenzivnila tak úsilí o podporu této druhé největší světové ekonomiky. Trhy zareagovaly vyšší poptávkou po komoditních kovech, jejichž cenový nárůst částečně narušily až pondělní výsledky silnějšího dolaru.

 

Graf - vývoj zlata za měsíc

Rozdílný pohled na vývoj cen komoditních kovů, ale i na vývoj jednotlivých ekonomik a prostředků, které by tento vývoj měly zajistit, je vlastní jak pro západní tak východní ekonomiky.

"Třítýdenní vysoký páteční hit je jen pauzou v sestupném cenovém trendu. Je však pravdou, že komunita spekulantů zareagovala citlivě na páteční data a poptávka po zlatě se zvýšila. Celkový makro obraz se však zatím nemění," uvedl analytik ABN Amro Georgette Boele.

A k makroekonomickému vývoji dodává: „Stále očekáváme prudké zvýšení úrokových sazeb v USA v příštím roce a bude to možná rychleji, než trh v současné době očekává“. To by znamenalo silný tlak na ceny komoditních kovů. Komoditní kovy byly v posledních týdnech pod tlakem silného dolaru a robustních hospodářských vyhlídek USA. Tato data přivedla zlato na 4,5leté minimum na začátku tohoto měsíce.

Analytici „západu“ se domnívají, že jestřábí postoj amerického FEDU ve srovnání s politikami ostatních centrálních bank včetně pevnosti dolaru by měly i nadále tlačit zlato dolů.

Švýcarské referendum je za dveřmi

Výsledek referenda zůstává stále otevřený a nejasný, ač nedávné průzkumy veřejného mínění naznačují, že navýšení zlatých rezerv referendem neprojde, volba v příštím týdnu může být zcela odlišná.

Zlato bude na vzestupu, pokud švýcarští voliči překvapí účastníky trhu a 30. listopadu budou hlasovat ve prospěch zlatého referenda, říká Jeffrey Nichols, generální ředitel amerických poradců v oblasti drahých kovů a senior-ekonomický poradce Rosland Capital.

Hlavním cílem referenda je schválení ustanovení, které by vyžadovalo po SNB garanci, že 20 % rezerv centrální banky bude uloženo ve zlatě. Nichols vypočítal, že by bylo potřeba nakoupit 1500 tun zlata a tento nákup by byl pravděpodobně rozložený do 5 let. Lidé z centrální banky a švýcarského ministerstva financí byli od začátku proti referendu, a proto se na trhu spíše neočekává žádná zásadní změna „zlaté politiky“ ze strany Švýcarské centrální banky. Hlasovat pro „Ne“, tedy být proti zvýšení švýcarských zlatých rezerv, by pravděpodobně nemělo trvalý vliv na cenu kovu. Avšak překvapivé hlasování pro „Ano“ by pravděpodobně vyvolalo krátkodobou rallye, které by bylo doprovázeno vyšším dlouhodobým nárůstem ceny zlata.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1.

25.listopad 2014 v 11:00

Velká Británie

vystoupení guvernéra Bank of England

2.

25.listopad 2014 v 14:30

USA

HDP

3.

26.listopad 2014 v 00:00

EU

Aukce 10-letých státních dluhopisů

4.

26.listopad 2014 v 14:30

USA

žádosti o podporu v nezaměstnanosti

5.

27.listopad 2014 v 00:00

Svět

setkání zemí OPEC

6.

28.listopad 2014 v 14:30

Kanada

HDP

Predikce na tento týden:

Od našeho posledního rozboru se zlato obchoduje na úrovni 1,199.00 USD/Oz. Do konce měsíce listopadu se očekává větší objem nákupu a posílení cenové úrovně na trhu. Podle údajů z předchozího měsíce můžeme pozorovat slabší poptávku ze strany větších hráčů (Čína), což ve většině investorů vyvolalo pocit, že nákup už při hranici 1140 může být předčasný a riskantní. Opak byl pravdou a zlato posílilo. V případě, že cena zlata poruší úroveň 1,194.00 ve vysokém objemu a silné cenové akci, bude testována hranice podpory 1180 dolarů.

Hranice odporu:  1205 USD/Oz a  1210 USD/Oz       
Hranice podpory: 1195 USD/Oz. 1190 USD/Oz.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688