BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  21.11.2014 14:45:18

„Kratší“ týden přinese řadu rozhodných dnů na dividendu

Poslední listopadový týden bude v USA tradičně ovlivněn svátkem Dne díkůvzdání. Ve čtvrtek 27. listopadu zůstanou trhy uzavřeny. V té souvislosti se v zámoří spustí tradiční vánoční nákupní horečka, resp. následující den Američany čeká „Black Friday“. Jak už v posledních 14 dnech naznačily i výrazné výsledky maloobchodních řetězců za uplynulé období, a v kontextu i výrazných makrodat spotřebitelské důvěry, lze očekávat v USA výrazné šílenství. Nákupy Američanů by letos měly překonat loňská čísla, resp. být nejvýraznější od krize. Právě již tato očekávání ženou akcie na Wall Street na nová maxima, když spotřeba dále podpoří tamní ekonomiku.

O obchodování v USA na akciových trzích půjde hovořit spíše jen v první polovině týdne. Po čtvrtečním svátku totiž páteční seanci nechá většina místních investorů stranou, navíc obchodování bude tradičně o 3 hodiny zkráceno do 19 hod. našeho času.

První 3 dny příštího týdne budou ale výrazně živé z hlediska rozhodných dnů na dividendu. Dočkáme se tzv. ex-date, tj. dne, kdy se již daný titul prvně obchoduje bez nároku.

V pondělí 24.11. má zmiňovaný ex-date například výrobce hraček Mattel (MAT). S nárokem na kvartální dividendu 0,38 USD/akcii se tedy titul obchoduje naposledy dnes. Naposledy v pondělí se budou s nárokem obchodovat například akcie hlavního vlastníka mediální CETV společnosti Time Warner (TWX), která akcionářům rozděluje 0,75 USD/akcii.

Nejvíce firem však má „ex-date“ naplánováno na středu, resp. v úterý se tedy budou tituly naposledy obchodovat s nárokem na dividendu. Z nejznámějších možno zmínit například Lockheed Martin (LMT), QUALCOMM (QCOM), McDonald's (MCD) či Coca-Cola (KO).

Kompletní přehled dividend naleznete zde.

K posledně zmiňované společnosti, nápojovému gigantu Coca-Cola (KO), lze zmínit firemní statistickou zajímavost, kterou firma prezentovala naposledy před 2 lety, jako ukázku svého dlouhodobého růstu. Pokud akcionář v roce 1919 koupil akcii za 40 USD a všechny dividendy následně reinvestoval, měla by v dubnu 2012 hodnotu 9,8 mil. USD (vzhledem i k již 11ti splitům). Tržní kapitalizace společnosti se zvýšila z tehdejších 20 mil. USD na 167 mld. USD. Ke včerejšku již trh oceňoval firmu na téměř 194 mld. USD, tzn. i zmiňovaná hodnota akcie by byla nyní dále výše.

K růstu dividendy společnosti Coca-Cola (KO) lze zmínit, že firma k jejímu zvýšení přistoupila již padesátý druhý rok v řadě. Letos se zvýšila z předchozích 0,28 USD na 0,305 USD, resp. na roční bázi tedy na 1,22 USD. Ke včerejší ceně lze dividendový výnos stanovit na 2,76 %.

Rally na trzích

Konec týdne na Wall Street díky zprávám z centrálních bank (více na www.bhs.cz) zatím vypadá na další pozitivní seanci a tedy i na nová historická maxima. Nadprůměrně „nebojácný trh“ nyní indikují technické faktory. Již včera širší index S&P 500 uzavřel po dvacáté páté nad svým 5denním cenovým průměrem, čímž již překonal dosavadní rekordy za posledních 20 let. Více i v článku z úvodu týdne „Akcie na Wall Street připraveny na pokles?“  Dnes svou šňůru může nestandardně dále prodlužit, když podporou bude i 17 % zvýšení kvartální dividendy u společnosti Nike (NKE). Ta je od loňska také součástí prestižního indexu DJIA. Dočkáme se korekce v příštím týdnu?

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688