Lynx (Lynx)
Investice  |  21.11.2014 14:26:15

Základy obchodování opcí 6: Uplatnění a přiřazení opce

Kupující opce má právo uplatnit si opci, tedy požadovat plnění na základě parametrů daného opčního kontraktu. V případě call opce m á majitel právo koupit od prodávajícího opce podklad za realizační cenu, čímž se dostává do dlouhé pozice na podkladu. V případě put opce m á majitel opce právo prodat vypisovateli opce podklad za realizační cenu. V tomto případě tedy uplatněním opce vzniká u kupujícího krátká pozice.

Kdy se vyplatí opci uplatnit? Call opci je vhodné uplatnit v případě, že daný podklad chceme vlastnit a cena podkladu je nad bodem nulového zisku.

Přiřazení opce 1

Pro call opci s realizační cenou 50 USD, nakoupenou za 2 USD, je bod nulového zisku 52 USD.

V případě, že cena podkladu na burze bude 55 USD, uplatněním opce získám podklad za 50 USD. Náklady na opci byly 2 USD, proto celkové náklady na nákup jsou 52 USD, což je méně než aktuální tržní cena 55 USD. Po uplatnění je možné prodat podklad za 55 USD se ziskem 3 USD.

V případě, že cena podkladu na burze bude 45 USD, podklad uplatněním opce je možné získat za 50 USD, což přináší ztrátu 5 USD. Proto je efektivně jší nakoupit podklad na burze za 45 USD. Náklady na opci byly 2 USD, proto celkové náklady jsou 47 USD, což je méně, než by byly realizací opce.

Situace je obdobná pro put opci. Uplatněním put opce však vzniká krátká pozice na daném titulu.

Přiřazení opce 2

Pro put opci s realizační cenou 50 USD, nakoupenou za 2 USD, je bod nulového zisku 48 USD.

V případě, že cena podkladu na burze bude 40 USD, je výhodnější pro vstup do krátké pozice uplatnit opci. Jejím uplatněním totiž vzniká krátk á pozice na ceně 50 USD. Po započítání nákladů na nákup put opce se vstup realizoval na ceně 48 USD. Prodejem podkladu přímo na burze, bez realizace opce, by bylo mo žné obdržet jen 40 USD.

V případě, že cena podkladu na burze bude 60 USD, je výhodnější nechat opci vyprchat, čímž vzniká náklad 2 USD a následně prodat akcie za 60 USD. Kr átká pozice tedy vzniká za cenu 58 USD. Uplatněním opce by výnosy z prodeje byly jen 50 USD snížené o náklady na koupi opce 2 USD, tedy jen 48 USD.

Uplatněním opce kupujícím se prodávající dostává do situace, kdy mu bude podklad přiřazen. V případě call opce má vypisovatel povinnost prodatkupujícímu opce podklad za realizační cenu, čímž se dostává do krátké pozice na podkladu. V případě put opce má prodávající opce povinnost koupit od kupujícího opce podklad za realizační cenu. Zde uplatněním opce vzniká u vypisovatele dlouhá pozice.

Výše popsané uplatnění je na majiteli opce, který může uplatnit opci předčasně do doby expirace. Předčasně je možné uplatnit americký typ opce. Evropský typ opce je možné uplatnit pouze v den expirace.

Pozice v opcích se ukončuje třemi způsoby:

  • v čase expirace je opce mimo peníze a opce vyprší bezcenná,
  • zavřením opční pozice opačným příkazem, tedy nakoupená opce se prodá, resp. prodaná opce se nakoupí,
  • v čase expirace je opce v penězích a dochází k automatickému uplatnění/přiřazení. Zde je třeba si uvědomit, že u některých opcí dochází k vypořádání na podkladu, u jiných je vypořádání v hotovosti. Při expiraci má opce mimo peníze nulovou hodnotu a opce v penězích mají jen vnitřní hodnotu. časová hodnota je pro obě opce nulová.

Opce v sobě skrývají pákový efekt tím, že s menším kapitálem je možné kontrolovat větší balík podkladu. Při vypořádání zanikají opce a dochází k připsání/odebrání podkladu nebo hotovosti z obchodního účtu. To vede ke změnám podmínek na marži na obchodním účtu.

V případě, že obchodník nemá dostatek prostředků na držení svých pozic po připsání podkladu na obchodní účet, dochází k „margin call“ - nucenému zavírání pozic na účtu. Aby se broker nedostal do takové situace, sleduje účet obchodníka a změnu marže po přiřazení. Pokud hrozí margin call, broker velmi často ani nedovolí přiřazení, ale sám zavírá pozice obchodníka těsně před expirací.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688