Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.11.2014 22:37:02

4 důvody, proč americké akcie do konce roku zpevní

Americké akcie se i přes nedávné propady dostaly opět do formy a stanovují nová maxima. Před hlubokou korekcí varuje řada analytiků, existují však i důvody, proč by měly akcie dále posilovat. Tady jsou čtyři nejzásadnější.

1. Maniakální uvažování trhů

Pesimismus ohledně amerického akciového trhu nikdy nevyjde z módy. Američané situaci ve své zemi nevnímali tak špatně jako nyní od dob prezidenta Jimmyho Cartera. V průzkumu POLITICO 64 % respondentů uvedlo, že se vedení státu vymyká kontrole a země je na špatné cestě.

Před pěti lety se zdálo, že se Čína stane dominantním světovým hráčem, a zlato prudce zdražovalo, stejně jako v roce 1999. Teď ani tato jistota už neplatí.

Žijeme v časech, kdy nejlepším způsobem, jak přilákat pozornost mas, je říci něco pozitivního. Před časem přišla Goldman Sachs se zprávou, že mají investoři nakupovat americké akcie s vysokým podílem domácích tržeb. Sklidila za to posměch. Jeden blog doporučil svým čtenářům číst si zprávu Goldman Sachs pořád dokola, dokud neodpadnou smíchy. Kontrariáni nepotřebují slyšet více.

2. Americká ekonomika šlape

Když si odmyslíte novinové titulky, těžko lze říci, že čísla z americké ekonomiky naznačují apokalypsu. Ve druhém kvartálu rostl HDP o 4,6 %, ve třetím kvartálu podle prvních odhadů růst překonal 3% hranici. Nezaměstnanost je nízká, roste nová výstavba. Nižší ceny ropy plní kapsy spotřebitelů a mají mnohem větší dopad, než kdy mělo kvantitativní uvolňování.

Lze samozřejmě spekulovat nad tím, že jsou čísla zmanipulovaná vládou a Fedem. Těžko ale kohokoli přesvědčíte, že Japonsko, Evropa a země BRIC jsou dohromady v lepší kondici než USA.

3. Silná sezónnost

Čtvrtý kvartál bývá na americkém trhu vždy nejsilnější. Listopadem začíná také silnějších 6 měsíců v roce. Od listopadu do dubna vzrostl historicky index Dow průměrně o 7,5 %, v dalších šesti měsících jen o 0,3 %. Nejde o úplnou náhodu. Investoři prostě před koncem roku budují pozice.

Kdy jindy nakupovat akcie?! Tato sezónnost funguje od 60. let Kdy jindy nakupovat akcie?! Tato sezónnost funguje od 60. let Období od listopadu do dubna je pro americké akcie historicky výrazně příznivější než zbytek roku. ... 

4. Svět skončí jen jednou

Stejně jako jejich pradědové, kteří trpěli následky Velké deprese, jsou současní investoři stále šokování z krize roku 2008. Kvůli Vladimiru Putinovi je svět na prahu druhé studené války a podle studentů Harvardovy univerzity jsou Spojené státy větším nebezpečím pro světový mír než Islámský stát.

Apokalyptické vize se nenaplnily. V USA nevznikla hyperinflace po způsobu Výmarské republiky, zlato se nikdy nedostalo na 5 000 USD za unci a Michael Moore nezemřel na záchranném člunu při cestě na Kubu, kde hledal lepší zdravotní péči. A pokud žijete v Illinois, stále nemluvíte čínsky.

Slavný Věštec z Omahy Warren Buffett rozvířil na začátku října vody akciové paniky, když prohlásil, že nakupuje americké akcie. Naposledy to udělal v srpnu 2011. Trh se tehdy propadl po snížení ratingu USA od agentury S&P, aby vzápětí ztráty několikanásobně překonal.

Co z toho všeho plyne? Je dobrý čas vstoupit na trh, teď jako kdykoli jindy v roce 2014.

  JPMorgan: Prodávejte USA a kupujte Evropu JPMorgan: Prodávejte USA a kupujte Evropu 

 

Evropské akcie čeká podle JP Morgan Cazenove období nadprůměrné výkonnosti ve srovnání s cennými papíry z USA. Neznamená to však, že by americké akcie neměly dále navyšovat maxima. Podle JPMorgan Cazenove je slabá výkonnost eurozóny u konce, a společnost proto zvyšuje doporučení na evropské akcie na "nadvážit", a to na úkor amerických cenných papírů. Ve světovém portfoliu pak mají stratégové podváženy britské akcie a nadváženy akcie japonské.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.06.2023Toto je důvod, proč mít v portfoliu i jiné než americké akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.06.20203 důvody, proč v případě akcií amerických aerolinek nepropadat euforii Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688