Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  19.11.2014 09:38:46

Polovina věřitelů zkrachovalé kampeličky WPB má peníze zpět. Výplaty pokračují

 
Takřka sedm tisíc klientů zkrachovalé záložny WPB si v některé z 627 poboček České spořitelny může od 14. října vyzvednout svůj vklad. Zatím tak učinilo 3295 věřitelů. 

Fond pojištění vkladů vrací peníze 6898 klientům záložny WPB Capital. Celkem jim vyplatí 2,796 miliardy korun. Vyplaceno je již přes 47 procent věřitelů. Prozatím jim fond vrátil přes 2,27 miliardy korun. Podle zkušeností s výplatami klientů dříve zkrachovalých družstevních záložen si ne všichni věřitelé výplatu náhrady v zákonné lhůtě vyzvednou. Lze tedy předpokládat, že i po uplynutí zákonné tříleté lhůty budou věřitelé s nevyzvednutou náhradou vkladu. Jejich počet lze předpokládat v řádu jednotlivců. Prozatím si své vklady nevyzvedlo 3603 lidí. Přesto se jedná o zatím nejrychlejší proces výplaty věřitelů v Česku,“ popsal advokát Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Nejvíc výplat proběhne v hlavním městě, cizinců je minimum. Nejvíce klientů – 3350 – měla zkrachovalá družstevní záložna v Praze, tady lze tedy očekávat největší nápor věřitelů. Hlavní město následují střední Čechy, kde měla záložna 900 klientů. Mezi věřiteli je také 80 cizinců. Těch je nejvíce z Německa a Slovenské republiky. Také jejich výplaty bude zajišťovat Fond pojištění vkladů.

Valná většina klientů zkrachovalé kampeličky dostane své peníze zpět v plné výši. Průměrná výše vkladu na jednoho klienta mírně přesahuje 400 tisíc korun. Mezi klienty záložny WPB Capital bylo i sedm takových, jejichž úspory přesáhly hranici 2,752 milionu korun, tedy maximální možnou částku, na kterou se pojištění vkladů vztahuje. Peníze nad tuto sumu v celkové výši 42,622 milionu korun proto klienti musí nárokovat v likvidačním řízení. Většinu těchto finančních prostředků ale tvoří vklad jediného klienta, který měl v záložně uloženo více než 39 milionů korun,“ uvedla Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů. 

Vyplacení peněz zatím probíhá bez výrazných komplikací. „Určité komplikace nastaly v několika případech na straně věřitelů, kteří reklamovali výši vyplacené náhrady. Vesměs se ale v rámci reklamačního řízení potvrdila správnost vypočtené náhrady vkladu. Tyto reklamace lze zcela jistě spojit s častými stížnostmi klientů, že neobdrželi žádné výpisy z účtů, a tudíž nemají žádnou možnost si zkontrolovat výši své náhrady. Dalším ojedinělým problémem, který se vyskytl v pobočkách vyplácející České spořitelny, je způsob identifikace cizinců, kteří prokazují svou totožnost nikoli rodným číslem, nýbrž datem narození,“ vysvětlil Jiří Švihla.

 
 

Petra Ďurčíková, mediální konzultant JUDr. Jiřího Švihly

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688