Svátek 17.listopadu mají i předčasně narozené děti

Jedno z deseti dětí se narodí předčasně
Každoročně si v kalendáři připomínáme státní svátek připomínající 17. listopad 1989, ale málokdo už ví, že se tento den slaví i Světový den předčasně narozených dětí. Počet komplikovaných těhotenství se celosvětově neustále zvyšuje a v současnosti se už zhruba jedno z deseti dětí narodí předčasně.

Tento trend potvrzuje i MUDr. Miloš Černý, primář neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Motol. „Jen během loňského roku se v České republice narodilo téměř 10 tisíc dětí předčasně, tedy mezi 24. a 37. týdnem těhotenství. A jejich celkový počet se rok od roku zvyšuje. Ještě před deseti lety jsme evidovali zhruba 6 procent takto narozených dětí, dnes to je již přes 8 procent a odborné odhady do budoucna nejsou o moc příznivější.“

Purpurová barva jako symbol
Světový den předčasně narozených dětí se slaví od roku 2010 vždy 17. listopadu a jeho symbolem se stala purpurová barva. Tento večer se již tradičně ponoří hlavní světové památky, důležité budovy i přírodní zajímavosti do purpurové barvy. Symbolicky tak dojde k podpoře malých bojovníků v jejich nelehkém boji. Rok co rok si totiž na celém světě svůj život po předčasném příchodu na svět vybojuje na 15 milionů dětí.

Dítě nedonošené nerovná se postižené
Putovní výstava s tímto názvem je během listopadu ke shlédnutí v Motolské nemocnici, výstavu pořádá rodičovská organizace Nedoklubko ve spolupráci se společností Abbvie. Prostřednictvím amatérských fotografií dětí po narození a dnes ukazuje, že i velmi malé děti, které se původně vešly do dlaně, mohou být v naprostém pořádku a v drtivé většině nemají žádný zdravotní hendikep. „Snažíme se i touto formou bořit řadu mýtů a předsudků, se kterými se v naší společnosti stále ještě potýkáme. Chceme prostřednictvím fotografií ukázat, že i nedonošené děti díky odborné péči neonatologů, sestřiček a rodičů žijí úplně normální život, naprosto stejný jako jejich donošení vrstevníci.“ říká o výstavě Lucie Žáčková, výkonná ředitelka rodičovské organizace Nedoklubko, která pomáhá rodinám předčasně narozených dětí. „Aktuálně navíc vydáváme i knížku Vítej kulíšku, která je určena všem novým rodičům předčasně narozených dětí a bude k dispozici ve všech centrech perinatologické péče v České republice zdarma“, dodává Žáčková.

Je důležité se připravit
Zvyšující se věk prvorodiček, klesající plodnost mužů, nejrůznější civilizační a jiné nemoci, stále větší zatížení elektronickým smogem i vzrůstající počet dětí, které přijdou na svět díky asistované reprodukci - to jsou jen některé z důvodů, proč lze předpokládat, že počet předčasně narozených dětí bude i do budoucna přibývat. „A na tento vývoj je nutné se již nyní připravit nejen kapacitně, ale také technickým vybavením jednotlivých pracovišť.“ Říká Kateřina Procházková, místopředsedkyně Nadačního fondu „N“, který se stará o získání finančních prostředků na nadstandardní vybavení neonatologického centra v motolské nemocnici. Přispět mohou firmy i jednotlivci finančním darem či formou DMS. Jen díky špičkovému vybavení dostanou předčasně narozené děti zase o něco větší šanci na kvalitní život bez postižení.

Zdroj: www.nadacnifondn.cz





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy