BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.11.2014 13:27:14

USD/JPY na 7letých maximech, EUR/CHF na 26měsíčních minimech, HDP eurozóny pozitivně překvapilo, EUR/GBP testuje 15 měsíční kanál, analýza EUR/GBP, AUD/USD, AUD/NZD

EUR/CHF pokračuje ve vyvíjení tlaku na zafixovanou výši měnového kurzu (1,20) s blížícím se referendem o navýšení zlatých rezerv centrální banky (SNB). Euro dnes oslabilo na úroveň 1,20165 vůči CHF, což je nejnižší hodnota od září 2012, čímž investoři testují tamní centrální banku, zdali podrží kurz eura a nepustí jej níže. SNB tvrdí, že na měnovém trhu neintervenovala více než 2 roky. Otázkou je, jak se k aktuální situaci podpořené referendem postaví nyní.

USD/JPY v noci posílil na 7letmá maxima (116, 29). JPY oslabuje v reakci na očekávané vyhlášení předčasných parlamentních voleb. To, zdali se tyto spekulace naplní nebo ne se podle všeho dovíme již příští týden, poté co již v pondělí brzy ráno budou zveřejněna data HDP za 3. čtvrtletí. Nicméně, jak je z reakce trhu nyní vidět, vyhlášení předčasných volebJaponsku je negativním signálem pro JPY a pozitivním pro tamní akciový index Nikkei.

Logika je taková, že Shinzó Abe čeká na výsledky HDP, na jejichž základě se rozhodne, zdali je ekonomika dostatečně silná na to, aby zvládla další růst spotřební daně. DPH byla letos v dubnu zvednuta z 5 na 8 procent prvně za 20 let. V případě, že čísla ekonomického růstu budou slabá, Abe odloží další zvyšování daně, což bude voliči pozitivně přijato. Stoupající přízně u občanů pak využije k zajištění si dostatečného počtu křesel v dolní komoře parlamentu právě díky předčasným volbám.

Nicméně když DPH nevzroste podle plánu a zvýšení daní se odloží na rok 2017, vynoří se otázka udržitelnosti inflace, která byla tahaná během posledních 6 měsíců hlavně vyšší spotřební daní. Nebude-li růst ani inflace, ani HDP, bude Abeho politika ztrácet na kredibilitě. Poslední záchranou pak bude centrální banka (BoJ) a další monetární stimuly. Ty ještě více oslabí jen (posílí akciový index Nikkei) a snad konečně pozvednou i inflaci.

Australský dolar (AUD) v noci oslabil poté, co společnost Glencor, největší světový exportér tepelného uhlí, dočasně uzavřel svoji australskou uhelnou produkci, aby snížil světové přebytky nabídky uhlí. Uhlí je po železné rudě druhou největší exportní surovinou Austrálie.

Ekonomický růst eurozóny byl ve třetím kvartále silnější, než se čekalo, když výkon Francie předčil odhady trhu a Německo se těsně vyhnulo recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v období od července do září mezikvartálně stoupl o 0,2 procenta po růstu o 0,1 procenta ve druhém kvartále. Očekávání byla na úrovni 0,1 procenta. Na meziročním základě HDP eurozóny po očištění o sezonní vlivy stoupl o 0,8 procenta, stejně jako ve druhém kvartále, zatímco ekonomové očekávali meziroční expanzi o 0,7 procenta. Největší evropská ekonomika, Německo, ve třetím kvartále přidala 0,1 procenta, v souladu s průměrným odhadem trhu, čímž se těsně vyhnula recesi po 0,2 procentním propadu v druhém čtvrtletí. Francie, druhá největší ekonomika bloku, vzrostla o 0,3 procenta oproti očekávaným 0,2 procenta. Kromě Francie pozitivně překvapilo i Řecko. Tamní HDP v třetím čtvrtletí meziročně posílilo o 1,4 procenta a o 0,7 procenta v mezikvartálním srovnání. Lepší data tak opět povolila napětí, ohledně úpadku eurozóny do recese, s nímž strašil hlavně MMF.

Výslední hodnoty HDP (sezónně očištěny) zemí Evropské unie za třetí kvartál (1. měření) zobrazuje tabulka níže.

Zdroj: Reuters


Odpoledne nás čekají důležitá dataUSA, a to maloobchodní prodeje (14:30) a Index spotřebitelé důvěry Univerzity Michigan (15:55)
 

AUD/NZD testuje důležitou fialovou trendovou linii, 200denní průměr (modře) a Fibonnaciho hodnotu 38,20. AUD/NZD již překonal 100denní průměr (zeleně) a 55denní průměr (růžově) . Zajímavé bude sledovat dnešní uzavření i na týdenní svíčce. Proražení trendové linie směrem dolů by  AUD/NZD otevřelo cestu směrem na jih, a to postupně k jednotlivým Fibonacciho úrovním. V případě, že trendová linie a 200 denní průměr AUD/NZD podrží, pak podle všeho opět otestuje předchozí maxima.

Na denním grafu AUD/USD lze vidět náznaky, že kupujícími docházejí síly. Naznačují to nejen 2 delší knoty čtvrteční a středeční denní svíčky, ale i včerejší svíčka „doji“, která potvrzuje nerozhodnost kupujících. Z dlouhých knotů svíček vidět, že AUD/USD nemá sílu uzavřít na vyšších hodnotách již dva dni po sobě, což není pozitivním signálem.

EUR/GBP se chystá otestovat horní hranu dlouhodobého klesajícího kanálu, v němž s pohybuje od srpna 2013. V cestě nahoru  čekáEUR/GBP několik překážek. Kromě horné hrany kanálu (zeleně), má před sebou další silné rezistence v podobě Fibonacciho hladiny 23,60 a 200denního průměru (červeně).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688