Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)
Osobní finance  |  13.11.2014 11:37:36

Češi na vzdělání šetří

Myslíte si, jsou lidé ochotni za studium utrácet horentní sumy? Omyl! Průměrný obyvatel české kotliny totiž měsíčně utratí podle dat Českého statistického úřadu zhruba 80 korun. V oblasti osobního rozvoje panuje stagnace. U firemního vzdělávání převažují kratší tréninky jednotlivých dovedností. Interně se školí také jednotliví školitelé ve firmách v rozvoji svých lektorských schopností. Možností vzdělání je přitom celá řada. 

Průzkum evropského statistického úřadu Eurostat kupříkladu ukázal, že Češi jsou dokonce až na 5. místě od konce žebříčku. V dospělém věku si kurz či doplňkové vzdělání volí jen necelá jedna třetina obyvatel. Přitom průměr EU je 42 procent V zemích jako je Rakousko, Slovinsko či Lucembursko se ve věku od 25. do 64. let věnuje učení dokonce 80 procent lidí. 

Před lety byl v oblasti osobního rozvoje boom

Trend kopíruje ekonomiku, opatrnost lidí, kteří raději peníze spoří. Přitom stále platí, že investice do vzdělání, je investicí do budoucnosti. Zejména v pozdějším věku. Bonusem k neutuchajícímu učení není jen možnost získání lepšího pracovního místa či v horším případě udržení toho stávajícího, ale zároveň i trénink mozku. Právě mentální kondice se ukazuje jako naprosto zásadní pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky, kterým je předurčen odchod do důchodu v pozdějším věku. Kdo si bude chtít udržet dobré pracovní místo, bez mentálních schopností v dobrém stavu se neobejde v průběhu celého života.

 

Nauka o prodeji a produktech firmy převažuje

Dnes mají firmy zájem spíše o produktové vzdělání orientované na prodej nad osobním rozvojem, krátké tříhodinové semináře, které jsou zaměřené na tréninky jednotlivých dovedností. Od dlouhodobých výcviků se výrazně ustupuje. „Školí se nejčastěji stejní lidé z firem nebo organizací. Největší ochotu investovat do vzdělání mají lidé s vysokoškolským vzděláním. Důvodem je, že mladí lidé častěji vnímají vzdělávání a osobní rozvoj jako nutnou součást profesního života. Počty kurzů, které si firmy či organizace objednávají, se snížil o zhruba 40 % v porovnání s rokem 2009. Mezi klasickými kurzy převládá rozvoj jazykových znalostí či počítačová gramotnost. 

Vytíženost pracovní i rodinná

Jedním z důvodů je podle odborníků vytíženost pracujících profesním a rodinným životem. Lidé příliš nedůvěřují v efektivitu či prostě nemají do učení chuť. Důvodem jsou rovněž nedostatečné finanční prostředky. To souvisí i s firemní sférou, kde se velmi hlídají náklady a firmy se snaží maximálně využít svých vlastních pracovníků. Jen v oblastech, na které jejich lektoři nestačí, využívají externích sil. Matkám na mateřské dovolené, seniorům či nezaměstnaným scházejí finanční prostředky. Lidem „stačí“ sledovat zprávy, číst noviny a beletrii, vyhledávat na internetu či samostudium. Investici do vlastního rozvoje také hodně kazí pověst toho, že dobrá práce závisí na známostech či věku. 


PaedDr. Olga Medlíková

 PaedDr. Olga Medlíková pracuje jako samostatná lektorka pro byznys, neziskové organizace a státní správu od roku 1996. Zaměřuje se na vzdělávání dospělých v oblastech: prezentační dovednosti, sociální dovednosti (komunikaci, řešení konfliktů, vyjednávání), manažerské dovednosti, společenský a protokolární kontakt. Specializuje se na trénink mluvčích, argumentaci, rétoriku a lektorské dovednosti. Olga spolupracuje s organizací Neziskovky.cz, o.p.s., kde je členkou správní rady, členkou Aliance lektorů a konzultantů ICN a mentorkou organizace Business and Professional Women. Píše populárně naučné knihy o tématech, které učí (prezentace, řešení konfliktů, založení a provoz neziskových organizací, lobbing, lektorské dovednosti). V roce 2012 získala cenu Osobnost roku v oblasti praktické aplikace vzdělávání dospělých a andragogiky. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem a mnoho kurzů a stáží v Čechách i v Německu. 

Více informací naleznete na:
http://satnik.net/

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2023Maloobchod klesá – Češi šetří Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
07.06.2023Češi šetří a tržby obchodníků klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688