Lynx (Lynx)
Investice  |  12.11.2014 13:50:26

Lynx jako první český broker nabízí čínské akcie přímo

Pokud jste doposud chtěli koupit čínské akcie existovaly dvě možnosti. Buď koupit ETF s čínskými akciemi nebo koupit přímo vybrané tituly na burze v Hong Kongu. Akcie čínských společností obchodované v Hong Kongu jsou označeny jako H-akcie.

Spolupráce burz v Shanghai a Hong Kong

Shanghai Stock Exchange (SSE) prohloubila spolupráci s burzou v Hong Kongu. Projekt Shanghai-Hong Kong Connet nabízí možnost nakupovat přímo akcie na SSE pro soukromé i institucionální investory. Investoři tak získají přímo přístup k A-akciím, což je označení pro akcie čínských společností obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šenženu.

Jedná se o důležitý krok, který postupně otevírá doposud uzavřený čínský kapitálový trh. Přímým přístupem k čínským akciím se investorům otevírá možnost profitovat na růstu čínské ekonomiky.

SSE je dnes pátou největší burzou na světě podle tržní kapitalizace. Avšak v posledních letech se jí nedařilo a byla jednou z nejhůře vynášejících burz světa. Během pěti let odepsaly čínské akcie okolo 25 %. V tomto roce se však čínský trh zvedá a šanghajská burza se nachází na úrovni konce roku 2011. Graf níže zobrazuje v oranžovém výnosy SSE v posledních letech a zelená linka výnosy indexu Dow Jones.

Obchodovani-cinskych-akcii-s-Lynx

 

Cílem otevření čínského kapitálového trhu zahraničním investorům je zahájení přílivu kapitálu na SSE. Díky přílivu kapitálu by čínské společnosti měli mít dostatek kapitálu na financování svého chodu a také na snížení závislosti na státem vlastněných velkých bankách. Velké čínské společnosti již tento kapitál získávaly pomocí duálního listingu v Hong Kongu, který umožňoval akcie společností obchodovat na burzách jak v Hong Kong tak i v Šhanhaji i či Šenženu. Proto tento nový krok ocení zejména menší společnosti, pro které by IPO v Hong Kongu bylo dříve příliš nákladné. Právě menší společnosti v posledních letech stály za propadem SSE.

 

Lynx prvním brokerem nabízející čínské akcie přímo

Od pondělí 17. listopadu budou moci investoři po celém světě přímo koupit 568 akcií na burze v Šanghaji. Klienti Lynx jako první v České republice získají možnost přímo nakupovat akcie čínských společnosti.

Výše bylo zmíněno, že mnohé čínské akcie mají tzn. duální listing, díky kterému se obchodují ve vnitrozemské Číně i v Hong Kongu. Zajímavé je, že akcie kotované na burze v Šanghaji nebo Šenženu jsou často levnější než akcie kotované v Hong Kongu. Nabízí se zde tedy příležitost pro možné arbitráže. Se vstupem zahraničních investorů budou arbitrážové příležitosti postupně zmenšovány. Možnosti arbitráže vytváří zajímavou příležitost pro sledování čínských akcií.

Investoři získávají příležitost koupit přímo dividendové tituly a také akcie zajímavých menších společností v Číně. Avšak investoři by stále měli mít na paměti menší transparentnost na čínském kapitálovém trhu.

Čínské akcie díky zprávám o otevření trhu mezinárodním investorům vzrostly ihned na tříletá maxima. Nadešel tedy čas zahájení rostoucího trendu čínských akcií?

Lynx-cinske-akcie

Autorem je Jonáš Mlýnek. Již od roku 2007 se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

Informace uvedené v článcích na blogu Lynx nejsou investičním doporučením na nákup ani prodej cenných papírů. obsah blogu slouží jen a pouze k informačním a vzdělávacím účelům.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688