Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.11.2014 08:45:00

Skupina ČEZ vydělala za 9M letošního roku 19,6 mld. Kč

 

Za prvních devět měsíců letošního roku vykázala Skupina ČEZ provozní výnosy 147 mld. , provozní zisk před odpisy (EBITDA) ve výši 54,7 mld. a dosáhla čistého zisku 19,6 mld. . Díky naplnění všech odkládacích podmínek dohody o narovnání s albánským státem navyšuje Skupina ČEZ celoroční výhled EBITDA na 72,0 miliard korun. Postupné splácení 100 mil. EUR ze strany albánského státu je nyní plně kryto garancí renomované evropské banky. ČEZ tak získá zpět částku blízkou hodnotě počáteční investice.

 

Meziroční pokles zisků nadále odráží zhoršující se podmínky podnikání v energetice, klesající velkoobchodní ceny elektřiny spolu s mimořádně teplou a suchou zimou v roce 2014. Na tyto negativní vlivy reaguje Skupina ČEZ aktivními opatřeními zejména na straně stálých nákladů. „Pro roky 2015 a 2016 se nám postupně daří naplňovat ambiciózní cíl uspořit proti podnikatelskému plánu 16 % stálých nákladů. Jsem rád, že naše společnosti také využily možnosti nahradit požadované úspory navýšením zisku z nových obchodních příležitostí,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Pro rok 2015 se již podařilo identifikovat opatření s pozitivním dopadem přes 4,6 miliardy korun a pro rok 2016 téměř 5 miliard korun.

  

Skupina ČEZ postupně stabilizuje své aktivity v zahraničí. „Po úspěšné dohodě s albánskou stranou jsme vyhráli i arbitráž s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině a jako kompenzaci za nerealizovanou investici inkasujeme téměř 7,5 mil. EUR. Intenzivně pracujeme i na vyřešení situace kolem zelených certifikátů pro naše větrné elektrárnyRumunsku,“ dodal Daniel Beneš.

  

V České republice realizuje Skupina ČEZ řadu významných investičních aktivit. Modernizace nízkotlakých rotorů turbogenerátoru v Temelíně umožnila zvýšit elektrický výkon bloku o 22 MW na 1 078 MW. Na 10 uhelných blocích o celkovém instalovaném výkonu 1 400 MW byla realizována opatření snižující emise. ČEZ také úspěšně dokončil modernizaci vodní elektrárny Kamýk umožňující efektivnější a ekologičtější výrobu. Inovace zvýšila její účinnost o 5,5 %.

  

ČEZ v reakci na přetrvávající krizi energetického trhu aktualizoval svou strategii a aktivně tak reaguje na několik trendů, jež významně ovlivňují podnikání firmy. „Chceme být dlouhodobě úspěšní a zůstat v pozici lídra – a to i v době krize a výrazné proměny evropské energetiky,“ uvádí Daniel Beneš a vysvětluje: „Radikálně se mění vnější prostředí. Už několik měsíců je zřejmé, že vize jednotného trhu s energiíEvropě nebyla naplněna. Mění se technologie a i nabídka. A v neposlední řadě se mění potřeby a preference zákazníků. Na to vše reagujeme.“

  

Strategie Skupiny ČEZ je postavena na třech pilířích. Patřit k nejlepším v provozu tradiční energetiky a zároveň zvyšovat podíl decentralizované výroby, v níž postupně mizí rozdíl mezi výrobcem a spotřebitelem. Druhým pilířem je zásadní změna přístupu k zákazníkům, kde ČEZ jen během letošního roku realizoval zhruba tři desítky prozákaznických opatření. V rámci třetího strategického pilíře se chce ČEZ více zaměřit na středoevropský region a Českou republiku s cílem udržet se v desítce nejlepších evropských energetik. „V našem regionu bychom rádi našli akviziční příležitosti, které nám mohou pomoci udržet provozní zisk a tím i stabilní dividendu pro akcionáře. Díky tomu, že jsme nejméně zadluženou velkou energetickou firmouEvropě, máme pro tyto úvahy na rozdíl od konkurence prostor,“ uzavřel předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

 

 

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688