Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.11.2014 12:15:12

Vydrží oživení na trhu? Názory býků a medvědů

Americké akcie mají za sebou dobrý týden. Spekuluje se o budoucnosti kvantitativního uvolňování, býci sbírají síly po velkém výprasku v říjnu a medvědi nepřestávají varovat před dopady ukončení podpory ekonomiky ze strany americké centrální banky.

Krátkodobý výhled: Argument pro posilování akcií

Začněme optimisticky. K tomu se tradičně hodí minimálně každá druhá zpráva od Goldman Sachs. Aktuálně se stratég David Kostin a jeho tým věnují zpětným odkupům akcií. Ty byly v uplynulých letech jedním z důležitých pilířů růstu cen akcií - firmy málo investovaly, šetřily, navíc díky zlepšování výkonu ekonomiky rostly jejich zisky. Velké porce vygenerované hotovosti pak, mnohdy i z důvodu absence lepšího určení, využívaly ke zvyšování dividend a k zavádění štědrých programů odkupů vlastních akcií (jimiž mimochodem snižovaly počty akcií v oběhu, a tedy i zisk na akcii).

Od finanční krize v roce 2008 firmy z indexu S&P 500 vydaly na zpětné odkupy vlastních akcií zhruba 2 biliony USD. Omezení odkupů by podle řady expertů mohlo akciím podrazit nohy. Kostin věří, že právě dočasné utlumení nákupů přispělo i k propadu indexu S&P 500 z maxima 2 019 bodů z 19. září.

"Většina firem má zakázáno odkupovat akcie na otevřeném trhu 5 týdnů před zveřejněním svých výsledků. Pokles cen akcií přišel shodou okolností v době, kdy mnoho firem nemohlo dodávat na trh nákupní příkazy, chyběla tedy určitá brzda. Objemy odkupů pravidelně klesají v měsících, kdy vrcholí výsledková sezóna. V posledních 25 letech pak v těchto obdobích zpravidla narůstá volatilita," vysvětluje Kostin.

Z toho vyplývá i jeho optimismus ohledně oživení zpětných odkupů na konci října a na začátku listopadu. "Očekáváme velkou aktivitu firem, pokud jde o nákupy vlastních akcií, během listopadu a prosince," říká stratég. "Od roku 2007 se čtvrtina celoročního obejmu odkupů odehrála v posledních dvou měsících roku." Kostin proto bez známek nervozity trvá na své cílové ceně indexu S&P 500 pro konec roku 2 050 bodů.

Zrychlí do konce roku odkupy akcií ze strany amerických společností?
Zrychlí do konce roku odkupy akcií ze strany amerických společností?

Pokud by vám to nestačilo, je vždy připraven Thomas Lee z Fundstrat Global Advisors. Ten věří, že index do konce roku dosáhne 2 100 bodů a že v příštích pěti letech dokonce zdvojnásobí hodnotu někam nad 3 700 bodů. Krátkodobý optimismus zakládá na tom, že index menších firem Russell 2000 během roku zaostává za S&P 500, což v posledních zhruba 30 letech v 80 % případů slibuje celoroční zisk S&P 500 přes 12 %.

Dlouhodobě pak Lee věří, že americké firmy začnou více investovat, což zprostředkovaně povede až k nárůstu ziskovosti na zhruba 170 USD na akcii indexu S&P 500 ze současných asi 120 USD. Pětileté výhledy ale mají tu výhodu, že trvá několik let, než se ověří jejich přesnost. A do té doby je spousta času na desítky dalších predikcí. Na cestě přitom číhají významná rizika a neznámé.

  Pro běžné smrtelníky nesmysl: Šílenosti, kterým věří Wall Street Pro běžné smrtelníky nesmysl: Šílenosti, kterým věří Wall Street Pro normální lidi je Wall Street šíleným a nebezpečným státem ve státě. Je to bizarní ...  

 

Dlouhodobý výhled: Argument pro pokles, nebo spíše kolaps trhu

"Trhy pomalu začínají chápat realitu. A ta ani zdaleka nebude tak příjemná, jak se donedávna někomu mohlo zdát," řekl Peter Schiff z Euro Pacific Capital v pondělí ve vysílání CNBC. A vysvětlil, proč věří, že je centrální banka připravena k dalšímu kolu odkupu dluhopisů. Třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE) přitom Fed pravděpodobně ukončí ještě v říjnu.

Fed podle něj nechápe, že nelze ukončit takto masivní program podpory ekonomiky bez toho, aby se hospodářství nepropadlo do recese. "Americká ekonomika je na tom velice špatně, je pokroucenější než kdy dříve," míní Schiff. S moderátorem Rickem Santellim se shodl v tom, že "exit Fedu nebude čistý", tedy bez obětí. "Fed nemůže přiznat, že QE nefungovalo a nefunguje, a proto naopak přispěchá s dalším kolem programu," myslí si Schiff.

V tomto scénáři bude samozřejmě stále možné vydělávat na akciích, pomyslný "konec světa" se tím ale opět o něco přiblíží. Až k němu dojde, s akciemi to nebude vypadat dobře. V takovém případě bude potřeba včas prodat a dlouho čekat, než se americká ekonomika "očistí" a začne nový, zdravější cyklus.

 

 

Komerční banka, Fortuna a Stock Spirits: Výsledky a jejich dopady na akcie očima analytiků z České spořitelny

Komerční banka, Fortuna a Stock Spirits: Výsledky a jejich dopady na akcie očima analytiků z České spořitelny Výsledková sezóna na pražské burze je ve své polovině. Tento týden reportovaly čísla o hospodaření ...

Konec růstového příběhu 

 Konec růstového příběhu Zamysleli jste se někdy nad tím, že je finanční krize v něčem podobná krizi rodinné? ...  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688